Loša statistika subotičke privrede

Najveći gubitaš u Srbiji u 2012. godini bio je Srbijagas, čiji je gubitak iznosio 35,1 milijardu dinara, a Naftna industrija Srbije (NIS) bilo je najprofitabilnije preduzeće, sa dobiti od 49,5 milijardi dinara.

 

Kako je objavila Agencija za privredne registre (APR) nakon analize finansijskih izveštaja 92.157 privrednih društava, koliko ih je poslovalo u 2012. godini, na listi 100 najuspešnijih preduzeća nema nijednog iz Subotice, a posle NIS-a slede Telekom Srbija (11,3 milijarde dinara), Telenor (10,6 milijardi), Tarket (9,8 milijardi) i Sunoko (6 milijardi).

 

Međutim, subotička industrija ima predstavnike na listi preduzeća koja su ostvarila najveći neto gubitak. 

 

Preduzeća u Srbiji su 2012. godine imala gubitak od ukupno 63 milijarde dinara, u čemu su javna preduzeća imala udeo veći od 45 milijardi dinara, sedam puta veći nego 2011. godine. Ukupni poslovni dobitak privrednih društava prošle godine iznosio je 364 milijarde dinara i bio je četiri puta veći nego prethodne godine.

 

Među 100 najvećih gubitaša su Železnice Srbije (16,6 milijardi dinara), Petrohemija (12,4 milijardi), Vip mobajl (8,3 milijardi), Putevi Srbije (7,8 milijardi).

 

Na listi se nalazi i:

 

20. Fidelinka nekretnine doo u stečaju sa ostvarenim gubitkom od 2,86 milijardi dinara

29.  Si&Si špedicija sa ostvarenim gubitkom od 2,46 milijardi dinara

40. Azotara doo  sa ostvarenim gubitkom od 1,84 milijardi dinara

 

Preduzeće koje je ostvarilo najveće kumulirane gubitke su Železnice Srbije sa ukupnim gubitkom od 138,5 milijardi dinara. Na istom spisku je i:

 

55. ATB Sever doo – sa ukupnim kumularnim gubitkom od 6,97 milijardi dinara

56. Fresh & co – sa ukupnim kumularnim gubitkom od 6,94 milijardi dinara

98. Azotara doo – sa ukupnim kumularnim gubitkom od 3,68 milijardi dinara

 

Podaci Agencije za privredne registe potrdili su činjenicu da je Subotica ostala bez giganata na državnom nivou. Privreda se isključivo bazira na srednjim i malim preduzećima koji nisu ni veliki dobitnici ni veliki gubitaši. Najveći broj preduzeća na obema listama ima Beograd, a potom sledi Novi Sad.KOMENTARI

 1. Fux kaže:

  Ovo sve me ne čudi, Naime nisu dodati gubici što ostvaruju takozvani strani investitori koji neplačaju poreze i doprinose Subotičkoj opštini jer se nalaze u sivoj zoni poslovanja i to zaslugom upravo te politike koji vodi grad. Prethodni gradonačelnik Saša Vućinić doveo svojekakve investitore koja ama baš ništa nisu od svojih kapitala uložili u infrastrukturu , već je to skinut sa leđa Subotičana.Da o bahatosti tih investitora i ne govorimo a plaća -ispod afričkog,radnička prava -nikakva…

 2. Anonimni kaže:

  Fux nalupetao si se za medalju. Barem si priznao da je Vucinic „kriv“ za te investitore.

 3. su kaže:

  fresh ruglo od fabrike i proizvoda!!!

 4. Xuf kaže:

  pravo i pravda su dve kategorije – vazda bilo a i biće tako …

  investitore nije doveo ni saša ni paša nego njihov interes, a on se ogleda u jeftinijoj radnoj snazi koja je relativno kvalitetna kao i u uslovima poslovanja.

  tek da podsetim – bivša fabrika ruff je prošla priču od strane investicije (kada je osnovana) preko subotičke firme pa preko nacionalizacije (kada je prozvana pionir) do danas kada na čokoladama piše pionir – beograd.

  svežiji primer je investicija firme Loher koja je (u svom sedištu, u Nemačkoj) u jednom trenutku postala deo Siemen AG a zatim je odlukom u Minhenu postala deo regionalne firme Simens Beograd.

  ostale firme koje su opstale ili su nastale su slične priče. nema novaca u subotičkom ataru iz ovog ili onog razloga pa može se neko srditi – ali je sve po pravu i ekonomskoj računici. opet, i većina investicija u te firme dolazi sa strane

  ono što možemo da radimo u subotici je da pratimo šta rade huncuti koji troše pare poreskih obveznika ovog grada i time bi mogli da privučemo još nekoga da „zaluta“ u naš grad.

   

OSTAVITE KOMENTAR