Lokalna uprava u Subotici pomaže u pripremama za početak rada vrtića

Lokalna samouprava u Subotici donirala je danas predškolskoj ustanovi „Naša radost“ zaštitnu opremu, sredstva i pribor za čišćenje i dezinfekciju.

Kako je navela Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, lokalna samouprava u Subotici je sve vreme trajanja vanrednog stanja bila u stalnoj komunikaciji sa tom predškolskom ustanovom trudeći se da u uslovima otežanog funkcionisanja svih segmenata društva koji su bili neminovni usled epidemije, ta ustanova spremno dočeka početak rada, kada se za to donese odluka na nivou države.

Stevanović je podsetila da se u skladu sa dogovorom Grada i predškolske ustanove roditeljima odnosno drugim zakonskim zastupnicima tokom vanrednog stanja nisu obračunavale i naplaćivale usluge programa vaspitanja i obrazovanja. Takođe, istakla je i da su zarade zaposlenima tokom vanrednog stanja isplaćivane redovno.

„Danas smo tu da Predškolskoj ustanovi ‘Naša radost’ pomognemo i pružimo još jednu vrstu podrške. Doneli smo pomoć u vidu dezinfekcionih sredstava za svih 50 objekata, rukavice i maske za sve zaposlene, kao i tečni sapun za dezinfekciju ruku“, kazala je Stevanović.

Rekla je da joj je posebno drago što je deo te pomoći zapravo donacija koju su škole uručile gradu, a koje su proizveli đaci, roditelji i zaposleni u školama. U cilju prevencije, kako je kazala, neophodno je pojačati higijenski nadzor u svih 50 objekata uz primenu mera fizičkog distanciranja i mera dezinfekcije.

„Te mere su ključne, uz sprovođenje svih preporuka za postupanje zaposlenih i korisnika u predškolskim ustanovama, a odnose se pre svega na čišćenje, dezinfekciju, nabavku opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovna higijena ruku i provetravanje prostora“, navela je.

Dodala je da će morati da se vodi računa i o dozvoljenoj distanci prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića, a osobe koje rade na pripremi i distribuciji hrane sprovodiće u potpunosti mere pojačane zaštite i higijene. Direktor PU „Naša Radost“ Veljko Vojnić kazao je da se intenzivno pripremaju za početak rada iako deca nisu u vrtićima.

„Radimo sa dežurstvima, kosi se trava, dezinfikuju se prostorije tako da ćemo biti potpuno spremni za rad“, pojašnjava.

Navodeći da im je pomoć lokalne samouprave od velike koristi, Vojnić je kazao da im je stigao hipohlorit.

„Razumemo potrebu za zaštitom od širenja epidemije, ali znamo i za potrebu da zemlja živi i ekonomija nastavlja sa svojim radom. Sve preporuke Ministarstva smo sproveli, a jedna od preporuka bila je i da se utvrdi koji je broj dece, odnosno roditelja koji imaju potrebu da im dete bude u vrtiću“, ispričao je.

Prema njegovim rečima, od 11. maja u njihovim vrtićima, biće 1.400 dece, ukoliko se zvanično potvrdi taj datum za ponovno otvaranje vrtića. U toj predškolskoj ustanovi ima 400 zaposlenih.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR