Mađarski i vojvođanski umetnici za mir u Alepu

Umetnička slika “Alepo”, po uzoru na Pikasovu Gerniku, predstavljena je sinoć u Franjevačkoj crkvi u Subotici. Slikom i akcijom njene izrade umetnici iz Mađarske i mađarski umetnici iz Vojvodine skreću pažnju na stradanja i pozivaju na mir u ovom sirijskom gradu, a istovremeno prema izbeglicama iskazuju stav suprotan stavu vlade Viktora Orbana koju simbolizuje ograda na granici sa Srbijom.

Halep, Alep, Alepo. Možete da ga nazivati kako god hoćete, ali ne možete da zatvorite oči pred uništavanjem i stradanjem u ovom sirijskom gradu.

FILE - In this Tuesday, Oct. 2, 2012 file photo, smoke rises over Saif Al Dawla district, in Aleppo, Syria. Residents in the rebel-held districts of Aleppo have a reprieve from the incessant bombings by Syrian government warplanes and the promise of an end to the crippling siege that has left produce stalls bare. (AP Photo/ Manu Brabo, File)

(AP Photo/ Manu Brabo, File)

Ovako bi se ukratko mogla opisati ideja vodilja “Alepo projekta” koji je nakon Budimpešte stigao i u Suboticu, a kojim mađarski umetnici skreću pažnju na beznađe u ovom gradu i iskazuju stav suprotan zvaničnom stavu Mađarske prema izbeglicama.

Svoje viđenje situacije umetnici su iskazali instalacijom koja ideju crpi iz Pikasove Gernike.

“Da, jesam Mađar, ali nisam od tih Mađara i mislim da sa ovim što učestvujem u ovom malo mogu da dokažem da nismo svi isti na ovome svetu i važno je da ljudi vide kakvih užasa ima na ovom svetu i da se možda malo više pobrinemo jedni o drugima”, ističe glumac Zalan Greguš.

Svoj doprinos izradi instalacije dali su i učenici srednje Politehničke škole u Subotici, koji su prethodno internetom pretražili šta se dešava u ovom sirijskom gradu, dok su ih rezultati zaprepastili.

“Sam Gugl, kad napišete Alepo bez ikakvog prefiksa, izbacuje fotorafije srušenog grada. Znači, taj grad više ne postoji. Onda smo malo pričali o toj deci koja stradaju kao nevine žrtve i jednostavno smo na taj neki način želeli da pomognemo i ukažemo na problem koji postaje svetski problem”, kaže profesor u Politehničkoj školi Srđan Milodanović.

Osim performansa, na predstavljanju ove umetničke instalacije okupio se određeni broj građana koji su mogli da daju svoju pomoć, prvenstveno deci izbeglica, kroz darivanje odeće, slatkiša i igračaka.

 

RTVKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Nesto nema komentatora na ovu istinsku ljudsku tragediju u Siriji, a posebno u Alepu gde je ruska vojska pocinila vec nebrojeno mnogo zlocina nad stanovnistvom.

 2. Markovic kaže:

  Odkud Alepo toliko u fokusu kada se oslobadja od islamista AlKaide? Gde su bili umetnici kada su amerikanci unistavali Faludzhu u Iraku, i to sa radioaktivnim i hemijskim oruzjem.
  Otkucajte u google: fallujah children
  da vidite rezultate te americke demokratije.

 3. stormwatch kaže:

  Evo su botovi, ipak se javljaju.

 4. Daddy kaže:

  @stormshit
  “””Nesto nema komentatora na ovu istinsku ljudsku tragediju u Siriji, a posebno u Alepu gde je ruska vojska pocinila vec nebrojeno mnogo zlocina nad stanovnistvom.”””

  Rusija se spasila Sirijce od tvoji fasista tako da djavolov slugo idi vredjaj nekog drugog, ostavi Sirijski narod na miru.

 5. stormwatch kaže:

  @Daddy

  Nije Rusija spasila nikoga od nicega jado jadovanska, nego je napravila jos veci masakr i pobila hiljade neduznih civila.

 6. Daddy kaže:

  @stormshit
  “””@Daddy
  Nije Rusija spasila nikoga od nicega jado jadovanska, nego je napravila jos veci masakr i pobila hiljade neduznih civila. “””

  Glupsone, kazes:
  “””nego je napravila jos veci masakr”””

  Da bi ko pravio jos veci masakr “kako ti kazes”, morao je neko vec da pravi “masakr” a to su ti fasisti koje ti podrzavas.

 7. Daddy kaže:

  Dobro kaze @Markovic, gde su bili da protestvuju kad su Sirijski civili ubijani, sad kad ISIS dobija sto zasluzuje oni pretestuju i jos kritikuju Orbana.

  Katolicka crkva vrsi genocid nad bunjevackim narodm u ovom istom trenutku a oni idu u istu tu crkvu da bi “kao” pomogli kome? I to jos ISIS?!

 8. burduš kaže:

  “Katolička crkva vrši genocid nad bunjevačkim narodom”?!O čemu ovaj čovik priča?Jeli to neka verzija još blesavijeg Šešelja?Tako divane velikosrpski istoričari koji kažu da je katolička crkva stvorila “veštački” hrvatski narod od pokatoličenih Srba zapadno od Drine.To su oni što doživljavaju magnovenje svetog Save.

 9. Daddy kaže:

  @burduš

  Znas ti o cemu pricam nego se pravis lud i skreces temu na Srbe, Srbi su vam uvek za sve krivi.

  Nije mi jasno kako moze katolicka crkva el hrvatske politicke partije da deluju u Srbiji kad imaju fasisticki stav prema osnovnim ljudskim pravima Bunjevaca u Srbiji na postojanje i zivot?!

OSTAVITE KOMENTAR

43 + = 52