Volimo knjige i volimo Dečje dane kulture!

Hilda stvarno DDK

 

Manifestacija Dečji dane kulture, koja je održana od 5. do 9. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, i ovoga je puta deci približila knjigu i čitanje na najlepši način, kroz igru i zabavu.

Pored velikih popusta i druženja sa piscima, zanimljivih radionica, mališani su se najviše radovali knjigama!

Posle zanimljivih druženja sa piscima u sredu, kada su svoje knjige predstavili Bojan Ljubenović i Jovica Tišma, u četvrtak, kada nam je Ljiljana Šarac predstavila svoju prvu knjigu za decu „Anđeo s jednim krilom“, i u petak, kada smo rešavali zagonetke sa Urošem Petrovićem, u subotu smo sa Anom Milenković predstavili njenu sjajnu knjigu „Lav i magična slova“, ali i saznali kako nastaje pesma.

Lavić Lav vodi čitaoce kroz ovu zabavnu knjigu i zajedno sa decom uči o svakodnevnim pojmovima, kao što su pranje zubića, umivanje, godišnja doba, ishrana i saobraćaj, a tu je i da im pomogne da se ušuškaju i utonu, uz divne melodije, u najslađi san. Skeniranjem QR koda, koji postoji na određenim stranama u knjizi, deci su dostupne muzičke verzije stihova s animacijom. Pored prelepih ilustracija, za koje je bio zadužen Đorđe Petrović, mališani mogu igrati i brojne radosne i zabavne igrice.

Kako nam je Ana otkrila, u njenom slučaju, „pesma nastaje u trenutku, od inspiracije, onoga što vidim, doživim i onda ceo film počinje da se odvija.“

Lavova omiljena pesma je „Semafor“ jer je u njoj jedan Lav policajac.

Nakon druženja sa Anom, Lavom i drugarima, pričali smo o životinjama i dinosaurusima, podstaknuti knjigama „Intervjui sa životinjama“ i „Intervjui sa dinosaurusima“.

Naš drug Ilija se pretvarao da je tigar, i to mu je pomoglo da prestane da se stidi, a podsetili smo se i nekih zanimljivosti o životinjama.

Lav i Ilija su imali i jedan zabavan intervju uživo zbog koga smo „pucali od smeha“.

Premijera predstave Dečjeg kulturnog centra „Maštamo sa Desankom Maksimović“, koja je rađena po motivima romana „Pradevojčica“, premašila je sva očekivanja. Mališani su se rado odazvali pozivu da učestvuju u razgovoru sa „Desankom Maksimović“, ali i lutkom Gavom, koja je pozvala decu i njihove roditelje da više vremena provode u prirodi i druže se sa životinjama.

Na radionici „Kako nastaje strip“ saznali smo kako je nastao strip serijal o Hildi, koja provodi dane u potrazi za čudovištima, crtanju i tumaranju po prirodi. Deca su se pokazala kao sjajni umetnici, pa smo imali prilike da prisustvujemo spontano organizovanoj izložbi crteža na kojima smo videli kako su mališani doživeli Hildu.

 

gallery-main

Mali čitaoci su najradije birali knjige Uroša Petrovića, Igora Kolarova, Bojana Ljubenovića, zatim školsu lektiru, ali i nove knjige poput „Anđela s jednim krilom“ Ljiljane Šarac i „Dobrog svica“ Mirjane Dević.

 

Uroš DDK

Evo i top-liste 20 naslova su bili najtraženiji tokom Dečjih dana kulture.

 1. „Laku noć, Punpune“ – Inio Asano
 2. „Bajke: Prvih sedam“ – Uroš Petrović
 3. „Agi i Ema“ – Igor Kolarov
 4. „Škola dobrote gospođice Mile“ – grupa autora
 5. „20 izuzetnih devojčica koje su promenile svet“ – grupa autora
 6. „Tajne dedinog kofera“ – Bojan Ljubenović
 7. „Priče o skoro svemu“ – Igor Kolarov
 8. „20 izuzetnih dečaka koji su promenili svet“ – grupa autora
 9. „Otkačena škola 6“ – grupa autora
 10. „Zmajeva riznica“ – Jovan Jovanović Zmaj
 11. „Anđeo s jednim krilom“– Ljiljana Šarac
 12. „Tom Gejts – Super fine veštine (zamalo…)“ – Liz Pišon
 13. „Mali Princ“ – Antoan de Sent Egziperi
 14. „Doživljaji Toma Sojera“ – Mark Tven
 15. „Doživljaji mačka Toše“ – Branko Ćopić
 16. „Dobri svitac“ – Mirjana Dević
 17. „Šifra ’Svitac’“ – K. Dž. Doerti
 18. „Duga Sivić“ – Lora Elen Anderson
 19. „Tajni grad“ – K. Dž. Doerti i Karina Rozenfeld
 20. „Noćna škola“ – K. Dž. Doerti

Hvala svim prijateljima manifestacije koji su obezbedili divne poklone iznenađenja. Do nekog novog sureta, družimo se s knjigama!KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: