“Lildl” dolazi u Srbiju do kraja godine

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević izjavio je danas da se očekuje da do kraja godine nemački trgovinski lanac "Lidl" dođe u Srbiju

 

lidl

 

Milićević je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je po novom zakonu trgovina apsolutno slobodna i da nema ograničenja za dolazak trgovinskih lanaca.

 

On je, međutim, naveo podatak da je ukupna potrošnja mala i da iznosi samo nešto preko pet milijardi evra na godišnjem nivou cele Srbije.

 

Milićević je ukazao da je prosečna plata oko 44.000 dinara, odnosno oko 350 evra, ali da dve trećine ljudi u privredi imaju platu koja je daleko manja od prosečne.

 

On je ukazao da već šest do sedam godina stagnira i opada društveni proizvod, a da se potrošačka korpa kreće u okviru standarda.

 

"Jedna i po plata pokriva potrošačku korpu", rekao je Milićević i dodao da prosečna potrošačka korpa iznosi nešto preko 60.000 dinara po domaćinstvu.

 

Milićević je ukazao na podatak da za osnovne potrebe, kao što su hrana, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića, prosečna kupovna moć iznosi oko 200 evra po domaćinstvu na mesečnom nivou.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta je u istoj emisiji ocenio da će dolazak kompanije "Lidl" i stranih lanaca pojačati konkurenciju na tržištu i dodao da očekuje da bi neki novi lanac diskonta mogao "uzdrmati" postojeću konkurenciju.

 

On je ukazao da je ugrožen standard, posebno nezaposlenih građana i da je problem u nedovoljnoj proizvodnji i ekonomskoj aktivnosti, sporoj revitalizaciji privrede i sporom rastu bruto društvenog proizvoda.

 

Lovreta je dodao da je još pre 20 godina zagovarao dolazak stranih trgovinskih lanaca u Srbiju i da je dobro što se domaća privreda otvorila, ali da se u zemlji sporo izgrađuje tržište.

 

TANJUGKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Ovaj Milićević je za tako kratko vreme toliko stvari ispričao o lošem stanju u našoj privredi, o jako malim platama naših građana, o maloj ukupnoj potrošnji, o niskom društvenom standardu, o našoj potrošačkoj mini korpi, da će ovi iz Lidla momentalno da zaplaču od muke i žalosti i okrenu nam leđa, više im se isplati otvoriti trgovački lanac u Ugandi, Zambiji ili Etiopiji, nego ovde kod nas u Srbiji.

 2. Petar.SU kaže:

  Prodavnica do prodavnice, banka do banke, kladionica do kladionice, kafic do kafica. To je Subotica

 3. Posmatrač kaže:

  Mene zabrinjava što se posle velike najave da Lidl dolazi na proleće, pa u prvom kvartalu 2014, sada već licitira do kraja 2014.

 4. merhaba kaže:

  @Petar.Su

  Pas do pasa, beton do betona,… kuća poso

OSTAVITE KOMENTAR