Mađari žele svoje pozorište

Drama na mađarskom jeziku želi da se izdvoji iz Narodnog pozorišta, a o tome je obavestila i Upravni odbor ove institucije. Zoltan Mezei, direktor Drame, tvrdi da nije posredi razgradnja postojećeg teatra, već želja za stvaranjem novog vojvođanskog mađarskog nacionalnog pozorišta, čija bi okosnica upravo bila postojeća Drama pri Narodnom pozorištu. Komisija za kulturu pri Mađarskom nacionalnom savetu, prema rečima Ildiko Lovaš, savetnika za kulturu u MNS, podržala je ovu inicijativu.

 

– Pre nekoliko meseci na adresu Upravnog odbora, kao i predsednika UO, stigao je dopis – inicijativa Mađarskog nacionalnog saveta o stvaranju mađarskog vojvođanskog nacionalnog pozorišta. Upravni odbor je uputio Mađarski nacionalni savet na osnivače – Vladu Vojvodine i grad Suboticu, jer je smatrao da inicijativa prevazilazi ingerencije samog Upravnog odbora. Inicijativu Drame na mađarskom jeziku nisam ni videla, ni o njoj čula – izjavila je za Politiku mr Ljubica Ristovski, upravnica Narodnog pozorišta.

 

I iz rukovodstva grada i pokrajine za sada nema odgovora na ovu inicijativu. Čak i u samom Mađarskom nacionalnom savetu, nakon šest meseci intenzivnih rasprava o tome kako bi trebalo da funkcioniše vojvođansko mađarsko nacionalno pozorište, došlo je do zastoja.

 

– To je stara inicijativa, još iz 2002. godine, i nisam želela da se o njoj ćuti. Okupili smo pozorišta koja rade na mađarskom u Vojvodini – Ujvideki sinhaz, subotičku Dramu, senćansko pozorište, Dežo Kostolanji – i dogovorili načelne principe na kojima bi se formirao novi teatar. Treba znati da je Drama na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta od pokrajinskog značaja za vojvođanske Mađare, pa je ono odabrano i kao polazna osnova za budući nacionalni teatar vojvođanskih Mađara – kaže nam Lovaši.

 

Zoltan Mezei kaže da im je osamostaljenje neophodno kako bi mogli slobodnije da rade, ali i da konkurišu za novac mađarskih fondova.

 

– Svaki umetnik želi slobodu, i mi nemamo nikakvih ograničenja od sadašnje upravnice koja nam odobrava repertoar, ali šta će biti kada za upravnika bude izabran neko ko će želeti da iskoristi svoje statutarno pravo da nam izmeni repertoar? Pošto nismo pravno lice, ne možemo da konkurišemo za novac iz mađarskih fondova jer nemamo pravo potpisa, svoj žiro-račun ni pečat. Da bismo ipak došli do tog novca, koji iznosi i do 30 odsto budžetskih dotacija, koristimo usluge nevladinih organizacija – objašnjava nam Mezei.

 

U zgradi Narodnog pozorišta, koja se gradi u centru Subotice, svoje mesto trebale bi da nađu obe drame, i na srpskom i na mađarskom jeziku, možda i buduća na hrvatskom, kao i nekoliko kulturnih institucija. I dok je završetak novog teatra još daleko, deo umetničkog ansambla već najavljuje da ne želi više da bude deo Narodnog pozorišta. Osnivači, pokrajina i grad, za sada se ne izjašnjavaju o ovoj inicijativi, pa nije poznato ni ko bi bio osnivač novog mađarskog nacionalnog pozorišta, da li bi subotički teatar ipak nastavio da, osim na srpskom, igra i na mađarskom jeziku, i ko bi u tom slučaju bio osnivač Narodnog pozorišta.

 

Aleksandra Isakov

PolitikaKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Jest’ samo nam fali jos i taj finansijski trosak. I mi ostali svasta nesto hocemo. Life’s a bitch. Deal with it!

 2. ne mnogo bistar kaže:

  deljenje i razdvajanje traje i traje sve suprotno od EU

 3. Madjar kaže:

  Dato je Hrvatima da rade sta hoce a ima ih jedva,sad hoce i Madjari, njih bar ima dosta.

 4. Anonimni kaže:

  Pa eto vam SVM pa nek vam prave pozoriste.Neka vam oni daju para za to!!!!!!!!!!!!!!Kad su izglasali zakon da se cak i nasim okupatorima vrati imovina iz rata,sto ce nas gradjane da kosta ko sv.Petra kajgane,sto vama ne bi dali neki mioncic za pozoriste!

 5. HRabro SRičem MAlograđanin kaže:

  Možda je ovo i dobra vest?

  Konačno se stiču uslovi da se odustane od utopije u centru grada i započeto ruglo  SRUŠI oslobađajući centar produkta učmalih umova …

  Ostaje da u duhu EU tolerancije međuetnički udaljimo scene: jedno prozoriše na Prozivku, jedan Nepsinhaz u Kertvaroš te kazalište negde oko Harambašićeve.

 6. shtrokavi kaže:

  E nes’ kolega 😀

 7. Anonimni kaže:

  Jbt koji smo mi cirkus…

 8. Anonimni kaže:

  Madjar:

  Dato je Hrvatima da rade sta hoce a ima ih jedva,sad hoce i Madjari, njih bar ima dosta.

  Joj Madjar, a sta je to vama tacno uskraceno? Ajd’ bas me interesuje. Sve sto trazite, ne samo vi, nego i ostale manjine, dobijete. Nigde, ni u jednoj drugoj zemlji ne duvaju manjinama u dupe kao sto to rade ovde! Majke mi, svi ste vi razmazeni i pohlepni. Ponasate se u stilu ‘das im prst, oni hoce ruku’. Ako vam je svima toliko lose ovde, idite. Niko vas nije vezao lancima. Samo gledate da potrosite i ovo malo para sto ima ova drzava i polako pravite drzavu u drzavi. Neka vam vas Kasica finansira ovo iz svog dzepa ako hoce. Ali prvo neka sagradi ovo pozoriste koje je srusio!

 9. Anonimni kaže:

  Beograd greši potcenjujući Mađarsku

  Beograd — Vlada Srbije mora ozbiljno da shvati upozorenja Mađarske o uskraćivanju podrške za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU zbog Zakona o restituciji. Bice interesantno.

 10. Anonimni kaže:

   

  :
  Beograd — Vlada Srbije mora ozbiljno da shvati upozorenja Mađarske o uskraćivanju podrške za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU zbog Zakona o restituciji. Bice interesantno.

   

   

  Posto je sve manje ljudi briga za ulazak u EU, ovo bas i nije neka pretnja vrednja paznje  😛 Najbolje da smo spali na ulizivanje Madjarskoj radi opstanka. Jesmo bedni, ali toliko jos nismo.

 11. Vaskrsije kaže:

  Ja ne razumem šta ovaj svet ovoliko ovde bulazni. Istorijske činjenice su sledeće: Mađarsko kraljevstvo je osnovano 896. godine i od tada pa sve do 1918. teritorija Vojvodine (i šire) bila je u sklopu te države, dakle 1022. godine! Nakon toga, od 1918. je ovo područje u sklopu Srbije, dakle:93 godine. E sad, računica je sledeća:1022:93=10,99. Jednostavno rečeno ovaj prostor je 11 puta duže bio u Mađarskoj nego u Srbiji. I nakon svega neko može odavde seliti Mađare? Ne, niko nikoga ne treba i NE SME da seli! Ni Mađare ni Hrvate ni Srbe. To nije civilizovani put!

 12. Anonimni kaže:

  Niko nece da ih iseli, nego oni toliko kukaju da je ovde KATASTROFALNO ziveti kao pripadnik nacionalne manjine. Ako je tolika KATASTROFA, sta ce onda tu? Je ne volim da boravim na mestu gde mi je toliko „neprijatno“ kao njima ovde. 😛

 13. Anonimni kaže:

  Ocigledno niste bas upuceni u manjinske polozaje u susednim zemljama, a da nepricamo o nekim evropskim normama. Informisite se kako to ide u nekim drugim evropskim zemljama, pa uporedite sa Srbijom, e pa onda moze primedba. A ne bih bilo lose da usput prostudirate malo i istoriju ovog podrucja. Kad to budete ucinili videcete da ovde dosta davno zive madjari, pa mozda ne oni treba da odlaze odavde ako dozivjavalju uskracenost njihovih prava…

 14. Anonimni kaže:

  Znam da su ziveli ovde Madjari. Posto niste shvatili komentar, necu se vise upustati u raspravu.

 15. Madjar kaže:

  Prestanite sa glupostima. Politicarima je u interesu da nas posvadjaju.
  99 posto madjara nezna nista jer nije ni pitan,VMS vodi igru nepitajuci
  nikoga.

 16. Imam i dalje puno godina... kaže:

  Ziveli!!!!!!!!!!!!!!!!! bezimeni – BRE!!!! (ovo bre.. da bi razumeo, ima nas jaaako puno!)… Daklem! zivecemo jos milion i kusur godina OVDE!!!! na nasoj dedovini (i niko nas nece terati sa nase dedovine,vise nikada!),,,, i imamo pride, jos i dvojno drzavljanstvo (EU)…ako te bas interesuje…..a tvoj komentar, stupidno-maloumno-frustrirajuci!… i, da, moli te…nemoj se vise upustati u bilo kakvu raspravu ovoga tipa …posto si definitivno…analfabet & polupismen& a o istorijiji neci ni da pricam…sedi..1 !!!!!!!!…The End!

 17. Anonimni kaže:

  Imam i dalje puno godina…:

  istorijiji neci ni da pricam

  A tebi izgleda treba veca dioptrija posto se ne upustah u raspravu o istoriji. Ono sto takodje fali u tvom laprdanju je komentar ‘u cemu to tacno nisam u pravu’. A kao pripadnik nacionalne manjine itekako imam kompetentno misljenje. I ne osecam se ugrozeno, uskraceno, napaceno, ignorisano ……..i kako se vec osecaju ovi ostali pacenici za koje stvarno vise nemam zivaca. Sledeci pripadnik nacionalne manjine koji mi u lice kaze da je na bilo koji nacin diskriminisan, dobija samar…..i onda za tu osobu necu biti anonimus  😎

   

 18. zsigul ii kaže:

  :

  Niko nece da ih iseli, nego oni toliko kukaju da je ovde KATASTROFALNO ziveti kao pripadnik nacionalne manjine. Ako je tolika KATASTROFA, sta ce onda tu? Je ne volim da boravim na mestu gde mi je toliko „neprijatno“ kao njima ovde. :-P

  onda idi u dubrovnik sa subotickim tablicama

 19. DoDo kaže:

  zsigul ii:

  :

  Niko nece da ih iseli, nego oni toliko kukaju da je ovde KATASTROFALNO ziveti kao pripadnik nacionalne manjine. Ako je tolika KATASTROFA, sta ce onda tu? Je ne volim da boravim na mestu gde mi je toliko „neprijatno“ kao njima ovde. :-P

  onda idi u dubrovnik sa subotickim tablicama

  kakve veze ima Dubrovnik sa ovim?

 20. BJ kaže:

  DoDo
  kakve veze? Pa Palic je malo Jadransko more gde stene se pretvorile u mulj….hehehehe….ala si DODO(bez uvrede samo sala za osmeh)

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: