Licitacije zemljišta krajem oktobra

Licitacije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici održaće se najranije krajem oktobra, izjavio je Tanjugu član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.

Zemlja

Prema njegovim rečima, nakon dobijene saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, Gradsko veće usvojilo je danas ovogodišnji Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i uputilo ga Skupštini grada na usvajanje po hitnom postupku, što se očekuje na sednici koja će biti održana 3. oktobra.

 

Ostrogonac dodaje da će, ukoliko Skupština usvoji program, već sledećeg dana biti potpisane odluke o izdavanju zemljišta na osnovu ostvarenog prava prečeg zakupa, koje će biti prosleđene u Ministarstvo na davanje saglasnosti.

 

Istovremeno će biti oglašen i javni poziv za licitacije preostalog državnog zemljišta, na čiji tekst Ministarstvo takođe mora dati saglasnost, nakon čega će licitacije biti i sprovedene.

 

„Ja se nadam da će sve to biti odrađeno po hitnom postupku, jer nemamo više vremena za čekanje pošto prolaze svi agro-rokovi. Ako dobijemo saglasnosti Ministarstva, smatram da se licitacije mogu održati pre kraja oktobra“, rekao je Ostrogonac Tanjugu.

 

Prema rečima šefa Kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgura Stipića, zemljište će biti ponuđeno na licitacije, u zavisnosti od klase, po početnim cenama od 25.000 do 30.000 dinara po hektaru godišnje, a moći će da konkurišu gazdinstva koja su registrovana u onoj katastarskoj opštini u kojima se nalazi i zemljište koje žele da uzmu u zakup.

 

Gradonačelnik Modest Dulić potvrdio je Tanjugu da je, nakon što je juče upućen predlog, danas već stigao pozitivan odgovor Uprave za poljoprivredno zemljište predlog radi ubrzanog postupka davanja zemljišta u državnoj svojini u zakup, radi što skorijeg ulaska poljoprivrednika u posed i mogućnosti poštovanja agro-rokova.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR