Zašto moramo da srušimo nehumani svetski poredak

Promeni svet: njemu je to potrebno! – glasi Brehtov zahtev.

Ratovi su se vratili. Glad i beda su čak i u Evropi ponovo deo svakodnevice. Prvi put u svojoj istoriji svet raspolaže resursima koji mogu da poraze glad, epidemije i tiraniju. Pa ipak, borba za raspoloživa dobra nečovečno se nastavlja, svirepije nego ikada.

Žan Cigler, jedan od najznačajnijih svetskih sociologa koji već decenijama osuđuje nepravdu i ugnjetavanje, u ovoj knjizi postavlja suštinsko pitanje: zašto čovek u zapadnom potrošačkom društvu ne uspeva da zbaci lance koji ga sputavaju da slobodno misli i dela?

Svetski poredak u kojem živimo je nečovečan. Jedan procenat najbogatijih ljudi danas poseduje isto onoliko imovine koliko i svi ostali stanovnici Zemlje. Cigler nas poziva da promenimo svet i doprinesemo stvaranju socijalnog poretka koji se ne zasniva na tiraniji i izrabljivanju.

„U knjizi Promeni svet! Žan Cigler govori o najvažnijim globalnim temama i kao sociolog iznosi na videlo sve ono što društvo često svesno pokušava da sakrije.“ Huffington Post

„Žan Cigler nikada ne okoliša. Svoju borbu protiv siromaštva, tlačenja i gladi vodi provokativnim tvrdnjama, oštroumnim argumentima i nedvosmislenim predlozima kako da promenimo svet.“ Süddeutsche ZeitungKOMENTARI

  1. Bunjevac kaže:

    Da li je neko čuo za „Frankfurtsku školu“?Šta oni rade i čime se bave?

  2. Trovach kaže:

    Problem je potrosacko drustvo. Kapital mora da se „oplodi“, tako nastaju nova radna mesta koja znace vise potrosaca. Mozes napraviti frizider stariji od mene (Imam 51 i jos stariji frizider koji „pu, pu, pu, jos uvek radi), ali ces propasti ako ne prodas veliki broj svake godine. To je nemoguce ako tako dugo traju. Na taj nacin dobijamo ogromnu kolicinu bofl robe koja posle nekoliko godina sluzi samo da zagadjuje okolinu. Naveo sam primer, ali nisam dovoljno pametan da ponudim resenje. Svi mi zelimo stalan posao i da zaradimo dovoljno da kupimo tu bofl robu i bar da letujemo u stilu „paradajz turizma“. Da ne gresim dusu, nekada je i to bilo nezamislivo. U Srednjem veku je nedelja bila neradni dan samo zato sto je bila posvecena veri, a pre toga je robovima svaki dan od jutra do mraka bio samo za rintanje. Ne kazem da zbog toga trebamo biti sretni, ali moramo se zamisliti koliko svaki nas postupak unistava planetu. Ponesite u kupovinu ceger, ili bar plasticnu kesu koja je vec jednom upotrebljena, a nije se bas uprljala. Smece ubacite u korpu, ili ga odnesite do svoje kuce, pa ga ubacite u kantu. Nazalost, kod nas nije zazivelo razvrstavanje smeca, ali postoje „sakupljaci sekundarnih sirovina“ koji burlaju po kantama i kontejnerima. Razvrstajte smece koje ce oni lakse pokupiti, a nece razbacati okolo ono sto im ne treba. Samo malo treba razmisliti i nadje se resenje. Ne mora se bas odmah rusiti ceo sistem, jer dok se ne uspostavi nov, obicno kao prelazni oblik bude anarhija.

OSTAVITE KOMENTAR

71 + = 76