Lutkari sami plaćaju putne troškove i igraće predstave bez honorara

Najveći festivalski susret dečjih pozorišta u Srbiji, Međunarodni festival pozorišta za decu, održaće se od 25. do 30. septembra u Subotici.

Manifestacija je trebala da bude održana u maju, ali je odložena zbog nedostatka novca, a kako je budžet manji od prošlogodišnjeg susret će umesto dosadašnjih šest trajati pet dana.

Decje pozoriste - 45 susret profesionalnih pozorista lutaka Srbije 2014 (22)

Organizatori iz Otvorenog univerziteta najavili su u Subotici program 23. izdanja festivala za koji je ove godine stiglo 234 prijava za predstave iz 53 zemalja, Alžira, Australije, Egipta, Jordana, Kenije, Meksika, Perua, Tajlanda, Venecuele i drugih.

U takmičarskom programu učestvuje 16 predstava, a izvešće ih pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kanade, Kolumbije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije i Srbije.

Sva pozorišta zbog ograničenog budžeta Festivala učestvuju o svom trošku, sama plaćaju putne troškove i nastupaju bez naknade.

– Festival se suočava sa problematičnom finansijskom situacijom. AP Vojvodina je izdvojila milion dinara, republika tri miliona dinara, a grad je smanjio finansiranje za četvrtinu i dobijeno je 2,7 miliona dinara. Obezbedili smo dodatna sredstva i delegacija EU će donirati 307.000 dinara, Ambasada Poljske 500 eura, a Pozorišni muzej Vojvodine oko 300.000 dinara da bi uspešno realizovali Naučni forum. Ukupan budžet je 7,5 miliona dinara što je znatno manje nego prošle godine, ali Festival neće potonuti i zadržali smo sve programe – rekao je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta Festivala pozorišta za decu.

U pratećem programu, između ostalih sadržaja, održaće se Osmi međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade „Henrik Jurkovski“ i za ovogodišnji susret „Mit o savremenom pozorištu za decu“ prijavilo se više od 20 univerzitetskih profesora.

Nagrade za životno delo „Mali princ“ biće uručene Zoranu Hristiću, kompozitoru, i Mimi Kutikiju, italijanskom lutkaru.

– Svako zakopavanje problema bi bilo loše za festival zbog čega ćemo na jesen održati otvorenu sednicu Saveta na kojoj će učesnici reći šta je potrebno da bi sačuvali ovu manifestaciju. Ona zbog finansijskih problema stagnira što nas dovodi u haotične situacije. Svim snagama se borimo za program, ali ispada da pozorišni ansambli finasiraju Festival iako je prema rečima pokojnog Jovana Ćirilova Festival u Subotici lutkarski „Bitef“ – zaključio je Slobodan Marković, selektor i direktor Festivala pozorišta

 

BLIC

 



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR