Levaieva “Rebeka” u Madlenianumu

Mjuzikl Rebeka svetski poznatog kompozitora, subotičanina Silvestera Levaia, u  režiji Nebojše Bradića, premijerno je izveden  na Velikoj sceni zemunskog teatra Madlenianum .

Raskošna postavka, koju osnivač Opere i Teatra Madleninum Madlena Cepter, poklanja Beogradu povodom 15 sezone te kuće, naišla je na odličan prijem publike.Ansambl predvođen Ivanom Bosiljčićem u ulozi Maksima de Vintera i mladom operskom pevačicom Branislavom Podrumac koja tumači lik Ja (novu misiz De Vinter), pozdravljen je dugim aplauzom.

 

Muziku Levaia, koja se kreće od klasike do rokenrola izveo je orkestar predvođen dirigentom Đorđem Stankovićem, dok se u ulozi svedoka i komentatora događaja našao hor od 23 člana.

 

Napeta i emotvna priča o ljubavi i smrti, zasnovana na poznatom romanu Dafne di Morije, koji je proslavio Alfred Hičkog istoimenim filmom iz 1940. godine, dešava se u rane tridesete godine prošlog veka u engleskom dvorcu Menderlej, koji je pod senkom tajanstvene smrti Rebeke de Vinter.Od prvog songa Branislave Podrumac kraj mora prekrivenog maglom i zloslutnim oblacima pa do požara koji je zahvatio Menderlej, scenografija Geroslava Zarića značajno doprinosi atmosferi i uverljivosti priče, posebno onih segmenata koji mjuziklu daju notu trilera.

 

Vizuelno rešenje vatre, oblaka, dima ostvareno je uz pomoć mreže kojom se postiže 3D efekat i čini realističnijim i dramatičnijim dešavanja na sceni. Publika je u više navrata pozdravljala gromoglasnim aplauzom pevačke deonice Podrumac, Bosiljčića i Gojkovićeve, a posebno duete glavnih aktera, koji su, čini se, ostavili najsnažniji utisak.

 

Premijernom izvođenju mjuzikla Rebeka u Beogradu prisustvovao je i kompozitor Levai, kome je posebno drago da čuje ovu emotivnu priču na, kako kaže, svom drugom maternjem jeziku i u svojoj rodnoj zemlji.

“Ovo je prvi put da se moj mjuzikl Rebeka izvodi ovde i to na srpskom jeziku. To je korak za budućnost ne samo za mene nego za život mjuzikla u Srbiji. Nadam se da će se dopasti publici.” – kaže Silvester Levai, rođeni Subotičanin koji je svetsku slavu stekao komponujući muziku za Holivudske filmove.



KOMENTARI

 1. lio kaže:

  Dobrodosao u svoju Suboticu ! Genije !
  Fly Robin, fly… 

 2. Kirdžijaš kaže:

  Nedopustivo je što je ovaj čovik tako malo poznat u Subatici!I mnogi drugi njemu slični koji su odaleg potekli!

 3. lio kaže:

  Bravo Silvesteru Levaiju i nekadasnjem vojniku suboticke kasarne, Zafiru Hadzimanovu.

OSTAVITE KOMENTAR