Priča o izgubljenim ljudima Balkana

Moćna, živopisna, ispovedna, ali istovremeno i satirična, Moravska noć istražuje svest i sećanja pisca na zalasku karijere, idući tragom njegovih strahova, besova i zadovoljstava, koji su neodvojivi od novije istorije Srednje Evrope.

Porodin, centralna Srbija, nešto pre ponoći. Sedam osoba približava se obali reke na kojoj je usidren brod Moravska noć. U svoj plutajući dom pozvao ih je pisac koji je odlučio da se povuče sa književne scene. Sedmorica prijatelja ne znaju zašto su pozvani tako iznenada: neke je probudio telefon, neke kucanje glasnika na vrata ili kamenčić bačen na prozor. Još veće iznenađenje čeka ih na brodu, gde ih ovaj ozloglašeni ženomrzac dočekuje u društvu jedne žene. Ko je ta žena? Njegova ljubavnica? Prostitutka? Ili možda asistentkinja? Pitanja naviru, ali pisac ne želi još ništa da govori, čitava noć je pred njim. Duga noć u kojoj će pričati o svom „kružnom putovanju“ od Balkana do Španije, Nemačke i Austrije, o putu koji je prevalio u potrazi za sopstvenim korenima, ali i bežeći od žene koja ga progoni da bi mu došla glave. A možda je to baš ova žena koja zajedno s njima dočekuje svitanje?

„Čuveni austrijski pisac osvrće se u ovoj elegičnoj pripovesti na svoje delo i na užasno stoleće. Moravska noć je delom duboko promišljanje istorije, a delom naprosto predivno napisana priča… Veličanstveno!“ Kirkus ReviewsKOMENTARI

  1. Ris kaže:

    Koliko je poražavajuće što nema ni jedan komentar na ovu vest.Čovek koji čita je čovek širokih vidika, bolje razume neistomišljenika, ne naseda na svaku provokaciju, misli šta govori. Čini svoj život lepšim, svojoj porodici, kolegama, prijateljima. Ne vredja po portalima već argumentovano komentariše. Možda nije, u zadnje vreme, širokim masama “in” ali to mu ne smeta jer zna da sve dodje i prodje, ali čista savest i biti čovek su uvek u modi.

  2. Mister No kaže:

    Dobra knjiga verovatno,voleo bih da je pročitam.

OSTAVITE KOMENTAR