Ma kaki odžačar !

Nikako prid jesen čeljad još nisu pobrala kuruze, čekadu cinu žita sve ništa na vrat na nos. Kalo i Mara u avliji spremadu mašineriju kad kogod viče.

„Domaćineeeeee, ooooo domaćinee“

„Ko je sad, očin u nevrime „ – onako oštro će Mara, bisna što je Kalo furtom muštra da mu pomaže pa nemož ić kod Šarike da se izdivane.

„Šta koji klinac čekaš, iđi vidi ko je još će vaške koga iskidat“  -bisno će Kalo, jel baš je radjo s kalapačom kad je kogod viko pa je ni pet ni šest onako muški odval’jo kalapačom po palcu sve su mu zvizde zasvitlile prid očima.

„Kalooooooo,Kalooooooooo aj brzo Kalooooo“

Kalo trk na kapiju oko salaša misli čovik da mu kogod otima ženu. Kad on bliže kapiji ono stoji odžačar. Kalo se siti tog nikog adeta i oma se uvati za puce od nike ronđave bluze jel kako je čuvo od njegovi baće i nane kad vidiš odžačara oma se triba uvatit za puce paš valjda tako su mu kazli imat sriće.

„Dobar dan gospodine ja sam došo da vam očistim dimnjak , evo ako bi me puštili unutra pa da prožaram i da vidim ako triba opalit iznutra ide zima pa je više neg dobro imat čist dimnjak“

„Dobar dan i doviđenja! Ja sam očistim moj odžak svake godine tako da ne triba ti da mi čistiš.”

„Dobro ali od mene dobijete za malu cenu i čišćenje i potvrdu da je čist dimnjak i ujedno pregleda ispravnost dimnjaka“

„Ajde ,ajde iđi ti svojim poslom imam ja pametnijeg posla neg se s’tobom tu zavitlavat. Ajde iđi jel popuštaću vaške na put. A ti gospojo, ajde pa da završimo jel imamo još drugog posla“

Ode odžačar šta će vidi da ne mož dokast svitu, al šta on tu mož, on njegov poso radi.

„Hmmmmm!!! Ovaj bi kandar laki novaca vrag nijedan, jesapi Kalo. Evo mu kako ne bi, ja ću moj odžak čistiti“

Prošla zima Bogu fala, ogriva bilo zadosta, nise ni popuškavalo unutri a nije ni vitar smlaćo i vraćo dim unutra. Puknilo proliće al još malo je uveče znalo biti ladnjikavo i veli Kalo:

„Iđem ja Mare moja založiti. Meni je niko zima, ova vitrina prolićna baš satira čoviku zimu u kosti“

Založijo Kalo soba se razgrijala, legli on i Mara , kad koje dobo noći kogod kvrca na pendžer.

„Kalo,Kalo,Kaloooo, ajde ustani Kalooo“

Kalo skočjo spopo pušku s’vrata od sobe i kad je izašo niki vitrina duva ku luckast pa nevdi ko je čovik prid njim a vamo u celtoškim gaćama pa mu i zima. Kad je bolje pogledo ono Drago komšija mu.

„Kalo ajde oma zapal’jo ti se odžak“

„Ta nek tira samo . Šta me klinac za to buneš!? Oš da te opalim sovim kundakom??? Ajd iđi i spavaj kad izgori čađ on će stat i gotova pisma“

 

„Ama Kalo, ajde nama triba pomoć zapalila mi se kamara sa slamom a uvatilo je i kokošinjac i Badnjove -eno stigli su i vatrogasci s troje kola“

Šta će izašo Kalo pomoć kad tri vatrogasca utrčali s crivima i s brentačama i kod njega.

Auuuuuu šta će sad ovi koji klinac tu?

Tu se Kalo rastrčo, oma dobijo zadatak od nikog vatrogasca i do sutra u podne je razgrćo slamu s nikim dugačkim ku grabljama dok su drugi lagano polivali onu gar što ostane od slame. Uglavnom od slame nije ostalo ništa, od kokošinjca je izgorilo tri roga pa je krov lego, izgorila je krmača sa šest prasica, pilića se dosta pogušilo od dima, Bara žena Dragina je odnešena u bolnicu jel se nagutala dima.

Sutradan je osto jedan kamijon i tri vatrogasca su ostala dežurat a Drago i još komšija se sjatilo i polako počeli spremati. Jedared evo ti dvojca na koli i milicaj snjima. Milicaj osto malo dalje ona dvojca tamo štogod gledaju,tamo-vamo očli i do Kale i jedared zovu Dragu i Kalu.

„Gospodine Kalo Vaš dimnjak je kako smo mi ustanovili izazvao požar tako što se zapalila smola u unutrašnjosti dimnjaka i usled jakog vetra iskre su pale u slamu koja je bila kamarisana kod Vašeg komšije Drage i to je izazvalo ovaj požar“

„Moj odžak???“

„Da Vaš jer je očigledno bio prljav pošto je po tvrdnjama očevidaca pa i samih vatrogasaca koji su stigli sinoć  iz Vašeg dimnjaka je kuljao plamen i nosio iskre naokolo. Nego imate li Vi potvrdu o čišćenju dimnjaka?“

„Šta da kažem, oma ću vas pitati: Koliko je kazna za sve ovo? Jel triba robijati? I Drago, tiš kast koliko sve košta i samo da je Bari dobro“.

„Gospodine Kalo mi ne znamo za sada ništa. Vi će te se ujutru u osam javiti u policiju evo Vam u ovu sobu i tražiti protiv-požarnog inspektora pa dalje će te sa njim da vidite i doviđenja“

E Kalo luda glavo, da sam ovo znavo nikad ne bi u vrućem spavo.KOMENTARI

 1. Border town kaže:

  Ova prica je poucna ali u EU, pogotovu u Nemackoj nezamisliva. Tamo dimnjacar ne dolazi nikom na vrata da moljaka. On jednostavno posalje dopis u kojem je napisano kada i zasto dolazi i da neko od ukucana treba biti prisutan. Svaki kucevlasnik je obavezan da osigura svoj objekat protiv stete koju iz nekog razloga moze da nanese drugom licu, pozar, crep nekome na glavu, balkon se srusi na decu ili neciji automobil, i da ne nabrajamo dalje. Osiguravajuce drustvo nece sklopiti ugovor ako nema potvrde o bezbednosti objekta, kako pozarnoj tako i opstegradjevinskoj. Bez ugovora o osiguranju nema upotrebne dozvole za objekat, a stanovanje ispod mosta takodje nije resenje. Najobicniju pusnicu za meso niko ne sme da koristi pre nego sto dodje dimnjacar, pregleda ju i izda potvrdu da pusnica ne pretstavlja ne samo pozarnu opasnost , nego ni svojim dimom ne zagadjuje okolinu.. Postoji linija odgovornosti i onaj ko prekine tu liniju snosi posledice. Kamara slame je tu jos nesto najeftinije sto moze da se desi. Red rad i disciplina – sto narod to pre shvati tim pre ce lepse i bolje ziveti.

 2. jasso kaže:

  To je tako uvik bilo na selu i salasu,ta ne triba cistiti odzak odzacar,mi cemo to sami ocistiti,i sve je to bilo u redu dok su se samo lozile cutke i dracova drva u sporelj,a kuruzna u parasnicku pec,ali kad su poceli loziti i ugalj i sve sto stignu,e tu je nasto problem,od onog nije bilo smole i toliko cadji,pa se nije odzak mogo ni zapaliti,ali tu je malo radio i inat,ta zasto bi ja davao bilo kakve novce za to sto odzacar par puta prodzara kefom kroz odzak,kad mozem ja to i sam,i uvik tako ispadne,da kako kaze ona narodna,AKO NE PLATIS NA MOSTU,PLATICES NA CUPRIJI, a i sad ga je to njegovo inacenje,kostalo ko svetog Petra,kajgana…

 3. Višnjevčanin kaže:

  I ova priča gospodina Gornjaka iz života naših Bunjevaca, ne ostavlja čitaoca ravnodušnim. Životna uverljivost i dramatični obrti su magija ovog pripovedanja.

 4. Megille kaže:

  No ali popred svega ovoga JP Dimnjičar redovito šalje račune sa pretnjom o naplati neizvršenih usluga čiščenja -održavanja dimnjačkih kanala. Naime desitinama godima za neizvršene radove šalju račune i za one objekte gde se ne loži , Nešto jako čudno se događa u ostalim subotičkim javnim preduzećima, naime najvažnije im je samo naplatiti radove koje nisu izvršili pored toga što neki građani te usluge nisu ni naručili. Građanin ima pravo da potpiše ugovor sa javnim preduzečima ,kao što ima pravo da taj ugovor i raskine ili privremeno zamrzne , zar ne ??? Dokle teror Javnih preduzeća u Subotici ?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 18 = 24