Lokalna samouprava sufinansijer gradskog prevoza

Subotička lokalna samouprava i gradski prevoznik "Subotica-trans" postigli su sporazum o sufinansiranju javnog prevoza u Subotici po kojem će gradska uprava u narednih šest godina sufinansirati razliku između cene ostvarenog gradskog prevoza i prihoda preduzeća.

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Subotica-trans" Aleksandar Aleksić potpisali su Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vršenju komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji grada.

 

Ovim subotička lokalna samouprava prvi put ima ugovorom preuzete obaveze oko finansiranja javnog prevoza putnika, dok je "Subotica-trans"u obavezi da gradski prevoz sprovodi kao naručenu uslugu od strane lokalne samouprave.

 

Kako se navodi u pisanoj izjavi gradonačelnika Subotice dostavljenoj medijima, ugovor je zaključen u cilju “uređenja i unapređenja tržišta transportnih usluga u Subotici i obezbeđivanja kontinuiteta u načinu finansiranja ove delatnosti”.

 

Prema potpisanom ugovoru, lokalna samouprava se obavezuje da će u toku ove godine obezbediti sredstva koja čine udeo od 50 odsto u razlici koja nastaje između ukupnih troškova proizvodnje ugovorenog obima transportne usluge i ostvarenog prihoda "Subotica-trans" od obavljanja komunalne delatnosti.

 

Osim toga, lokalna samouprava će i svake naredne godine povećavati taj udeo za najmanje 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sve dok se ne dostigne kompletna pokrivenost ukupnih troškova.

suboticatrans

"Posle više decenija prvi put je potpisan ugovor između grada Subotice i JP 'Subotica-trans' kojim se regulišu međusobna prava i obaveze kada je reč o organizovanju i finansiranju javnog prevoza putnika na teritoriji grada Subotice", navedeno je u Maglaijevoj izjavi.

 

Rok važnosti ovog ugovora je šest godina, a nije precizirano koliko će sredstava biti opredeljeno za ove namene.

 

Potpisivanje ugovora najavljeno je pre skoro godinu dana, kada je rečeno da će ugovorom biti tačno precizirano sa kojim iznosima će lokalna samouprava subvencionisati održavanje linija koje su društveno opravdane, a ekonomski neisplative.

 

Sličan ugovor, kako je tada rečeno, postoji u gradskom saobraćaju Niša, Kragujevca i Beograda, kao i u gradovima Evrope, gde podrazumeva zagarantovanu cenu kilometra.

 

To znači da će preduzeće i dalje voziti na linijama koje su okarakterisane kao društveno potrebne, nezavisno od broja putnika na tim linijama.KOMENTARI

 1. vokille kaže:

  Sve mislim da će uskoro poskupeti karta na 100 dinara u gradskom saobraćaj, ne znam što imam taj predosećaj, pogotovo nakon ovakvih vesti.

 2. su kaže:

  pod hitno privatizacija!!!

   

 3. STeve kaže:

  Ovo mi zvuci toliko maglovito da nisam siguran da li je dobro ili lose.

  Da li moze negde da se pogleda sadrzina ovakvih sporazuma?

 4. STeve kaže:

   

  su:

   

  pod hitno privatizacija!!!

   

  A inace ovo me podseti – da li ovo znaci da sada Grad moze da sklopi ugovor i sa nekim drugim prevoznikom? Trenutno, pomalo nerealno, ali bi bila interesantna informacija.

OSTAVITE KOMENTAR