Mađarski kao izborni predmet u školama u Subotici

Mađarski jezik će u osnovnima školama u Subotici od naredne školske godine u odeljenjima na srpskom jeziku biti izborni predmet, nakon što je za to Subotica dobila dozvolu od Ministarstva prosvete, piše novosadski Mađar so (Magyar szo).

.

To znači da će učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Subotici moći da se opredeljuju između građanskog vaspitanja, veronauke i mađarskog jezika.

.

Ukoliko se učenici ne opredele za mađarski kao izborni predmet, ostaje im mogućnost da nastavu mađarskog jezika pohađaju fakultativno.

.

Pedagoški zavod Vojvodine ranije je izradio nastavni plan i program za mađarski kao izborni predmet.

.

Savetnica subotičkog gradonačelnika Ljubica Kiselički navela je da trenutno u školama u tom gradu ima oko 100 grupa sa ukupno oko 2.000 đaka koji fakultativno uče mađarski kao jezik društvene sredine.

.

„Treba se nadati da će ulazak mađarskog jezika kao izbornog predmeta u srpska odeljenja doprineti savladavanju problema na planu međusobne komunikacije između učenika srpske i mađarske nacionalnosti“, kazala je Ljubica Kiselički.KOMENTARI

 1. Kirdžijaš kaže:

  Vrlo pohvalno. Normalno da treba učiti mađarski. Ali, važno je izbjeći bilo kakvu negativnu politizaciju tog prije svega kulturnog pitanja. Znanje jezika spada u sferu kulture, kako osobne tako i društvene i najgore je kad se na osnovi toga raspiruju niske šovinističke strasti.
  Istodobno, valja poraditi i na pozitivnoj društvenoj artikulaciji hrvatskog jezika i kulture u lokalnoj sredini.

 2. Bivsi kaže:

  A da Madjari nauce srpski?

 3. Fanky kaže:

  Isto kako znanje jezika sredine spada u sferu kulture, tako isto znanje jezika države u kojoj se živi predstavlja moralnu obavezu tih koji ga ne znaju ili neće da ga upotrebljavaju.

 4. bonscot kaže:

  Moje misljenje je da madjari znaju srpski!I treba da znaju, jer u Srbiji zivimo! A deca vise vrede kad vise jezika nauce! Davno smo svi ucili madjarski i srpski jezik kao nematernji jezik! A sporazumeli smo se na oba jezika! Zasto to ponovo ne bi moglo da bude tako?

 5. Multikultural88 kaže:

  Ja sam decko koji je polu Madjar, cetvrt Srbin i cetvrt Hrvat. U meni su se zaista izmesale sve lokalne nacionalnosti, a verujem da ima jos dosta nas u Vojvodini, zbog cega je ova regija toliko specificna i carobna. Treba da se zna zvanican jezik drzave. Bilo ko, bilo koje da je nacionalnosti, mora da govori srpski jezik. ALI, ne treba zaboraviti, da u Severnoj Vojvodini vlada multikulturalnost, i da je domicilno stanovnistvo npr u Subotici i dalje vecinski Madjarsko. Iako, svi moraju znati zvanican jezik, ne vidim razlog, zasto se ne bi znao i jezik odredjene manjine, koji je u ovom slucaju vecinsko stanovnistvo grada i koje ovde zivi vise od hiljadu godina. Pretpostavljam, da bi smo se mnogo bunili, kada bi srpska deca na Kosovu za nekoliko godina morala nauciti i govoriti Albanski jezik.  Poenta u svemu nije mrznja, nerazumevanje i provokacija. Sustina je nauciti zajedno ziveti i zajednickim snagama kreirati novu i bolju buducnost. Znanje – imanje, a ucenje jezika sredine je dobar metod za rusenje zidova i barijera.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 57 = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: