Lutkarska opera, teatar senki, balet, princeze, sirene…

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Takmičarski program predstojećeg 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se održati od 25. do 30. septembra u Subotici, predstaviće izuzetno zanimljiv i releventan presek od 16 predstava lutkarskog i dramskog stvaralaštva za decu iz celog sveta, uz veoma kvalitetan izbor predstava iz regiona.

Publika će tako imati priliku da vidi fascinantnu lutkarsku operu “Princeza Tirando”pozorišta Arijel iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji. Ova predstava nam otvara vrata čudesnog sveta mjuzikla. “Princeza Tirando” koristi delo Karla Gocija (autora izvornog teksta) kao platno u kombinaciji s operskim stvaralaštvom čime žanrovski postaje pozorište u pozorištu, s operskim arijama, ogromnim lutkama i multifunkcionalnom scenografijom (inspirisanom Orijentom), stvarajući nezaboravne trenutke s muzikomĐakoma Pučinija, koji je ovo delo svojevremeno postavio kao operu.

137825_princeza-tirando-1_ff

Tu je zatim lutkarska predstava “Amakajaku, avantura u Amazonu” iz daleke Kolumbije (Pozorišna fondacija “Majka zemlja” iz Palmire) koja govori o avanturama Pakita, dečaka koji odlučuje da pođe na put u društvu teče, gusara Kazimira i njegovog zlog šefa Petra Španskog, na nepoznatu teritoriju Amazona sa samo jednim ciljem – da ulove INIJU, delfina ružičaste boje ne bi li ga “spasli” i odveli u zoološki vrt.

Iz Kanade dolazi trupa “Šašave senke” (Ombres Folles) sa predstavom “Neutabanim stazama” koja koristi elemente pozorišta senki uz divne lutke i puno magične muzike. Očekuje nas i odlična lutkarska predstava “Srebrno kopito”, pozorišta “Žirafa na preklapanje” iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci o maloj devojčiciDarjonki, siročetu koje je usvojio starac Kokovanja. On joj je ispričao priču o Srebrnom Kopitu – magičnom jelenu koji poklanja dragulje. Darjonka je toliko verovala svom novom dedi da je ta njena duboka vera u postojanje Srebrnog Kopita bila dovoljna da bajka postane stvarnost!

137821_mali-lutkar_ff

Nikako nemojte propustiti ni predstavu “Mali lutkar” pozorišta “Iza glumaca” koje dolazi iz grada Bandung (Zapadna Java, Indonezija), tradicionalnu priču u novom ruhu sa lutkama, kao i fenomenalnu predstavu “Patka, smrt i lala” Ljubljanskog pozorišta lutaka.

137822_patka-smrt-i-lala_ff

Veoma smo srećni što smo u prilici da na Festivalu prikažemo i tri domaće predstave: divnu “Rečnu sirenu” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, zatim odličnu predstavu sa elementima baleta “Ko je najmoćniji na svetu?” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kao i zanimljiv “Par cipela” Dečjeg pozorišta Subotica.

137824_par-cipela_ff

Pored gore navedenih biće izvedene i “Mala sirena” (Bosna i Hercegovina), “Bajka o ribaru i ribici” (Crna Gora), “Deveta ovčica” (Hrvatska), “Guska, smrt i lala” (Poljska), “Let kroz priče” (Rumunija), “Badnje veče” (Rusija) i “Zlatokosa” (Slovenija).

137826_ko-je-najmocniji-na-svetu_ff

Kao što smo ranije pomenuli, kao posledica značajnog smanjenja budžeta, sve pozorišne trupe koje učestvuju u ovogodišnjem takmičarskom programu Festivala same snose troškove puta i smeštaja!

 

Više detalja o predstavama sa satnicom izvođenje možete pronaći na sajtu Festivala.

 

Odabrane predstave će se igrati na izvornom jeziku od 26. do 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu “Deže Kostolanji“. Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko / animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O svemu će odlučivati dr. Andrijana Teodoresku (Rumunija), teatrolog iz Krajove, prof.Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka iz Ukrajine.

Pored takmičarskog programa posetioce očekuje puno raznovrsnih pratećih sadržaja: filmski program posvećen Petru Laloviću (1932–2015), rođenom Subotičaninu, zatim segment „Trgovi i ulice“ u okviru kojeg će nastupiti čak 15 trupa, izložba “Festivalski plakat 2016.” (radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića), Izložba kostima, lutaka i skica Milene Jeftić Ničeve, lutkarska radionica za decu “Zevalice pevalice”, plesna radionica “Klasični indijski ples” koju vodi Manasi Pandja Ragunandan (Bangalor, Indija).

Ona će održati predavanja o pokretu, otmenosti i tehnici sa fokusom na klasične indijske stilove plesa: Baratanatijam i Odisi, uz praktični trening se bavi osnovnim koracima kao što su tatadav, natadav, sarikaladav, čauka, tribaga, bramari i čari. Radionica će takođe predstaviti i stavove, položaje, držanje, gestove rukama, kao i specifičnosti pokreta glave, vrata, očiju i torza.

137828_srebrno-kopito_ff

U okviru pratećeg programa biće izvedene i tri predstave: “Dobro drvo”, (r: Branislav Trifković; Školski centar sa domom učenika “Dositej Obradović”; Subotica), “Spriditis” (r:Laura Paegle, Teatar Ziluks, Riga, Letonija, specijalni gosti Festivala) i “Mali princ” (r: Predrag Braca Todorović, Hercegnovsko pozorište, Crna Gora), a biće održano i nekoliko promicija knjiga.

Ove godine u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine biće objavljena i u okviru 23. Festivala promovisana knjiga “Jurkovskom u čast” (posvećena velikom prijatelju Festivala, teatrologu Henriku Jurkovskom koji je nedavno preminuo).

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

 

StoryKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

28 + = 31