Strategije preživljavanja

Pred čitaoce stiže knjiga „Umetnici preživljavanja“ nemačkog autora, pesnika, prevodioca i urednika Hansa Magnusa Encensbergera.

Autor nam u 99 književnih vinjeta dočarava biografije i strategije preživljavanja svetskih pisaca XX veka, poput Gorkog, Paunda, Pasternaka, Bulgakova, Andrića, Kiša i mnogih drugih. Izdvaja nam zanimljivosti iz njihovih života i razloge što im je pošlo za rukom da prežive „doba ekstrema“, uprkos neprijateljski nastrojenom društvu i autoritarnoj vlasti.

Dvadeseti vek je bio doba kada je kulminirao broj književnika koji su preživeli državni teror i čistke, propraćene svim mogućim moralnim i političkim ambivalencijama. Kako se to odvijalo? Da li su bili isuviše nepokolebljivi da bi kapitulirali pred silom? Da li su opstanak dugovali ličnoj dalekovidosti ili inteligenciji, svojim vezama ili taktičkom umeću? Da li su to bili srećni slučajevi koji su se graničili sa čudom, zahvaljujući kojima su izbegli logor i smrt, ili su bile posredi strategije od ulizivanja do kamuflaže? Ko bi to tako jasno mogao da razluči!

Sve je to bilo davno, reći će mlađi. Stvarno? Da li su prilagođavanje, srećne slučajnosti, kompromisi i dvosmislene odluke izašli iz mode? Zar se iz toga ne može ništa naučiti?

Knjigu „Umetnici preživljavanja“ možete pronaći od subote 13. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.KOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Kada bude više komentara na ovakvu vest, nego na izjave političara onda ćemo znati da su nam se otvorile oči i da mislimo svojom glavom. Tek onda se nadati promenama.

 2. Mister No kaže:

  @ Skažem se s Tobom.

 3. Mister No kaže:

  @ Toranj
  Slażem se s Tobom.

 4. amacak kaže:

  @toranj

  znači nikada

OSTAVITE KOMENTAR