Letos na Ludašu prstenovane barske kornjače

Prvi put u Srbiji obavljeno je prstenovanje barskih kornjača. Udruženje “Riparia” je realizovao projekat za zaštitu barskih kornjača i edukaciju naših najmlađih sugrađana u okolini Ludaškog jezera, kako da zaštite ove životinje  i njihova gnezda. Prstenovano je 70 barskih kornjača, a tačno koliko ima ovih  jedinki na Severu Srbije znaće se kada se  sumiraju rezultati monitoringa.

Rasprostranjenost barske kornjače žive od Severozapadne Afrike preko Južne Evrope do Aralskog jezera u Aziji. Voli ravničarske stajaće vode. U Alpima se ne može naći, populacije koje su severnije od toiga smatraju se unetim.barska kornjača je jedina vrsta kornjača koja še može naći u divljini u Vojvodini.

Barske kornjače  žive na potezu Palićkog i Ludoškog jezera i u poslednje vreme ugrožene su zbog nestanka staništa, saobraćaja, kao i poljoprivrede. Ludoš je  najnaseljenije stanište ove vrste vodozemaca u Srbiji, a one vole močvarna staništa sa puno biljaka, sunčana šumska jezera i rečne grane.

Barske kornjače su ugrožene jer stalno nestaju vodena staništa. Pored predatora najveći problem predstavlja poljoprivreda jer se uništavaju lokacije za polaganje jaja. Poljoprivredne radnje remete mikroklimatske uslove, temperaturu i vlažnost ili se jednostavno jaja izvrnu iz zemlje.

Projekat je realizovan uz podršku pokrajinskog sekreterijata za sport i  omladinu. Pokrajina je za projekat izdvojila 100.000 dinara, a udruženje uz druge donatore i iz sopstvenih sredstava je izdvojio još 100.000 dinara.KOMENTARI

  1. su kaže:

    Svaka čast za Ripariu. Ljudi rade mnogo za zajedničko dobro, a veoma teško nalaze sredsvta

OSTAVITE KOMENTAR