Leonardo da Vinči u Savremenoj galeriji u Subotici

U Savremenoj galeriji u Subotici održano je predavanje na kome je, povodom 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, predstavljen lik i delo ovog genijalnog umetnika.

Savremena galerija u Subotici je početak manifestacije “Muzeji za 10” posvetila Leonardu da Vinčiju, jednom od najvećih umova italijanske renesanse, genijalnom umetniku i vajaru, ali takođe i nenadmašno talentovanom naučniku, pronalazaču i arhitekti.

Tajanstveni osmeh Mona Lize i kontroverzna “Tajna večera”, ali i magični Vitruvijeov čovek čine ga ne samo najslavnijim slikarem već i inovatorom u istoriji umetnosti.

“Čuvene su njegove beleške kojih je sačuvano više od sedam hiljada. One se nalaze svuda po svetu, recimo u Vinzoru u Londonu kod engleske kraljice, u raznim bibliotekama u Evropi, ali i u privatnoj zbirci Bila Gejtsa. One nam govore o tome kako je funkcionisao njegov um”, kaže Tamara Kucor, istoričarka umetnosti.

“On je zaista postavio temelje, ne samo u tom nekom tehničko-tehnološkom smislu, za određene stvari koje su se kasnije ostvarile. Takvi su leteći objekti i neke inovacije u projektovanju naoružanja. On je napravio topove dugog dometa”, ističe Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije Subotica.

Leonardo da Vinči bio je jedan od najvećih umova u istoriji čovečanstva. Njegove sveske sadrže crteže ljudskog skeleta i fetusa i materici, ali i planove za leteću mašinu, bicikl, tenk, podmornicu i opremu za ronjenje, a dizajnirao je čak i robota. I danas, 500 godina od njegove smrti, svet nastavlja da se divi i nadahnjuje njegovim neponovljivim delima i da u njima traži inspiraciju za budućnost.

RTVKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Pročitajte biografiju velikog italijanskog majstora od Voltera Ajzaksona koji je napravio i briljantne biografije Stivena Džobsa i Ajnštajna. Jedna od onih knjiga koju kad je počnete čitati ne prestajete,a kada stignete do kraja, žao Vam je što je ta duhovna avantura završila tako brzo.
    Proičitao sam niz biografija o Leonardu,ali teško da se išta može od onoga što sam pročitao približiti Ajzaksonu.
    S.NJ.

OSTAVITE KOMENTAR