Lepo i čisto jezero Skenderevo

Vince Halas sa Čikerije kod Tavankuta kaže da voli da peca oduvek na akumulacionom jezeru Skenderevo. Objašnjava da je voda najčistija u okolini.

„Ima dosta ribe, može da se upeca i šaran do 40 kilograma ukoliko ste srećne ruke. Ja nisam bio toliko srećan, ali ko zna.

“Volim svoju ravnicu i iako živim u Nemačkoj često dolazim ovde da pecam“, kaže uz osmeh Vince Halas.

Pecaroši Misićevo

Akumlaciono jezero Skenderevo nalazi se između Mišićeva i Tavankuta i poznato je po čistoj vodi, obilju ribe i predivnim pticama. Polovinu jezera čini veštačka akumulacija koja je nastala izmuljavanjem, a sada je uređena i okolina , što je i preduslov za razvoj riblovnog turizma, koji je ostao kao neiskorićena šansa Srbije, ali i Subotice i njene okoline. Brigu o jezeru vodi grad Subotica.

8972_skenderevo_jezero_bajmok_subotica_backa

„Jezero Skederevo je specifično po velikim ribama i raznovrsnosti ptica. Vole ga svi Tavankućani jer je blizu i retko je jezero koje nema zagađenje. Većinom Subotičani dolaze, jer je jedino državno jezero i nema ni jednog zagađivača koji bi narušio kvalitet vode. Mogu Vam reći da je poprilično lepih riba uhvaćeno na ovom jezeru. Pre par meseci bili su neki ljudi iz Vojvodina Voda. Kažu da je zavladao ovom vodom bas, koji je kralj među ribama za varaličare, kaže Goran Mihajlović predsednik Skupštine Mese zajednice „Tavankut“.

Nekada jedno jezero Skenderevo, a danas  razdvojeno branom na dva akumulaciona jezera : Mišićevo i Skenderevo.

skenderevo jezeroKOMENTARI

 1. SIROTINJA kaže:

  Malo ste preduvali pricu.Jezero je lepo ali je riba izlovljena i pokradena.kada je zadnji put porivljeno?

 2. bac Vranje kaže:

  Jesenas, bio sam prisutan kad je na delu kod pruge pustena mladj, e sad kolicinu i vrstu nisam ni brojao ni gledao, ali sam vidseo da su je ispustili

 3. Diskutabilno. kaže:

  Goran jednom Mihaljević jednom Mihajlović-sve zavisi od potrebe. Riba je pokradena, akumulacija sa leve strane od čkaljinog puta do pruge je poribljena dovoljno je pogledati oficijelni FB profil MZ “Tavankut” gde Mihaljević/Mihajlović non-stop postavlja objave o poribljavanju o sadnji drveća i mnogim drugim stvarima. No tvrdnja da nema zagađivača debelo zaobilazi istinu. Mihaljević novokomponovani naprednjak i prisni barbikin i kenov prijatelj jednostavno priča ono šta se njemu dopada ili kako mu se servira. Ponavljam dovoljno je pogledati njegove objave na FB profilu MZ Tavankut i svima će biti jasno koliko je ovaj čovek pismen i koliko govori istinu. Nije loš čovek ali data mu je vlast i to je to i salon nije njegov nego tamo radi ali nema ko da pročačka njegovo neujavljivanje.

 4. Delija kaže:

  E ovo prvi put čujem da grad Subotica vodi brigu o jezero,ako je tako onda bi bio red da pokose travu oko jezera a ne da izgleda kao dzungla,a sto se tice ribe nje ima treba imati srece a i znanja.

 5. neca nincic kaže:

  nema ribe ,, puno je smeca ,, ne poribljava se ,, voda je katastrofalna , prlljava jednm recju BEZTE STO DALJE OD NJE ,,, hvala

 6. Delija kaže:

  Neco nismo ti mi te srece da svi pobegnu sa ovog jezera ali nada umire poslednja

 7. Metuzalem kaže:

  + Holdind Peščara-Skenderovo 07.1997.

  Jezero je bilo puno basa, štuke, smuđa, babuške, bele ribe i ostalog ribljeg i drugog života.

  Kada je isto, krajem devedesetih, ostalo bez nadzora, sve je izlovljeno.

  Lovilo se svim dostupnim alatima (parangali, grabuljanje, struja i još neke urođeničke lovne tehnike).

  Tada su se takođe oglašavali tzv (bdw), lokalni stručnjaci (lopovi),i koji su tvrdili da to ne će uticati na životnu sredinu.

  Dalje nastavite sami…

 8. dr feelgood kaže:

  Manite me ovog Skendereva, nego zovite svetske stručnjake da nam odgonetnu kako uopšte ima živog sveta na Paliću! Nađite te babuške iz Palićnog jezera, garant su mutirali do te mere da mogu da šetaju po centru grada sami!

 9. Basolovac kaže:

  Stuka i basa ima dosta, raj za basolovce. Ali nisam bas siguran da ima i sarana toliko. Sto se tice ribolovnih mesta, toga nema samo kod okoline brane, molovi su zakljuceni i ne mozes prici do vode. To bi trebalo resiti.

 10. Ihtiolog kaže:

  Kakva je to riba “Bas” ? kao se to ranije zvalo?

 11. jasso kaže:

  Ihtiolog.koliko ja znam to je jedna vrsta americkog soma i vrlo je invazivna vrsta,kod nas se pojavila prvo u kanalima DTD,a posle i ostalim vodama,ubacivanjem od strane pecarosa ili na nogama ptica,a razmnozava se tri puta vise nego ostale vrste,inace spada u riblji korov…

 12. Sasa 024 kaže:

  To nije americki som tj.terpan nego je velikousti grgec,najpopularnija riba za pecanje u Americi. Kod nas je bila zasticena do pre par godina kad je proglasena za neautohtonu vrstu i sad se moze pecati tokom cele godine sto je po mom misljenju velika greska jer je ova riba za pecanje najatraktivnija i nije tolika stetocina kao terpan.

 13. Sasa 024 kaže:

  A sto se tice sarana od 40 kg pa toga nema ni u bajci a kamoli na Skenderevu.
  Evropski rekord je 48 kg upecan na privatnom jezeru u Madjarskoj.

 14. Sojic kaže:

  Basolovac,da ne bi možda ja da pokosim travu,sredim mol,platim za mol i da ti ostavim otključan a ti da samo da dodjes i zabacis

 15. Basolovac kaže:

  Sojicu, nemoj. Samo napravi dugacak ulaz skroz do kucica i tamo napravi most/vrata, da ja mogu pecati sa ulaza. Ili napravi mesta u trsku. Boli me k za tvoj mol i njegov sadrzaj…

 16. Neca kaže:

  Ma svi ste u praaaavuuuu Bistroooo

OSTAVITE KOMENTAR