Lopovi tope prugu

Već mesec dana međunarodni vozovi između državne granice i Subotice, idu brzinom svega 20 km na sat. Razlog tome je krađa delova pruge na deonici od tri kilometra.

 

Lopovi su odšrafili svaki četvrti „trifon“ koji poput eksera služi za učvršćivanje podložne ploče na koju se naslanjaju šine. Ukradeno je 3 600 trifona na pruzi na kojoj se odvija međunarodni i putnički saobraćaj i tako je  direktno ugrožena bezbednost saobraćaja. Katastrofu su predupredili željezničari koji su na vreme primetili nestanak elemenata pruge.

 

 

Šef sekcije za infrastrukturu u subotičkom željezničkom čvoru Saša Radujko, kaže da su učestale i krađe robe iz teretnih vagona. Dešava se čak da se krade i iz vozova u pokretu, na deonicama gde zbog loše pruge kompozicije uspore i na 10 km na sat. U stanju su da tako iz voza izbacuju i belu tehniku.

 

Lopovi sa železnice odnose šine, skretnice, pragove, namotavaju kablove, odnosno žičane vodove uz prugu koji služe za telefonske veze između  stanica.

 

– Kablove su krali u tolikoj meri da više nismo mogli da ih nadomestimo, ali su lopovi onda počeli da seku stubove, takozvane zaštitne kapije, na pružnim prelazima koji su obične šine visine pet metara – kaže Radujko.

 

U Željeznicama Srbije kažu da policija radi svoj posao ali pravosudni organi ili oslobađaju ili preblago kažnjavaju.KOMENTARI

 1. Bilo nekad kaže:

  Ma, kakvi lopovi…!? Zezaju se neki „od besa“, a ne od sirotinje. Zar ne gledate TV i ne čitate novine? Objektivno, živimo bolje nego pre

   

 2. Johan kaže:

  …da lopovi kuci na smederevcu tope celik i prave mindjuse !

 3. dasHHa kaže:

  Ta pruga je deo koridora X. Pocupan je bakarni podzemni kabel u duzini od 1500m koji prati trasu somborske pruge. Neverovatno sta se tolerise.

 4. sever kaže:

  I kada se naju lopovi terete ih za 5 kg bakra i nešto xx dinara a niko ne postavlja pitanje kakav su haos napravili u železničkom saobraćaju…

 5. dasHHa kaže:

  Prevencija ovakvih kradja opet ne postoji. To je kratak deo vaznog medjunarodnog koridora u duzini od 6,5 Km koji treba stititi cestim patrolama, video nadzorom. Najveci deo je u naselljenom delu subotice koji treba da kontrolise kvartovska policija cestim patrolama (3 Km), pogranicni deo je oko 1,5 Km koji mora i moze da kontrolise pogranicna policija a preostalih 2 Km neka se dogovore/Tu je i komunalna policija, saobracajni odbor za bezbednost grada. Pa covece oni samo treba da se dogovore za 15 min .i donesu odluku. Jbt sutra ce lopovi krenut skidati visokonaponske kablove i onda ce vozovi stati!!! Boze gde mi zivimo???

  Zeleznice Srbije su jos veci krivci od ovih gradskih. Da su postavili 10 IR kamera na ovoj deonici ne bi imali problema sa lopovima. Mogli su ulaganjem od 5000-10000 eura spreciti kradju imovine od nekoliko 1000 eura u samo jednom naletu lopova.

  Treba njih sve poslati na sluzbeni put u rumuniju u sume transilvanije i karpate pa da nauce kako se brani imovina zeleznice. Tamo nestaju celi vagoni preko noci. Jednostavno pre su gubili cele kompozicije dok nije EU stisla da uloze u prevenciju. Tamo patrolira 10 helikoptera nocu. Imaju GPS lokatore na lokomotivama a ovi nasi kreteni su samo trebali da se dogovore za 15 minuta i odrede reone delovanja ili 10 kamera.

 6. Anonimni kaže:

  I opet kazem, da se hoce, sve bi se to odavno pohapsilo!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 60 = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: