Mađar so: Paralelni svetovi

Subotici postoje paralelni svetovi, a čest je slučaj da se učenici mađarske i srpske nacionalnosti u školama ne druže i da izlaze u različite disko klubove i kafiće, piše današnji novosadski „Mađar so“.

 

„Svi žive svoju svakodnevicu u sopstvenim malim mikrosvetovima. Zna se da Srbi vikendom idu u ovaj disko, Mađari na žurke u privatnim kućama i da i u gradu postoje takvi kafići koje mladi Mađari ne posećuju“, navodi list u svom komentaru. Mađar so ocenjuje da je to posledica poslednjih 20 godina koje su bile „pune nacionalne netrpeljivosti, odbojnosti, sumnjičavosti i straha“, tokom kojih su se, kako se navodi, nadležni trudili da prikriju da između mladih ima konflikata na nacionalnoj osnovi.

 

List navodi da Ministarstvo prosvete Srbije nije uzelo u obzir inicijativu koju je subotička lokalna samouprava prvi put formulisala pre tri godine, a prema kojoj mađarski jezik treba da bude izborni predmet u srpskim odeljenjima. Danas deo srpskih đaka u Subotici fakultativno uči mađarski jezik, u nižim razredima više njih, a posle se interesovanje osipa, osim ukoliko roditelj i sam učenik ne procene da budućem izabranom pozivu, budućim poslovnim vezama sa Mađarskom i znanje mađarskog jezika može dobro da dođe, navodi „Mađar so“.

 

List podseća da je ostala bez odgovora i inicijativa Nacionalnog saveta Mađara da se reformiše nastava srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama i to tako da treba primeniti metode slične onima koje se primenjuju u nastavi stranih jezika, jer su se one pokazale kao najefikasnije. „Ukoliko ima primera da učenici srpske i mađarske nacionalnosti u Subotici međusobno razgovaraju na engleskom jeziku, onda je to sramota čitavog društva“, konstatuje „Mađar so“.KOMENTARI

 1. dejann kaže:

  Hahah jos  hoce da uvode Madjarski jezik kao obavezan predmet?? Ja zivim u drzavi Srbiji,i jedini jezik koji MORAM da znam je Srpski. Madjari koji ne znaju srpski,su upravo oni koji NECE i NE ZELE da ga nauce,jer svaki Madjar u Subotici koji hoce da ga nauci,moze to da uradi bez ikakvih problema.Ja da zivim u Madjarskoj ili u nekoj drugoj zemlji,naravno da bi naucio jezik te zemlje.

 2. Bogdan kaže:

  Naravno da su paralelni svetovi. I sad treba srbi da uče mađarski kako bi se sporazumeli jer obrnuto ne dolazi u obzir zbog potpune nezainteresovanosti.

 3. VASILIJE kaže:

  Slazem se da treba da se poznaje jezik sredine u kojoj se zivi ali mislim da je mnogo veca sramota ziveti u Srbiji a ne znati srpski jezik. Najveci problem sto se to i potencira mladim generacijama pa dolazimo u situaciju da mlada osoba od 18 godina ne zna jezik drzave u kojoj zivi. I jos nesto da dodam kad vec vidim da se u zadnje vreme opet mnogo potencira na tom pitanju. Zivim u Subotici vec 28 godina i jos nikad nisam video neki medjunacionalni incident a radim zajedno sa Madjarima i Hrvatima. To je vrlo interesantno, pre svakih izbora pocne ova tema.

 4. Stipan kaže:

  У држави Србији сви морају да знају СРБски језик и СРБско ћирилично писмо.А сваком појединцу треба дозволити ,да учи неки други  језик и неко друго писмо, по сопственој жељи а да му се не натура што жели учити ( или не жели учити )….Исто вреди  да свако иде у кафиће  које жели и да се дружи са ким жели- а не да му било ко натура силом.

 5. Anonimni kaže:

  @dejann

  Nije tačno da samo srpski moraš učiti i naučiti, u svakoj školi postoji još jedan OBAVEZAN predmet stranog jezika, najčešće je to engleski, ali to je ok…

 6. Morbid kaže:

  da li bi preziveo u francuskoj a da ne znas francuski jezik
  samo kod nas moze ovo

 7. samotnik kaže:

  Na moju veliku zalost, u ovoj temi se nije puno odmaklo sa nulte tacke. I cini se da ce  jezicki jaz bude sve veci i veci! Ali ako je takav izbor sugradjana meni ne smeta neka se sporazumevaju na engleskom kada ih mrzi nauciti jezike jedno drugih! Inace sve koji tvrde da je obavezano znanje Srpskog jezika na teritoriji Srbije molim opet da mi ostave link do tog clana u ustavu ili u zakonu gde su to procitali!!!

 8. Vujo kaže:

   

  Stipan:

  U državi Srbiji svi moraju da znaju SRBski jezik i SRBsko ćirilično pismo.A svakom pojedincu treba dozvoliti ,da uči neki drugi  jezik i neko drugo pismo, po sopstvenoj želji a da mu se ne natura što želi učiti ( ili ne želi učiti )….Isto vredi  da svako ide u kafiće  koje želi i da se druži sa kim želi- a ne da mu bilo ko natura silom.

   

  Једначење сугласника по звучности, као враБац-враПца, ЕнглеЗ-енглеСки

 9. gm kaže:

  Mozemo to protumaciti iz gore navedenog teksta da je to problem drustva. Ali to moze da se protumaci samo iz ovoga teksta, ali stvarnost je sasvim drugacija. Drzavljani RS koji se izjasnjavaju da su madjari to je neshvatljivo, zar oni zive u Madjarskoj kao prvo?! Oni su drzavljani Republike Srbije. A kao drugo sto se tice ove teme problem je u madjarima, zalosno je sto vecina kako se oni izjasnjavaju madjara slabo komuniciraju i razumeju jezik drzave u kojoj zive, i samim tim su sebe ogranicili tj. ogranicili svoj drustveni razvoj i zatvaraju se u svojoj sredini. To je samo njihova odluka, i niko ih ne prisiljava na suprotno.

 10. Northerner kaže:

  Kako su samo pametni ti novinari. Mogu li dobiti informaciju koji su to kafići? Ne znam šta bi bilo čudno sve i da je tako. Pa, zar nije tako bilo gde na svetu? Jeste, samo u Subotici Mađari ne idu u disko gde idu ostali.. Ma, puna nam je kofer više ovih malograđanskih primitivnih nacoionalističkih gluposti. Ja sam iz mešovitog braka, najbolji drug mi je Mađar, jedem sarmu, ćevape, bundaš kenjer i lakumiće uz pasulj.. Pijem i špricer i gemišt i hosu lepeš.. I NE ČITAM MADJAR SO, iako znam mađarski i volem što je tako.

  Zato, batalite ove gluposti, bolje gledajte kako da zaradite neke novce, a u slobodno vreme uživajte uz Novaka, Vanju, Momira, Ivana, Jelenu i sve ostale divne mlade sportiste.

 11. Znamo se kaže:

  Demontaža subotičke mantre

  Čestitke za „Mađar so“ ! ! !   Metnuli su u novine rečenicu koja će dugo da zvoni i zveči po beogradskoj i peštanskoj štampi i već je štampana verzija pribodena na one plutane table po raznim štabovbima i kabinetima, ušla u pres-klipinge koji se, verujem, večeras listaju i na Dedinju :

  : „U Subotici egzistiraju paralelni svetovi . . .“

  Istina, objašnjenje za stanje koje se konstatuje u toj prvoj rečenici, docnije u tekstu nije ispraćeno ravnotežom argumenata i emotivnom ekvidistancom autora ( i uredništva ) od ta dva paralelna subotička sveta. To ne uzimam za zlo autoru ( ni uredništvu ) jer su stekli dobar kredit time što su pod sumnju bacili subotički stereotip o „jedinstvu različitosti „.

  Hoću da ih branim ( a možda i nije potrebno ) i dalje: nije moguće očekivati od autora novinskog teksta odjednom kompletnu i neoborivu analizu jednog društvenog fenomena za koji se svi prave blesavi da ne postoji, a koji je veći od od onog betonskog bunkera gde je nekada bilo Narodno pozorište . Novinara ograničava urednikov pogled na stvarni svet. Mora da vodi računa i koliki je urednikov strah od osnivača. Respekt prema publici zna da bude kočnica jer čitaoci – poblika generalno, zna bez milosti da linčuje novinara ali nikada, nikada nije spremna tako radikalno da ga spašava i skida sa lomače kad ga tamo bace velmože. Ograničen je autor i autocenzurom ( laže svako ko tvrdi da je nema), sputan je i oskudnim logističkim kapacitetima i mogućnostima istraživanja. Pritisnut je i ličnim brigama za egzistenciju jer njegovu decu ( kao nečiju drugu) neće službeni vozač odneti u obdanište, kao što mu neće ni ženu razvoziti po velegradskim dućanima, a sasvim je izvesno da na tekući račun neće „uleteti „ nikakav vanredni prihod, kao što je sasvim izvesno da će sigurno kasniti ono što neki zovu plata …. mogao bih još da ređam ali jedno od strašnih ograničenja je i banalno omeđavanje novinskim prostorom.

  Kad šef mrzovoljno naredi: Sa dve hiljade karaktera ili u 90 sekundi reci sve ! …. Čik majstore! ! !

  E, zato dajem pomilovanje novinaru koji je jutros u Mađar sou tezom da je Subotica podeljena na paralelne svetove , digao u vazduh laž koja je stekla status dogme i koju valjaju svi koji uglavnom nisu ništa drugo u životu radili ili su radili nešto drugo ali bolje da nisu nijedno.

  Evo prilike da društveni analitičari krenu u veliki posao, da istzraže sve sociološke, istorijske, politikološke , nacional-kulturne i političke aspekte i da utvrde postoje li paralelne subotičke galaksije, kakav je život na njima, da li su razvijeni isti nivoi života ili jedni žive a drugi pate i strahuju, kakve su im perspektive, jesu li u istim orbitama i jednako udaljene od glavne zvezde i da li nekoj preti „pomračenje Sunca“.

  Pogledajmo kako tekst prenosi agencija koja ima primat i koja je pretežni, istina neformalni, liferant medijskih sadržaja za potrebe srpskog establišmenta. Srpski “ Alfa“ je jutros pročitao kako Beta interpretira šta se u Subotici dešava mimo izveštaja koje mu donosi “ Delta“.

  Uz taj tekst neće škoditi da se pogleda i tekst koji interpretira nastup nemačke premijerke pred njenom partijskom omladinom pre tri meseca . I u tom tekstu bih ostavio analitičarima da razmeravaju sitnice ali jednu rečenicu stavljam u centar našeg interesovanja :

  “ takozvani multikulturalni koncept prema kojem ljudi srećno „žive jedni pored drugih“, jednostavno nije uspeo…“

  Uzeo sam interpretaciju koju je Dojče vele razvejao po Balkanu jer njihov pristup odslikava stavove Berlina pa i najveći skeptici će valjda prihvatiti da je interpretacija korektna ( a to su istog momenta prenele još tri agencije planetarnog uticaja: afp, dpa, rtr)

  Dakle, daje se na znanje :

  Paralelni svetovi Srba i Madjara

  Beta

  NOVI SAD , 28. januara 2012. (Beta) – U Subotici egzistiraju paralelni svetovi, a čest je slučaj da se učenici madjarske i srpske nacionalnosti u školama ne druže i da izlaze u različite disko klubove i kafiće, piše novosadski Madjar so od subote.

  „Svi žive svoju svakodnevicu u sopstvenim malim mikrosvetovima. Zna se da Srbi vikendom idu u ovaj disko, Madjari na žurke u privatnim kućama i da i u gradu postoje takvi kafići koje mladi Madjari ne posećuju“, navodi list u svom komentaru.

  Madjar so ocenjuje da je to posledica poslednjih 20 godina koje su bile „pune nacionalne netrpeljivosti, odbojnosti, sumnjičavosti i straha“, tokom kojih su se, kako se navodi, nadležni trudili da prikriju da izmedju mladih ima konflikata na nacionalnoj osnovi.

  List navodi da Ministarstvo prosvete Srbije nije uzelo u obzir inicijativu koju je subotička lokalna samouprava prvi put formulisala pre tri godine, a prema kojoj madjarski jezik treba da bude izborni predmet u srpskim odeljenjima.

  Merkel: Propao multikulturalni koncept

  NEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL IZJAVILA JE U SUBOTU (16.10.) DA JE POKUŠAJ PRAVLJENJA MULTIKULTURALNOG DRUŠTVA U NEMAČKOJ POTPUNO PROPAO. MERKEL JE ISTAKLA DA ONAJ KO USTARTU NE ZNA NEMAČKI JEZIK, NIJE DOBRO DOŠAO.

  Merkelova je na skupu mladih Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Potsdamu, kazala da takozvani multikulturalni koncept prema kojem ljudi srećno „žive jedni pored drugih“, jednostavno nije uspeo. U prošlosti je premalo zahtevano, rekla je kancelarka. Međutim zahtev da useljenici uče nemački jezik jeste opravdan, jer samo tako mogu imati šanse na tržištu rada. Prinudni brakovi su neprihvatljivi, i naravno da i devojčice iz migrantskih porodica moraju da idu na školske ekskurzije. Istovremeno se moramo pobrinuti za to da osudimo svako krivično delo i da ne mogu da postoje delovi gradova u koje policija ne sme da kroči, rekla je kancelarka.

  Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Gastarbajter iz Turske

  Radnici migranti ostali u Nemačkoj

  Angela Merkel je podsetila da je Nemačka 1960-ih godina „pozivala radnike iz inostranstva da dođu“, ali da su oni ostali da žive u Nemačkoj. „Zavaravali smo se kada smo govorili: ‘Neće oni ostati, u jednom trenutku će otići’, ali to se nije dogodilo“, rekla je nemačka kancelarka.

  Merkelova se posebno osvrnula na reči nemačkog predsednika Kristijana Vulfa koji je nedavno izjavio da je islam deo Nemačke, jednako kao i hrišćanstvo i judaizam. Rekla je da to jeste tačno, ali da useljenici moraju da učine više da se integrišu u nemačko društvo. „Svako ko u startu ne zna nemački jezik nije dobro došao“, poručila je nemačka kancelarka.

  „Multukulti -mrtav“ Bildunterschrift: Migranti – nisu došli da bi otišli

  Izjave Angele Merkel došle su se u trenutku kada se na nemačkoj političkoj sceni sve češće mogu čuti poruke vodećih političara koje imaju negativnu konotaciju prema imigrantima. Početkom ove sedmice predsednik bavarske Hrišćansko-socijalna unije (CSU), Horst Zehofer, stranke koja je po stavovima najbliža Merkelovoj CDU, takođe je izjavio da je koncept multikulturalnosti u Nemačkoj mrtav. On je naveo da je očigledno „da useljenici iz različitih kultura, poput onih iz Turske i arapskih država, imaju poteškoća“.

  Stranci upravljaju državomBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Kurs integracije za mlade useljenike

  Nedavno objavljeno istraživanje Fondacije Fridrih Ebert pokazalo je da više od 30 odsto Nemaca smatra da stranci upravljaju državom i da drže ključne pozicije u društvu. Prema istom istraživanju, gotovo isti procenat Nemaca smatra da je najveći broj imigranata ili građana Nemačke stranog porekla, kojih ima 16 miliona, došao u Nemačku samo da bi uživali u socijalnim pravima.

  Merkelova se prošle sedmice sastala sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom. Turska zajednica u Nemačkoj broji oko 2,5 miliona ljudi, a Merkelova i Erdogan dogovorili su na tom skupu da će se više založiti za njihovu bolju integraciju.

  (beta, afp, dpa, rtr)

 12. DR kaže:

  Razlicitosti je bilo i nice uvek i u svakoj drzavi, ali nije istina da izlaze na druga mesta ili da se ne druze sa kako rekoste sa drugim nacijama ili nista tome slicno, nego VI kao mediji pravite zbrku i frku oko toga. Nije istina da se razlikujemo ili da mi ili oni vidimo nesto drugo ili nama ne postojece, u sustini mi smo svi isti samo sto VI pravite jako veliku galamu oko necega sto u stvari ne postoji. Mozda ima nekih manjih ispada na nacionalnoj osnovi (ali to ima svugde u svetu a ne samo kod nas) i da ne pridajete tolko paznje pojedinim slucajevima mozda ne bi imali ni najmanje problema oko tih diskutabilnih stvari. Zato mediji pustite vi nas da sami resimo probleme koje imamo nemojte jos veci krst da nam dodajete, ako ne mozete da nam pomognete nemojte nam ni odmagati.

 13. Sasha kaže:

  …jednostavno, za one koji ne znaju srpski jezik, a državljani su Srbije, nema izdavanja pasoša! Pa da vidimo da li će biti „paralelnih svetova“!?!
  Kako to da su mađarske generacije pre 90-ih  godine znale i pričale srpski, a da ove „demokratske“ generacije skoro uopšte ne znaju ili neće i ne žele da pričaju srpski??? Mislim da je više ono „neće i ne žele“…i da se to sve više nameće deci od strane roditelja!!!

 14. f1 kaže:

  paralelni svetovi…..zasto se cudite???toje delo uglavnom onih koji su krojili politiku posle  1990…..- a mi naseli  ..nazalost

 15. Anonimni kaže:

  Baš me čudi kako u Q baru ili u Galiji dok „peva“ Dinča nema Mađara, pa tamo ni ja koji znam srpski ne idem:D Autor teksta bi trebao zaći u Code ili neko drugo mesto gde ima neka haus, tehno ili neka druga neutralna (čitaj: ni srpska ni mađarska)svirka, gde nas ima svakojakih.

 16. lunatic kaže:

  bakterije su jedina kultura koju neki ovde poseduju… kljucna rec je komunikacija, nema veze na kom jeziku… sirite horizonte …

 17. rasho kaže:

  Dejane, ja živim u Istri gde su hrvatski i talijanski jezici potpuno ravnopravni, gde u bilo kojoj javnoj službi možeš da se obratiš na bilo koji od ova dva jezika i bez problema dobiješ zadovoljavajući odgovor. Naravno da niko nemože da se zaposli u javnom sektoru bez znanja oba jezika. Ako ništa drugo iz poštovanja prema komšijama Mađarima treba naučiti njihov jezik. Isto tako koliko jezika znaš toliko vrediš.

 18. samotnik kaže:

  @ rasho

  To je poenta zajednickog zivota. Na zalost nakon 20 godina svakakvih podela na ovim prostorima su ljudi zaboravili na to. Pa imaju razna opravdanja tipa ja sam u ovoj ili u onoj drzavi. Nekada su Istra i Vojvodina bili najzanimljiviji delovi stare Yu, bas zbog multikulturalnosti. Na zalost Vojvodina je pomalo zaboravila sta to znaci.

 19. stacy kaže:

  Pre svakih izbora pocne ova tema!!!!
  Politika…svi smo mi ljudi i ako treba možemo se sporazumevati, ne treba zakon za to…izmišljene stvari da bi delili ljude…
  Super bi bilo da to neko shvati….

 20. dejann kaže:

  @rasho

   

  Razumem ja tebe, ali ovde se radi o tome „Madjari ne znaju Srpski, pa neka Srbi nauce Madjarski“.

 21. rasho kaže:

  @dejanne                                                                                                       Pogrešno je upirati prstom u drugoga, što mi stalno radimo, (ako neće on neću ni ja), ti pokaži da si pametan pa nauči jer to ti može doneti samo korist u životu. Znanje je moć, mada sam siguran da ima jako malo Mađara koji ne žele da nauče srpski jezik pa i zbog toga jer bi im bio smanjena mogućnost zapošljavanja. Nedržim stranu nikome ali mislim da je ova neimaština dovela do toga da u nemoći mrzimo i sami sebe a samim tim i sve oko sebe. Pozdrav iz Umaga.

 22. Strašno kaže:

  @stacy

  29. 01. 2012. 12:41

  Pre svakih izbora pocne ova tema!!9544!! „

  Upravo je ovo izuzetak, sada se prikazuje film koji je do sada bio u bunkeru, a svi smo u njemu statirali i znamo o čemu se radi. Međutim nevolja je što političari stalno melju istu mantru o jedinstvu, ljubavi, zajedništvu i prepričavaju nam taj fil kao da je bajka, a mi igramo u filmu i znamo ga napamet. Najbolje što može da nam se desi to je da sami priznamo da imamo problem koji treba rešavati na opšte zadovoljstvo

 23. Iby P. kaže:

  Calanak: “Merkel: Propao multikulturalni concept”

  Ostavimo se malo madjarskog i srpskog jezika – jer je tema vise nego interesantna!! Bolje da udjemo malo dublje u ovu problematiku. Kao prvo:

  Sta mislite da li se ovaj clanak odnosi samo na situaciji u Nemackoj ili ukazuje na nesto mnogo vece tj. na problem Evropske Unije?!!!

  Ineresuje me Vase misljenje

  Pozdrav

  Iby

 24. Lansky kaže:

  Mislim da je Angela Perkelt tada mislila na problem integracije jednog broja muslimana u nemačko društvo. To su stvari koje svako zna ali nije politički oportuno izgovarati na glas. Istočni i južni Evropljani se tamo već u narednoj generaciji integrišu a mnogi i potpuno odrode od zemlje iz koje potiču.

   

  Taj multikulturni koncept se ne može porediti sa Suboticom jer je tamo reč o auslenderima – gastarbajterima a ne o nacionalnim manjinama – starosedeocima.

   

  Razgovarao sam sa jednim Švabom iz Radštata, blizu granice sa Francuskom. Tamo imaju Francuze manjince, dakle nemačke Francuze. Ono što je on meni napričao, ne razlikuje se puno od ovoga što se ovde čuje o srpsko mađarskim odnosima. Naravno, ne kopaju oči jedni drugima. Između ljudi može bezbroj podela da se napravi.

  Npr. 1945. hiljade ljudi je ubijeno zbog pripadnosti drugoj klasi. Danas nema ništa crnje nego videti kako se navijači dva naša najveća kluba neumorno vređaju i mrze.

  Neki ljudi jednostavno traže podele a neki teže povezivanju.

 25. samotnik kaže:

  Ajde da malo bacimo pogled i na to:
  Izjava je data ako se secam dobro secam ispred svoje partije, dakle samo ispitivanje terena. Odziv od 30% nemaca bas i nije toliko puno da bi se nesto konkretno preduzelo. Inace meni se cini da oni imaju problem sa gasterbajterima koji rade na crno, a imaju pravo na socijalnu pomoc pa to i te kako koriste. dakle rade negde de ih inspekcija nemoze lako uhvatiti uglavnom za 5 evra sat+ socijala i njima puna kapa. Naravno da je takvo ponasanje u drustvu poprilicno parazitsko, dakle i neprihvatljivo. Upravo zato se lagano krece u ofanzivu. U sustini stvari verujem da  gospodju Merkel zivo ne interesuje sto tamo neki Mile lozac u Simensu zna nemacki tek toliko koliko je naucio iz partizanskih filmova. Sve dok radi i privredjuje posteno u Nemackoj, jedino kome to i te kako smeta su skinsi i extremna desnica(eventualno). Doduse mene vise interesuje moj mikro kosmos, gde bih voleo da su stvari uredjenije nego sto izgleda da jesu trenutno.

 26. Diskutant kaže:

  @Lanski :

  „To su stvari koje svako zna ali nije politički oportuno izgovarati na glas. Istočni i južni Evropljani se tamo već u narednoj generaciji integrišu a mnogi i potpuno odrode od zemlje iz koje potiču.

  Taj multikulturni koncept se ne može porediti sa Suboticom jer je tamo reč o auslenderima – gastarbajterima a ne o nacionalnim manjinama – starosedeocima. … “ (podvukao :diskutant)

  Kao doprinos diskusiji konstatujem da se slažem sa stavom koji je naveo Lanski jer naravno ne može se poistovetiti fenomen o kojem govori Angela i naš. Isto tako nepada mi na pamet da pomislim da su nemački „gosti-radnici“ isto što i manjine.

  Mislim da se druga i treća generacija gastarbajtera već konstituiše kao manjina, a to se pretežno odnosi na Turke. Istovremeno je to populacija koja u državi iz koje im je deda ili pradeda došao u Nemačku (biološka obnova je mnogo dinamičnija i brzo nastajanje novih geberacija), nemaju više blisku rodbinu pa možda čak ni upotrebljivu imovinu. Izražavajući se našim kategorijama, Nemačka je postala njihov zavičaj i u tom socijalnom, kulturnom i političkom okruženju oni su i dalje prilično zatvoren konglomerat koji očekuje da mu se okolina povinuje. Gospođa A. Merkel je konzervativnom krilu politički organizovane omladine izrekla slaganje sa stavom šefa države o religijskoj jednakopravnosti ali je onda armirala svoj stav:

  “ . . . .je islam deo Nemačke, jednako kao i hrišćanstvo i judaizam. Rekla je da to jeste tačno, ali da useljenici moraju da učine više da se integrišu u nemačko društvo. „Svako ko u startu ne zna nemački jezik nije dobro došao“, poručila je nemačka kancelarka.“

  I sad da se vratimo u Suboticu: raspravljamo konstataciji da u Subotici, a i malo šire (naročito šire) postoje paralelni svetovi. Ko tu neće da uči, da zna ili da koristi jezik onih drugih i NAROČITO ME INTERESUJE:  Z A S T O  .

  Nije politicki oportuno da se  konstatuje postojanje jednog problema koji je u stvari proces koji ima progresiju ali postoji trenutak kada je politicki racionalno i nnnnuzno da se to kaze. Postoji jedan uslov: ONAJ KO TO KAZE MORA DA IMA LICNI I POLITICKI INTEGRITET .

  IMAMO LI MI TAKVOG OVDE.

 27. bonnie kaže:

  Ja nikoga ne poznajem u mojoj okolini, ko ne zna srpski, a madjar je. U gradu redje ima druzenja samo madjara ili srba, hrvata…. Mnogi mladi su rodjeni u mesovitim brakovima, i u tim porodicama obicno govore srpski i deca pohadjaju nastavu na srpskom. Eventualno u prigradskim naseljima, selima, gde se bavi zemljoradnjom se ne nauci srpski. Onaj, koji zeli da se zaposli na dobrom mestu, naucice srpski. Sigurno ima razdvajanja omladine, npr.  ne voli svaki madjar „cirilicu“ – tu mislim na novokomponovane narodne pesme, ali ni srbin mozda madjarsku muziku. Sada vec u svadbama, kad je mesovito drustvo, svako slusa svaciju muziku i fino se zabavlja. Zato, sto neko voli svoj narod, jezik i kulturu, jos nije nacionalista.
  A zasto trebamo, da se ugledamo na nemce ili te zemlje, gde nece visenacionalnu kulturu – ugledajmo se u one, koji to uspesno praktikuju. Treba nauciti srpski, to je za mene sasvim normalna stvar, ali tu na granici, kad je pola grada u Morahalomu, oces, neces, nalepi se madjarski na onog, koji ne odbija svesno, da nauci jezik. Nacionalizam uvek izlazi na videlo, kad privreda NE FUNKCIONISE!!! Zadovoljni, radni ljudi nece merkati drugog, na nacionalnoj bazi. A zapadnjaci nikada nece razumeti dusu istocnjaka, pa zato nikad nece ni pravilno postupiti. Dobra volja je ono, sto fali i onda ne bi odmeravali jedan drugog, ako progovori na drugom jeziku.

 28. samotnik kaže:

  Dakle u Subotici(a i na teritoriji Vojvodine) je do prije izvesnog vremena dvojezicnost bila uobicajena stvar. Dakle u svim institucijama, javnim sluzbama, prodavnicama… ste mogli da upotrebite madjarski ili srpski jezik i uvek se nasao neko ko ce vam izici u susret. Stvari su funkcionisale i nije se osecala neka podela medju gradjanima. Posle tog vremena doslo je doba kada se krenulo sa nametanjem samo jednog jezika(bilo je prilika gde sam naleteo na sluzbenika koji je radio sam u smeni. Taj ne da nije znao Madjarski, nego verovatno nije znao ni gde je Madjarska). I gle cuda(za neke) javio se otpor kod dela gradjana(Koji isto rade, privredjuju, placaju poreze…na teritotriji Srbije) kojima to novokomponovano nametanje jezika bas i ne godi! Dakle poceo se stvarati jaz medju sugradjanima. Iliti nametanje jezika bas i ne nefunkcionise! Moje pitanje je dali bi bilo logicno da stvari vratimo do te tacke u kojoj su funkcionisale? Ili da tvrdoglavo guramo stvari(i sa time stvaramo sve veci jaz i otpor) i ako one nefunkcionisu. Mi koji smo ucili jezik drustvene sredine u skoli, smo i dalje zivi i zdravi i nista nam nefali!Dok ne postavite pravila igre gde ste posve jednaki sa svojim komsijom, dotle mozemo ocekivati paralelne svetove.

 29. gost kaže:

  samotnik, moraces da vratis suboticane da bi vratio stanje… a suboticane ces da vratis ali juce!

 30. samotnik kaže:

  Zar u Subotici nezive Suboticani, upravo danas ??????????? ???????????????????????????????????
  !?!?!?!?!?!?!?!?

 31. katarina kohn kaže:

  „Nedavno objavljeno istraživanje Fondacije Fridrih Ebert pokazalo je da više od 30 odsto Nemaca smatra da stranci upravljaju državom i da drže ključne pozicije u društvu. Prema istom istraživanju, gotovo isti procenat Nemaca smatra da je najveći broj imigranata ili građana Nemačke stranog porekla, kojih ima 16 miliona, došao u Nemačku samo da bi uživali u socijalnim pravima.“

  Svaka sličnost sa tridesetim godinama prošlog veka (1930-te) je slučajna!!!!! Nadam se da se varam i da neće isto završiti, istina ima i drugih elemenata koji bi mogli odigrati ulogu, kao napr. ekonomska kriza.

 32. vesna kaže:


  Sasha:

  …jednostavno, za one koji ne znaju srpski jezik, a državljani su Srbije, nema izdavanja pasoša! Pa da vidimo da li će biti „paralelnih svetova“!?!

  …Pa ako zelite madjarsko, americko,… drzavljanstvo jedan od uslova je da poznajete jezik, pa zasto i kod nas to nije uslov za dobijanje srpskog drzavljanstva ?

 33. Mrgud kaže:

  Kada budu dolazili gastarbajteri  u Srbiju i kada se ljudi budu grabili za Srpsko drzavljanstvo. Verovatno ce glavni uslov za dobijanje drzavljanstva biti poznavanje srpskog jezika.

 34. krass1 kaže:

  samotnik

  GOST je u pravu. Danas u Subotici ima mnogo manje pravih Suboticana nego do pre dvadesetak godina. Da bi, kako kazes, stvari vratili do tacke u kojoj su funkcionisale, oni bi zaista trebalo da se vrate u Suboticu, jer sa ovim nasim novim sugradjanima to izgleda nece biti moguce.

 35. Lansky kaže:

  …jednostavno, za one koji ne znaju srpski jezik, a državljani su Srbije, nema izdavanja pasoša! Pa da vidimo da li će biti „paralelnih svetova“!?!

  …Pa ako zelite madjarsko, americko,… drzavljanstvo jedan od uslova je da poznajete jezik, pa zasto i kod nas to nije uslov za dobijanje srpskog drzavljanstva ?

  To može biti uslov za strane državljane ali ne i za one koji tu državljanstvo stiču rođenjem. Kad smo mi stekli pravo na državljanstvo, nismo znali ni jedan jezik jer smo se tek rodili.

 36. Sasha kaže:

  Lansky:

  …jednostavno, za one koji ne znaju srpski jezik, a državljani su Srbije, nema izdavanja pasoša! Pa da vidimo da li će biti „paralelnih svetova“!?!

  …Pa ako zelite madjarsko, americko,… drzavljanstvo jedan od uslova je da poznajete jezik, pa zasto i kod nas to nije uslov za dobijanje srpskog drzavljanstva ?

  To može biti uslov za strane državljane ali ne i za one koji tu državljanstvo stiču rođenjem. Kad smo mi stekli pravo na državljanstvo, nismo znali ni jedan jezik jer smo se tek rodili.

  …recimo, onaj ko posle 15. godine (posle osnovne škole) ne zna srpski jezik, ne može da dobije novi pasoš! Nakon isteka šest meseci, može ponovo da podnese zahtev za izdavanje pasoša i naravno uz ponovnu proveru znanja srpskog jezika!
  Poznavanje jezika može da proverava službenik u toku razgovora sa podnosiocem zahteva, kao što je slučaj za mađarsko državljanstvo i pasoš, ili nekim testom…

 37. samotnik kaže:

  Ja predlazem bic, od pocetka zabavista na svake 2 godine treba da se izbicuju svi koji neznaju srpski jezik, pa dok ne nauce, mnogo je efikasnije(u ovoj besparici malo njih putuje u inostranstvo). Naravno usput moramo da se dogovorimo sta je srpski jezik. Ako upotrebim rec sargarepa da li ja govorim srpski ili govorim madjarski, ako upotrebim rec avlija…. Bas bi voleo da znam koliko ljudi u Srbiji govori srpski jezik cisti, knjizevni. Verujem da bi puuuno nas ostali bez putnih isprava(pasos nije srpska rec, dakle i vi ostajete bez putnih isprava)

  @krass1
  ja i dalje naivno verujem da svako ko je dosao i ostao u Subotici da zivi tog mozemo smatrati Suboticanom. Bilo kada da je dosao u ovaj grad verovatno je primetio da u ovom gradu ne zive samo Milan, Stojko i Gojko, nego da tu ima i Pista, Janos, Gabika, Jasa, Lojzije…. A grad je kao i kuca. Ako ste u kuci osorni gospodar, vrlo lako moze da se desi da ostante te bez porodice!  Jedini izlaz je priznali mi to ili ne vise jezicnost(Cak i da svi Madjari, Bunjevci i Hrvati  znaju da govore srpski, i dalje ostaje ono da se na maternjem jeziku najbolje izrazavas). Na posletku U Subotici je sluzbeno jednak sa Srpskim i Madjarski i Hrvatski jezik. Ili gresim? Naravno krass1 citajuci ove komentare sve vise mi se cini da tvoj zakljucak nije daleko od istine!!

 38. Iby P. kaže:

  Veoma interesantan post G. Znamo se i slazem se sa G. Diskutantom.

  Tema je interesantna iz vise aspekata. Obaveza poznavanja drzavnog jezika ne seme da bude pitanje. To se podrazumeva. Da ne ponavljam sebe, u mnogim ranijim postovima sam izenla svoje misljenje i stav vezano za jezik sredine.

  Stalno spominjemo specificnost Subotice zbog multinacionalistickog sastava. Generalno nije ni toliko specificna jer ima puno primera za to i u drugim zemljama, ali malo da posvetimo paznju situaciji u Nemackoj.

  Spominju se gasterbajteri i auslanderi. Nemojmo zaboraviti da za razliku od prekookenskih zemalja u Evropskim zemljama pored ostalog ima dva tipa emigranata:

  1. Radnici na privremenom radu – tj. gasterbajteri od kojih mnogi nikada nisu ni trazili nemacko drzavljanstvo jer su se trebali odreci vec postojeceg.(Nema medjunarodnog sporazuma o priznavanju dvojnog drzavljanstva) Oni su radili po 14 sati dnevno, o konstatno odlazili nazad u svoju rodnu zemlju, gradili kucu i planirali stare dane da provedu tamo gde su i rodjeni. To je tip koji nikada nije kupovao sebi nekretninu u nemackoj, obicno su ziveli kao podstanari, pretezno u delovima grada gde zive pripadnici istih nacija, radili u fabrikama gde je isto bilo puno pripadnika njihove nacionalnosti i stedeli I nikada se nisu truditi asimilirati skolovati se ili postici nesto vise u toj zemlji… itd.itd. da ne duljim. Njihova deca kao druga generacija je vec sasvim druga prica!!

  2. Emigranti sa stalnim boravkom (znaci ne radnici na privremenom radu) koji su iskosristili mogucnosti zemlje u kojoj zive, trudili su se maksimalnoj asimilaciji, napredku, stvaranja doma a ne samo privremenog smestaja. Oni su se trudili sto vise nauciti o zemlji u kojoj zive, putovali su puno – i ne samo vracali se u posetu rodbini. Oni su kategorija koji su nemci nazivali auslanderima . Nasuprot asimilacije uvek se odnose prema njima sa rezrevom – cesto generacijama. Takodjer nemojmo zaboraviti napomenuti ni one Svabe koji su tokom rata naseljeni na teritoriji Vojovodine i koji su se vratili nazad u maticnu zemlju tj. Nemacku.. Ni oni bas nisu omiljeni. (ali ovo je vec druga tema)!!

  Druga generacija (tj. deca privremenih radnika) naroda kao: Bugari, Rumuni, Madjari, Cesi, Poljaci, narodi ex SSSR kao i narodi ex Yu su oni koji nemaju te nazovima izrazitu teznju ka odrzanju jezika i culture. Druga generacija tj. deca gasterbajtera ili auslandera su potpuno asimilirana, spremna na mesovite brakove, vecina njih ne govori perfektno ili uopste jezik roditelja. Za njih ni nacionalna ni kulturno verska pripadnost ne znaci nista. I da ne duljim

  Nasuprot prethodnoj grupi : Italijani, Grci, Spanci, Portugalci kao i razni arapski narodi imaju izuzetno jaku prvrzenost porodici, kulturi i jeziku. Retko da cete naci ma koga od njih cak i drugu i trecu generaciju, da ne govore perfektno jezik svojih roditelja ili da ne neguje kulturu svojih predaka. Oni se trude da osnuju porodice sa osobama iste kulturne i jezicke pripadnosti I dalje neguju instituciju porodice, ali pored toga su izvanredno asimilirani, visoko obrazovani, mnogi na visokim pozicijama.

  Bez obzira na kategoriju veoma je bitno naglasiti i to da ima naroda koji su se izvanredno asimilirali, obrazovali, na visokim pozicijama su, ali su ipak zadrzali svoje tradicije maternji jezik kao drugi jezik. Kod njih je kultura i porodica priamarna. Veoma su slozni, u svako doba spremni da pomognu jedno drugom. I zive sa motom zajedno smo jaci. (Ovde i ako ne evropska nacija posebno tereba naglasiti kineze npr. koji mogu posuziti kao primer za to.)

  Calanak: “Merkel: Propao multikulturalni concept”

  se ne odnosi samo na situaciji u Nemackoj – i ako bi se iz clanka to dalo zakljuciti. Treba znati citati medju redovima – i naravno ne oslanjati se iskljucivo na informacije medija. Problem je daleko veci, i to svi koji su malo vise upuceni u medjunarodne diplomatske tokove i te kako dobro znaju. Pre nego sto se upustimo u objasnjenje toga da se osvnemo na neke zemlje gde je multinacinalizam ili multikultura svakodnevnica i gde za sada zahvaljujuci izuzetno strogim zakonima sasvim dobro funkcionise.

  Evropska Unija je zamisljena na konceptu USA i Kanade . Nema granica, slobodna trgovinska razmena itd.itd.itd. Sve je to ok, samo je jedna velika razlika – ljudi su na ovaj kontinent ( tj. Severnu Ameriku) dosli zasto sto su zeleli drugaciji zivot od onog koji su imali u rodnoj zemlji. Mozda verska, kulturna, nacionalna netrpeljivost, ekonomke poteskoce, nije ni bitno – bitno je da su hteli nesto drugo. U insteresu ostvarenja toga bili su spremni na kompromise i na zajednicki jezik. Postovali su kulturu svog suseda, prihvatili su mnoge obicaje raznih drugih naroda i nisu tezili posebnoj dominaciji niti su pokusali prisiliti nekog da govori njihov jezik omalovazavajuci drugi.. I ovde vaze ista pravila kao u evropi sto se etnickih grupa tica, (navela sam ih ranije da ne ponavljam) njihovih karakteristika sto se tice kulture i pripadnosti samo su PRINUDJENI GOVORITI JEDAN JEZIK. ( U USA zivi 198 razlicitin naroda i narodnosti i 205 razlicitih etnickih grupa zivi u Kanadi) Zakoni su veoma strogi, I naravno niko nema pravo da naglasava tudju versku, jezicku, nacionalnu ili ma koju pripadnost. Sta mislite sta bi bilo da svako trazi svoja prava po pitanju jezika i obrazovanja? U pogranicnim delovima USA naravno da se u drzavnim institucijama govori oba jezika, Kanada je svakako bilingualna – znaci ako ne engleski onda francuski se uvek moze sporazumeti. Poznavanje jezika je nuzno. Naravno tolerise se poznavanje jezika kod starih lica (65g. starosti i vise).

  Izjava Gospodje Markel da je propao multikulturni koncenpt u Nemackoj, ne odnosi se iskljucivo na nemacku – samo to nije naglaseno sa njene strane. Navodi se primer Nemacke jer ona nemoze da se uzjasnjava u ime drugih drzava. Cinjenica je ta da je tih problema bilo i bice- jedina razlika u odnosu na prekookeanske zemlje je ta, da u EU ima puno radnika na privremenom radu dok u prekookenskim zemljama ima vise emigranata. Multikulturni koncep je propao na nivou EU, sto se naravno vec podugo raspravlja u diplomatskim krugovima, i ako javno u medijama jos to nije tema. EU bi funkcionisla na bazi multinacionalnosti jedinu u tom slucaju da se nadje zajednicki jezik – ali to je vise nego neizovodljivo uzimajuci u obzir istoriju, i istorijsu netrpeljivost medju mnogim zemljama. Nemacka, Francuska i Engleska nikada istorijski nisu bili bas na u najboljlim odnosima, a ni jedan nikada nece biti voljana da odustane od svog jezika u interesu velike vecine – znaci koncepcija EU je svakako stajala na staklenim nogama sto se jezika i kulture tice – a o verskoj tematici i pripadnosti necemo ni da govorimo.

  Ujedinjene Nacije uveliko raspravljaju EU sindrom i mnogima zadaje glavobolje kako ga resiti. Ideja o Uniji je bila dobra teoretski, ali u praksi ima vise problema nego sto se to dalo predvideti. Neke zemlje su se igrale sa mislju „izlaska iz kluba“ ali naravno to nije tako jednostavno. Puno puno problema koji tek sada izlaze na povrsinu i kojima mediji tek sada daju prve informacije. Bice interesantno…

  Jednostavno Evropa se suocava sa jednom epidemijom zvana multikulturna i etnticka netrpeljivost. Sto se tice Vojvodjanskih madjara, upotrebe jezika tice – bez pardona svako mora da govori drzavni jezik svidjalo mu se to ili ne. Naravno maksimalno podrzavam teznju da se kultura i jezik mora negovati, govoriti i odrzati bez obzira kojoi to bio – znaci, madjarski, rusinksi, bunjevacki itd. Mislim da Madjarska kao zemlja lazno gaji nade vojvodjanskih madjara o tome da ce opet pripasti Maticnoj zemlji – I da ce Madjarska opet da bude velika. (Ne bi me cudilo da jednog dana traze i Istru!!) Koja teritorija kome je kada pripadala i koji jezik se tada govorio ili treba da se govori, je uvek diskutabilno – jer mozemo da se vratimo u vreme Avara da bi smo to utvrdili. Oni koji imaju planove ili tendenciju da u svaku cenu pripadnu i budu deo Madjarske i madjarske populacije , molim slobodno neka se sele u maticnu zemlju. Mozda ce ona bolje da se brine o njima – samo je pitanje kako ce ih prihvatiti starosedeoci madjarske??!!!!! Niko nikog ne zadrzava silom ni u jednoj zemlji, tako da bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, kome ne odgovara klima u Subotici ili ma kom gradu i zemlji, slobodno moze otici tamo gde ce se bolje osecati. Takojder mislim da je politika podgrevanja nacinalizma nezdrava i stetna. Dvojezicnost u drzavnim organima i sluzbama bi trebala da bude mandatorna ako je to procentualno opravdano i niko to ne bi trebao da smatra kao napad integriteta ili suverenosti. Da li se u trgovinama, fabrikama, pijaci govori jezik ili to je sasvim druga stvar.

  Ako se neko moze nazvati starosedeocem u Subotici to moja porodica moze slobodno da kaze, jer dokumentovano od 1710 godine zive u gradu !! Takodjer svi smo madjarske nacionalnosti – sto nikada ne naglasavam jer nema potrebe niti svrhe!!!!!! Interesantno do sada se niko od nas u porodici nije bunio zbog upotrebe ma kog jezika. Niko se nikada nije osecao ugrozenim niti uskracenim ni sto se edukacije a ni mogucnosti zaposljavanja tice.. Svako od nas govori oba jezika i niko nikada nije imao nista protiv drugih.

  Izdavanje pasosa je druga stvar. Mislim da nema veze sa jezikom niti moze da ima – jer sa pravne strane jedno dete ne govori jezik, znaci njemu kako ce se izdati putna isprava???? Mozda ce sluzbenik odluciti da je plac deteta srpski ili madjarski?!!!! Nonsense. Mislim da ne treba mesati sezone sa fazonima nego je krajnje vreme da ljudi odluce sta hoce. Ako se nekom nesvidja nesto kaput pa na put – neka se ne poziva na ocevinu, dedovinu i sta ti ja znam sta. Ako je pak tako onda molim, uklopite se u zakone i pravila zelje u kojoj zivite – pa bio to Mars ili Jupiter.

  Svima Vama zelim prijatno vece

 39. samotnik kaže:

  @ Iby P.
  Moracu i vas da zamolim da me uputite gde pise da je obavezna upotreba srpskog jezika na teritoriji Srbije. Jer ako se nesto mora sigurno je propisano i ustavom i nekim zakonom.
  Naravno i ja vama zelim prijatno vece.

 40. Sasha kaže:

  Što se službenih jezika tiče, srpski (pismo, latinica i ćirilica) i mađarski su sasvim dovoljni, i apsolutno nema potrebe ni za jednim više službenim jezikom!!!

  @ Iby P.
  „Izdavanje pasosa je druga stvar. Mislim da nema veze sa jezikom niti moze da ima – jer sa pravne strane jedno dete ne govori jezik, znaci njemu kako ce se izdati putna isprava???? Mozda ce sluzbenik odluciti da je plac deteta srpski ili madjarski?!!!! Nonsense.“

  Mislim da nema ni potrebe da Vam objašnjavam da nisam mislio na decu koja još ne znaju ni da govore…ili možda niste dobro pročitali moj prethodni komentar?!

  recimo, onaj ko posle 15. godine (posle osnovne škole) ne zna srpski jezik, ne može da dobije novi pasoš! Nakon isteka šest meseci, može ponovo da podnese zahtev za izdavanje pasoša i naravno uz ponovnu proveru znanja srpskog jezika!“
  …a proveru znanja, ma koliko to formalno bilo, može da radi „…službenik u toku razgovora sa podnosiocem zahteva, kao što je slučaj za mađarsko državljanstvo i pasoš, ili nekim testom…“

  …ako ni sada nije jasno, nemam nameru da se više nastavljam o ovome oko izdavanja pasoša i državljanstva!

  …jedno je sigurno, u državi u kojoj se živi – SRBIJI, MORA DA SE ZNA(GOVORI) ZVANIČAN JEZIK, A TO JE SRPSKI!

 41. Iby P. kaže:

  Postovani Gospodine Samotnik,

  Predlazem Vam da u slobodno vreme procitate Ustav Republike Srbije, Clan 10  – Jezikk i pismo 🙂

  Da li treba da Vam dam i link ili cete ga naci?? (Ako ga ne nadjete slucajno, obratite mi se)

  Zelim Vam prijatno vece:)

   

   

 42. Iby P. kaže:

  @ Gospodja Katarina

  Nadovezujuci se na Vas post:
  od 82,6 miliona ljudi koji zive u Njemackoj, 7,3 miliona tj. (8,9%) su osobe s drzavljanstvom iz nekih 41 zemlje – znaci multietnicka sredina. Medju celokupnog stanovnistva ima 15 miliona ljudi koji su migrirali ili su potomci migranata. Turskih doseljenika i njihovih potomaka cine najvecu skupinu sa 1,88 milijuna. Sljedeci su talijansski (601,300) i  ex jugoslavenski (568,200) drzavljani.

  Potpuno ste u pravu da za mnoge je motivacija socijalna dobrobit. Nemacka, kao i mnoge druge zemlje u poslednje vreme pocinju razmatrati da ce penzije isplacivati u 100%-nom iznosu jedino ako korisnik penzije zivi na teritoriji Nemacke. U slucaju ako napusti teritoriju nemacke u tom slucaju ce mu se isplacivati samo 25%  penzije.

  I Nemci su skontali da im ne ide u prilog ako pare iz drzavne kase odlaze u inostranstvo i ne trose se na domacem terenu.   Znaci sadacnji i buduci penzioneri Nemacke imace o cemu da razmisljaju u skorijoj buducnosti. Nemacka nije ni prva ni poslednja zemlja koja ce uvesti ove  mere.

 43. samotnik kaže:

   

  U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.

  Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.
  Naravno da sam nasao i naravno da sam procitao sta pise. Tu pise da je sluzbeni jezik. Napominjem sluzbeni srpski jezik. Da li ovaj clan dozvoljava meni da na teritoriji Srbije u svakodnevnom govoru sa kolegama na poslu, sa komsijama, porodicom… govorim madjarski a da posto neznam srpski za sluzbene sud,razni administrativni poslovi…koristim prevodioca sluzbenog(nije prakticno ali. ..). Dakle nije fasisticki moras i nije obavezan(da je obavezan svi bi smo morali koristiti knjizevnu varijantu srpskog jezika u svakodnevnom govoru, sto skoro niko ne koristi, 40 i neki posto srbije je funkcionalno nepismeno kazu statistike), usput sumnjamm da i jedna drzava u svetu ima obaveznu upotrebu jezika na njenoj teritoriji, podvlacim sumnjam, najverovatnije traze u sluzbenoj formi. Ali za svakodnevni govor sumnjam da se postoji zakon.I sto je najbolje, clan deset i te kako dozvoljava da se u Subotici koristi vise jezika, cak i u sluzbeno!  
  Hvala vam sto ste me uputili na clan 10! Ali je u njemu nisam nasao Fasisticki mora(I cenim sto mi moja drzava daje tu slobodu da u svakodnevnom govoru koristi jezik koji meni odgovara)… 🙂
  Kod nas u Srbiji je praskozorje, pa vam zelim dobro jutro i uspesan dan 🙂

   

 44. Sanda kaže:

  Svima kojima nije jasno gde žive i koji su sve jezici u upotrebi u državi u kojoj žive – na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina kao službeni jezici tih nacionalnih manjina !!!

  http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sluzbenoj_upotrebi_jezika_i_pisama.html


 45. samotnik kaže:

  al sam se najo sargarepe 
  ubavo devojce
  u sistematizaciji smo odredili i aproksimativnu vrednost
  sto sam se danas tandrkavo nafurao 
  Sve navedeni dijalekti su u upotrebi u Srbiji  ali su daleko od sluzbenog(knjizevnog) jezika. Pobogu cak ni politicari, ne koriste sluzbeni jezik kada nam se obracaju!!!!!

 46. Iby P. kaže:

  Postovani G. Samotnik,

  Cisto sumnjam da sam ja  ma gde spominjala „fasisticki moral“ kako ga Vi to nazivate 🙂 Bilo je reci o zvanicnom jeziku i pismu, a ne o tome kako narod na ulici govori.

  U svakom slucaju upotreba „zvanicnog jezika“ bilo koji to bio za Vas predstavlja „fasisticki moral?! Upotreba jednog sluzbenog jezika Vam bode oci, onda kako biste reagovali da se dnevno suocavate sa vise desetina razlicitih??!! U svakoj drzavi mora da postoji jedan zvanicni jezik i pismo  tj. zajednicki jezik za komunikaciju, prihvatili to Vi ili ne.

  U normalno uredjenim zemljama upotreba drzavnog jezika se ne smatra „fasistickim moralom“ a ima vise od 200 etnickih grupa. Interesantno  da su po Vasoj teoriji sve zemlje koje imaju sluzbeni jezik i pismo FASISTICKE izuzev ekonomski razvijene Srbije?!

  Mozete nazivati i fasistom i sovinistom svakog ko podrzava upotrebu sluzbenog jezika – to je Vase pravo – ali se i pogledajte u ogledalu. Takodjer mozete ukazivati prstom i nazivati fasistom drugog jer je to  uvek jednostavnije nego suociti se sa kompletnim moralnim, kulturnim, jezickim, pravnim i ekonomskim prolapsom iz kojeg nema izlaza -posebno  ne na nacin na koji Vi to zamisljate. Nacionalizam nikada nije doneo nikom nista dobro.

  Politicari u Srbiji ne da ne koriste sluzbeni jezik, ne koriste nikakav!!  Zasto i bi?? Kao prvo ne interesuje ih narod, kao drugo niko ih neslusa. Ako ih kojim slucajem ipak neko  slusa,  taj veze nemaj o cemu se govori.  Trece dok ima sta da se razvuce iz zemlje na tome se radi – a o tome ne treba pricati.  Narodu  je dosta po koja „koska“ koju ce rado da „glodje“  i oko koje ce da se „prepucava“ – a za tu svrhu je „najsocniji nacionalizam“ jer obuhvata najvecu masu. Zavadi pa vladaj – a narod se i juce i danas a i sutra ce kako vi kazete „tandrkavo da nafura“.   😆   

  Isreno se nadam da ce  se u skoroj buducnosti ekonomija Srbije do te mere popravitii, da ce doci do navale „gasterbajtera“ iz svih krajeva sveta. Svi ce doneti svoju kulturu, svoj jezik i naravno zahtevati svoja prava. Pitam se, kojim cete onda dijalektom govoriti i sta cete nazivati „fasizmom“?! 

  Zelim Vam prijatan dan 🙂

 47. Iby P. kaže:

   

  Sanda:

  Svima kojima nije jasno gde žive i koji su sve jezici u upotrebi u državi u kojoj žive – na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina kao službeni jezici tih nacionalnih manjina !!!

  http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sluzbenoj_upotrebi_jezika_i_pisama.html

   


  @ Sandra,

  Ako je to tako i u praksi, onda zasto neko „vristi“ da se u drzavnim sluzbama, prodavanicama, skolama, ulici itd ne govori jezik nacionalnih manjina?! Zasto se spominje da su im ugrozena prava? Da nemogu da se sporazumeju? Zasto se spominju „dodjosi“ i „starosedeoci“?? Nekima se nesvidja da se govori madjarski, rusinski, siptarski, ciganski itd,  drugima da se govori srpski,makedonski, slovenacki, hrvatski a na papiru izgleda da je ipak Srbija najidealnija zemlja na svetu!!!!!! Izgleda da je u Srbiji svaki jezik nacionalnih manjina i etnickih grupa zvanicni i drzavni i on se mora mprimenjivati, onda nema tamo nikakvih problema 🙂 Jeinstvena i idealna zemlja za sve narode,  nacionalne manjine i etnicke grupe. Ako je tako verovatno ce se u svakoj sluzbi naci neko ko ce da progovori na jeziku osobe koja im se obratila –  super. Posto su svi jezici zvanicni, na sudu se takodjer verovatno sve rasprave mogu voditi na maternjem jeziku stranke.  Idealno, ni tako neceg nema u vecini zemljama sveta.

  Ako je sve tako super, onda neka mi neko objasni u cemu je problem????? Zasto negoduju neki??? Zasto je tesko ziveti jedno pored drugog u „tako dobro uredjenoj zemlji“ ??

 48. Kirdžijaš kaže:

  Cila ova pripovitka s jezicima nije nimalo jednostavna,bar ode u Subatici i okolnom ataru. Jeto na primer, mi Bunjevci još ni nemožmo divanit svojim jezikom kad ni ne znamo kako dok ne standardizujemo jezik. Dotleg bi morali ćutit jel se sporazumivat samo pantomimom ko nimaki tj. gluhonimi. Moždar bi kogod mogo kast da smo blendavi jel divanimo nepostojećim jezikom. Radikali bi tili da divanimo srpski,al nam to baš ne iđe,zdravo je tušta svudan tog „e“. S rvatskim možmo ić uočin jel „ije“ nam je još teže izustit, to su samo popovi naučili.Kandar bi bilo najbolje da priđemo na madžarski i to kompletno jel onda će nam bit svedno.

 49. samotnik kaže:

  Vidim da ste me pogresno razumeli, a pri tome me i napali. Dakle vise puta ste spomonjali da se mora znati jezik drzave. Sada vidimo u kojim situacijama se sluzbeni jezik mora koristiti. Slozice te se cak i da neznam jezik drzave vrlo lako mogu premostiti. A u svim drugim situacijama, takozvanim zivotnim, drzava se ne uplice u upotrebu jezika. Bas zato su se i dalje sacuvali dijalekti po Srbiji,Hrvatskoj,Nemackoj…! Dakle bilo bi pozeljno znanje jezika, a ne mora da se zna. Nadam se da primecujete razliku, koja je izmedju ta dva pojma izuzetno velika. Da u nasem Ustavu stoji nesto kao ‘svaki gradjanin koji zivi na teritoriji Srbije ima obavezu da govori Srpski jezik i pise cirilicno pismo’ sto bi znaclo, ono ‘mora da zna’, bez imalo grize savesti bih to zvao fasizmom!! Upotreba sluzbenog jezika nije fasizam niti sam ja rekao nesto slicno!!! I tu se potpuno slazem sa vama svileni nacionalizam je i te kao prisutan u Srbiji i izuzetno je opasan i isto tako profitibilan, za one koji ga serviraju! Bas zbog toga treba paziti, dakle ne mora nego bi bilo pozeljno da zna!!!!
  U Srbiji je i dalje praskozorje a kada ce da svane jos ne znam!!!!  Uz naklon 🙂

 50. samotnik kaže:

  I da, hvala vam Sanda na linku. U nekim institucijama gde sam bio i gde zakon zahteva upotrebu sluzbenog jezika. Uglavnom su me docekivali sluzbenici koji su mi se obracali na ovdasnjem dijalektu, uz obilno korisnjecnje birokratsko-tehnokratskih fraza. Moje pitanje je kako naterati drzavnu administraciju na upotrebu sluzbenog jezika?

 51. Sasha kaže:

  @samotnik

  …dosadan si, samo filozofiraš i smaraš sa tom tvojom pričom!!!

 52. Iby P. kaže:

  Veoma osetljiva i neprijatna nema u  EU, ali na zalost sve se manje moze izbeci. Na diplomatski nacin sa multikulturom je  G. Merkel ukazala i na sledece:

 53. samotnik kaže:

  O gospodine Sasha pa cemu tako grube reci? Nasuprot vama, ja vase postove zeljno iscekujem. Onako pune prikrivenog nacionalizma uvek kod mene izazovu salvu smeha. A smeh je kazu strucnjaci lek za dusu.

  P.S.
  Jedan besplatan cas iz kulture (nekulturnim ljudima bi trebalo izdati putne isprave, bez njih cemo se lako snaci u ovoj drzavi):

  Vi i ja nismo ovce zajedno cuvali.

 54. Sasha kaže:

   

  samotnik:

  O gospodine Sasha pa cemu tako grube reci? Nasuprot vama, ja vase postove zeljno iscekujem. Onako pune prikrivenog nacionalizma uvek kod mene izazovu salvu smeha. A smeh je kazu strucnjaci lek za dusu.

  P.S.

  Jedan besplatan cas iz kulture (nekulturnim ljudima bi trebalo izdati putne isprave, bez njih cemo se lako snaci u ovoj drzavi):

  Vi i ja nismo ovce zajedno cuvali.

   

   

  …sigurno da nismo na istom nivou, jer ja ovce nisam čuvao, a za Vas ne znam!? 😉
  …a sada 🙂 kao lek za dušu!

 55. highlander kaže:

  Umesto ovoliko silne rasprave bolje je da naucite madjarski, jer uskoro ce Vam trebati…a i prije nisu madjari naucili srpski vec obratno 🙂

 56. Iby P. kaže:

  Mr. Highladner,

  Nemozete generalizovati, jer nije tacna Vasa tvrdja. Mislim da su ranije generacije madjara svi nauli srpski. To da su nove genereacije (od 1990 pa do danas) zatrovane mrznjom nacionalizma, za to su krivi roditelji, drustvo, mediji) Mislim da je trenutno nacionalna netrpeljivost uzajamna. Kome ce sta trebati u zivotu, to ce vreme pokazati. U svakom slucaju korisnije je govoriti engleski perfektno  – na nivou maternjeg jezika  – od madjarskog.

  Zelim Vam prijatno vece

 57. bonnie kaže:

  Postovana Iby, molim Vas, prepustite nama, koji ovde zivimo, da odlucimo, koji jezik cemo uciti i nauciti na nivou maternog jezika …

 58. Iby P. kaže:

  Postovana Bonnie,

  Ja to u potpunosti prepustam Vama!!!!  Jedino mi bode oci bolesni nacionalizam i prepucavanja medju Vama koji svakodnevno zivite Tamo. Znaci niti hocu niti mogu odlucivati umesto Vas. Da mogu, onda bi obaveza primene jezika sigurno bila neka od onih koji niko ne govori, da bi jednom zauvek „nasli zajednicki jezik“ 😀

  Zelim Vam prijatan dan  🙂

 59. Савић Д. kaže:

  Да смо сви ми становници Србије толеранти, парламентарни и умерени у размишљању и говору као Iby P. живели би одавно у другачијој, много бољој земљи и овог чланка и коментара на њега уопште неби било.
  Искључите људи телевизор, укључите мозак!

 60. eto kaže:

  Kaze neki cika iz austrija kada su ga pitali sto drzava ne placa skole na jezicima manjina,ma nece drzava da gubi pare nek idu tamo da uce..
   
   

 61. eto kaže:

  Plus oglas potrebno znanje Madjarskog za obavljanje posla u Srbiji?!? pa u pravu ste nema tu nikakve diskriminaccijije

OSTAVITE KOMENTAR