Lutke Otona Tomanića

Ko zna da li bi deca Subotice danas imala svoje pozorište, da 1933. godine inženjer Oton Tomanić nije sasvim ozbiljno shvatio povereni mu zadatak da izvidi mogućnost osnivanja lutkarskog pozorišta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa tom misijom je poslat u Ljubljanu na tečaj upoznavanja te delatnosti. Po povratku, u akciju je krenuo „o svom ruhu i kruhu“. Jedne sobe svog stana se odrekao zarad radionice a malo kasnije, njegova supruga je drugu sobu pretvorila u krojačnicu. „Igranje“ odraslog čoveka, poznatog inženjera, varoš je različito tumačila. Bilo je i podsmeha, čak i suprotstavljanja.

Kada je za potrebe lutkarskog pozorišta oslobođena jedna prostorija u suterenu Sokolskog doma, uloge recitatora i voditelja lutaka, volonterski su preuzeli gimnazijalci i zanatski radnici. Sa nestrpljenjem se čekao prvi nastup.

A onda, prvog decembra 1934. godine, otvorila su se vrata gledališta i deca su jurnula da zauzmu mesta. Lutke na pozornici su oživele ! Možemo samo zamisliti kakvo je to uzbuđenje bilo za decu onoga vremena koje je veoma oskudevalo u takvoj vrsti razonode za najmlađe. Oton je zauvek ostao „Šiljin tata“.

Ing. Tomanić je bio i pisac i scenograf i reditelj. Dvadeset godina kasnije, osnovan je prvi profesionalni ansambl a 1960. godine izvedena je i prva „živa“ predstava – DEČACI PAVLOVE ULICE.

Ćerke Koste Petrovića sa lutkama kuma Otona

kurir jovicaKOMENTARI

 1. Grafičar kaže:

  OTON TOMANIĆ bio je poreklom iz Bosne, čak po prezimenu nije se nekada ovako zvao. Osim što je bio poznati inženjer, mnogo toga se vezuje za njega što se tiče lutkarskog pozorišta. Zadnje godine živeo je u Gerontološkom centru – posećivao sam ga, uvek je bio u biblioteci. Bibliotekar za kojim su ostale vredne knjige koje se mogu videti u ovoj knjižnici – biblioteci.

 2. adkersu kaže:

  Prezivao se Tomadl.

 3. Miodrag kaže:

  Nije se prezivao TOMADL nego TOMANDL i došao je istina iz Bosne ali je bio Čeh po nacionalnosti. Kada je 1919. došao u Suboticu promenio je prezime u TOMANIĆ i zajedno sa Kostom Petrovićem mnogo je toga uradio za grad. Posle Drugog svetskog rata sve do odlaska u gerontološki dom živeo je sa suprugom u zgradi bivšeg Sokolskog doma, u delu upravo iza platna tadašnjeg bioskopa „Jadran“, u stanu, ako bi se tako taj smeštaj mogao nazvati, koji je prokišnjavao. Mnogi ga pamte po tome što je svake godine za 1. maj pravio one igračkice-vrteške na vetar ili duvanje i delio deci na ulici. Čitavog života imao je naviku da se svako popodne posle ručka skine u pidžamu, legne i odspava, a noću je radio. Sa najboljim prijateljem i saradnikom Kostom Petrovićem u kasnijem periodu nešto se posvađao, pretpostavlja se oko toga da je Kosta njegove ideje i projekte prisvajao ili pripisivao sebi kao zaslugu, pa je Tomaniću to dozlogrdilo. Toliko je bio povređen da Petroviću nije otišao ni na sahranu (mislim da je Kosta umro 1951. ili tu negde). Tomanić je ako se dobro sećam umro u gerontološkom domu 1988. u dubokoj starosti, i pošto nije imao svoju grobnicu, sahranjen je uz pristanak nekog vlasnika u nečiju grobnicu u Kerskom groblju. Nešto kasnije došlo je do spora, vlasnik je valjda tražio da se izmesti, niko nije reagovao, pa mislim da je obeležje gde je Tomanić sahranjen uklonjeno i grob se ne zna. Ili je to možda kasnije ipak ispravljeno? Inače, njegov sin je živeo (živi) u Švedskoj i kada mu je otac umro, odbio je da primi socijalistička-komunistička odlikovanja koja je Oton Tomanić dobio.

 4. MSc Miloš Kurteš kaže:

  Njegov sin Kosta Tomanić je živeo u Švedskoj ali je par godina posle smrti svoje supruge Elizabete našao novu životnu saputnicu sa kojom se preselio u Španiju gde je i umro pre par godina.

  Čast mi je da sam kao dete rastao uz čika Otona i da sam poznavao tako izuzetno inteligentnog i humanog čoveka.

  Međunarodno takmičenje dečijih pozorišta je pokrenuto u Subotici pod njegovim imenom da bi se veoma brzo to izmenilo i time napravila velika nepravda tom čoveku.

  Izgleda da nema ko da stane u zaštitu njegovog lika i dela a da se nalazi na poziciji (u poziciji) da se vrati naziv takmičenju, da ime ulici … (šta je učinio za Suboticu Nađ Imre (Mađerski premijer) da je promenjen je naziv ulice 16. divizije).

  Drago mi je da se ipak neko setio ovog dragog čoveka i napisao članak o njemu.

  Moram spomenuti da sam takođe odrastao sa još jednim divnim čovekom koji je zadužio Suboticu s tim da je on barem dobio svoju ulicu – Laslo Sekereš.

 5. Miodrag kaže:

  Ispravka> mislim da sam pogrešio, da je Tomanić ipak umro 1983.

 6. Lansky kaže:

  Dečije pozorište (foto Kapista)

 7. Milosav Gladovic kaže:

  Profesora Tomanica pamtim kao odlicnog profesora Gradjevinsko tehnicke skole koju sam zavrsio 1967. godine. Secam se da je tada imao preko 70 godina ali da je  i dalje trcao uz stepenice skole.
  Kako sam se potom odselio iz Subotice poslednji put sam ga video 1977 na proslavi 10 godina mature kojoj je in on prisustvovao.
  I posle toliko godina nama djacima ostao je u divnom secanju. 

 8. urban kaže:

  Seca li se neko gospođe Ivanke Rackov ?

 9. Gyula Dietrich kaže:

  prof. Ivanka RACKOV bila je i poznati kritičar kulturnog života u gradu, čak i šire.

  Pre svega se posvetila pozorištu i to obe scene, što je napisala i to vrlo korektno

  objavljivala je u Subotičkim novinama, Rukovet, Dnevnik – dosta toga je i preve-

  deno za štampu na mađarskom jeziku. Dolazila je u Gradsku štampariju, kasnije

  GZ Panonija i to u pogon visoke štampe, sada je to Ravel kod Gradske biblioteke

  znala je naručiti pored objavljenog tiraža i SEPARAT svog teksta. Njena biblio-

  grafija bila je kompletna jer je čak dala da se poveže po godištima. Znam sigur-

  no GARAI BELA isto znanstvenik, kada je pisao o pozorištu koristio je literaturu

  Gospođe RACKOV – jer je ostavila kompletnu i korisnu građu kulturologije. DGY

 10. urban kaže:

   Postovani  gospodine Gyula Dietrich,

  Hvala najlepse,gđa Ivanka mi je divna uspomena iz detinjstva. Naucila me je da zavolim umetnost i da je dozivim svim culima. 

  HVALA joj na svemu!

  Na Tokiju je uvek strasna promaja……..vetar…..praznina.

   

OSTAVITE KOMENTAR