Lekciju drži pozorišna Subotica

Pozorišnu godinu iza nas obeležile su značajne predstave ostvarene izvan Beograda, pre svega u Vojvodini, još konkretnije – u Subotici.
Vojvođansko pozorište već nekoliko godina ima najzanimljivije produkcije u Srbiji i predstavlja najplodnije tlo na kome se rađaju istinski vredna umetnička dela. Nedavno je u Narodnom pozorištu u Subotici izvedena premijera predstave „Kukavičluk” hrvatskog reditelja Olivera Frljića, koja je sigurno najznačajnija politička predstava ove godine u Srbiji.
Ovako je Ana Tasić, pozorišni kritičar i teatrolog, komentarisala pozorišnu godinu koja je iza nas. Tokom protekle godine svoj pozorišni iskorak, kako primećuju teatrolozi i kritičari, napravila su, mahom, pozorišta u unutrašnjosti. Šta je obeležilo proteklu pozorišnu godinu? Koje predstave su ostavile trag? Koji umetnici su se izdvojili svojim scenskim rukopisom? – pitanja su na koje su odgovarali ugledni pozorišni poslenici.
– Na početku godine na istoj sceni je izvedena takođe bitna predstava „Banović Strahinja” Andraša Urbana. Takođe, kada je reč o Vojvodini, dva mađarska pozorišta, „Deže Kostolanji” iz Subotice i Ujvidekisinhaz iz Novog Sada, mislim da predstavljaju najvitalnija teatarska mesta u Srbiji. U pozorištima južno od Beograda situacija je bila dosta tužna, siromašna i u ekonomskom i u idejnom pogledu. Izdvojila bih možda samo predstavu „Eufemizam” rediteljke Olje Đorđević u Narodnom pozorištu u Nišu – kaže Ana Tasić.
Slika
Pozorišnu godinu koja izmiče komentarisao je i novosadski teatrolog Miroslav Miki Radonjić:
– Od nekoliko ostvarenja koja su zaslužilada ponesu atribute ozbiljnog pozorišnog događaja, izdvojio bih „Metamorfoze” JDP-a i „Kukavičluk”,autorski projekat Olivera Frljića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. Treba istaći činjenicu da se Subotica u 2010. potvrdila kao jedan od najagilnijih regionalnih centara teatarskih dešavanja, ne samo zbog promišljene repertoarske politike tamošnjeg narodnog pozorištai teatra „Deže Kostolanji”,već i Dezire festivala, čije je drugo izdanje potpuno opravdalo sve razloge njegovog nastajanja – zaključuje Radonjić.

POLITIKA
25. decembarKOMENTARI

  1. Gost kaže:

    ne znam u kom smislu je predstava "Kukavicluk" ozbiljan pozorisni dogadjaj. Poruke takve vrste bi trebale da se salju sa nekog drugog mesta, a ne iz pozorista…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 56 = 64

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: