Letnje vrućine u Zoo vrtu Palić

Zahvaljujući svom položaju van grada i pored jezera, mikroklima u zoološkom vrtu na Paliću je nešto prijatnija nego u urbanim sredinama tokom ove letnje žege. Površine pod vodom, delovi pod šumom i parkovsko drveće dodatno doprinose svežijem vremenu. Ipak, nakon nekoliko dana sa temperaturama preko 35 stepeni celzijusa i zoološki vrt se ugreje.

.

Životinje u volijerama traže spas u hladu. Ove godine, u vrtu je posađeno oko 50 novih stabala lišćara koja će za koju godinu praviti hlad. Osim drveća, životinjama se dodatno osvežavaju volijere natstrešnicama i senčenjem, što smo ove godine uveli kod belog medveda.

.

Zahvaljujući sopstvenom bunaru, u vrtu rade velike i male prskalice, koje zalivaju ne samo cveće i drveće već i volijere, te hlade tlo i vazduh.

.

Kod belog medveda su napravljene dodatne prskalice i pumpe sa vodom, tako da sveža voda cirkuliše ceo dan, osvežava bazen i bistri vodu koju medvedica koristi za kupanje.

.

Dodatne napore ulažemo i u rashlađivanje našeg najvkrupnijeg stanovnika, slonice Marte, kojo smo napravili stalan dotok vode u baricu posred volijere a dva puta dnevno se dodatno slonica tušira.

Kao sastavni deo letnjeg osveženja je i hrana. Životinjama se daje mnogo svežeg voća ( lubenice, dinje…) i povrća. Slonica, medvedi i majmuni dobijaju i zaleđene slastice, poput voća i ribe, koje, osim što ih osvežavaju, pružaju i zanimaciju.

.

Poput ljudi, leti su životinje najaktivnije rano ujutro i predveče tako da ove periode dana preporučujemo i za posetioce. Radno vreme vrta je od 9.00 do 19.00h.

slonice MarteKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: