Mađarsko državljanstvo za SVE starosedeoce

Svaki starosedelac koji ne mora biti Mađar, ima iste šanse kao i ja da dobije mađarsko državljanstvo“ – Izjavio je Balint Pastor, poslanik SVM u republičkoj skupštini.
.

Svako kome je neki predak starosedelac Vojvodine i divani koliko – toliko mađarski, od 1. januara ima pravo da zatraži državljanstvo, posle čega mu sleduje i pasoš i sve pogodnosti koje podrazumeva državljanstvo EVROPSKE UNIJE . Većina Subotičana ispunjava ovaj prvi uslov, da mu je makar jedna baba rođena u Vojvodini za vreme Ugarske. Problem je ovo drugo, znanje mađarskog jezika, koje smo jako zapustili a znali smo da će nam trebati. Ali nije ni to nepremostiv problem. Svaki jezik može da se nauči pa i Mađarski. Stoga se očekuje velika potražnja za privatnim časovima i kursevima ovog jezika. Da se razumemo, ko je hteo da se preseli u Mađarsku, taj je to već davno učinio. Ovo će biti zanimljivo isključivo mladim ljudima koji to vide kao priliku da nađu posao u Zapadnoj Evropi a ovo je šansa da to učine sasvim legalnim tokovima.

.
Mađarski zakon donet je po evropskim standardima, a oni zabranjuju nacionalna ograničenja u stvarima državljanstva. Otuda toliko širok krug interesenata. U konzulatu Mađarske u Subotici, svi termini za predavanje zahteva za mađarsko državljanstvo su već zakazani do maja.

.

Da li će to značiti i depopulaciju Subotice i odlazak omladine iz ovog grada? U nekoj meri sigurno da. Trenutna ekonomska kriza u Evropi, ostavila je radna mesta samo za visokokvalifikovan kadar ali za par godina to može da se promeni. U desetogodišnjem planu je i pridruživanje Srbije tom društvu ali to samo po sebi ne obećava otvaranje 20 000 radnih mesta u ovom gradu, koliko nam treba. Sva je prilika da će cvet naše omladine opet otići odavde.

Slika

Molba za prijem u državljanstvo Mađarske može da se podnese u Generalnom konzulatu Republike Mađarske u Subotici, ambasadi u Beogradu, kao i u kancelarijama koje Republika Mađarska ovlasti za prijem molbi. Podnosioci treba da pribave dokumente koji će dokazati da tražilac državljanstva ima pretke koji su bili državljani Mađarske. U tu svrhu mogu da posluže izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, kao i dokumenta koja je izdala država Mađarska. Podnošenje molbe je besplatno, ukoliko se ne računaju troškovi izdavanja izvoda iz matičnih knjiga, eventualnog prevoda dokumenata, itd.

.

Procena je da će proces odlučivanja za prijem u mađarsko državljanstvo trajati oko 4-5 meseci, u zavisnosti od broja podnetih zahteva. Važno je istaći da mađarski pasoš može da se dobije tek nakon dobijanja potvrde o prijemu u državljanstvo, i to podnošenjem posebnog zahteva za izdavanje putne isprave.KOMENTARI

 1. Bozidar Novakovic kaže:

  Molim vas dami objasnite dali imam pravo da podnesem zahtev za dobijanje Madarskog drzavljanstva po babi kojaje po nacionalnosti Madjarica iz Mola po imenu i prezimenu  Piroska Paska. Ja sam u zelji da dobijem Madjarsko drzavljanstvo za mene i suprugu, ako imam rado bih ga podneo. U napred se zahvaljujem.

 2. Jucika kaže:

  sad sam videla tvoj komentar zahtev mogu podneti svi ciji su preci rodjeni do 1921 u vojvodini i bili tada pod austrougarskom, upravo se spremam za 18 februar kad imam zakazano za drzavljanstvo.

 3. Nemanja kaže:

  Kako vrse ,i dali vrse proveru znanja madjarkog jezika ?

 4. djendji milenkovic kaže:

  ja imam madjarski pasos pa me zanima kakva prava ima moj suprug jer ja radim u nemackoj unapred zahvalna pozdrav

 5. hajnalka feher nikolic kaže:

  molim  vas da mi objasnite,ja i moja cerkica imamo madjarsko drzavljanstvo pa me zanima kakva prava ima moj suprug i dali moze i on da dobije madjarsko drzavljanstvo.hvala unapred

 6. stormwatch kaže:

  djendji milenkovic:

  ja imam madjarski pasos pa me zanima kakva prava ima moj suprug jer ja radim u nemackoj unapred zahvalna pozdrav

  Ako imate stan dovoljne kvadrature za dvoje i primanja, onda morate da trazite dozvolu za spajanje porodice. Vas Suprug u Beogradu a vi za njega u mestu u kom zivite u nemackoj.

 7. Nora kaže:

  Poštovani,
  interesuje me da li,ako jedan roditelj ima mađarsko državljanstvo, maloletna deca automatski mogu dobiti mađarsko državljanstvo? Unapred hvala!

 8. Mihalj Šandor Viček kaže:

  Poštovani,
  Ja sma u Novom Sadu da li krajem aprila ili početkom maja predao sva tražena dokumenta za apliciranje za mađarsko državljanstvo i rečeno mi je da je sve u redu te da če me za nekoliko meseci neko iz konzulata u Subotici pozvati na polaganje zakletve kad stignu mađarska dokumemta. Sada je već početak decembra i mene niko ne zove.da li mi možete odgovoriti o čemu se radi i da li se ljudi obaveštavaju ako iz bilo kog razloga nešto nije u redu ?
  S rdačno Vam se zahvaljujem na odgovoru .

 9. Darko kaže:

  interesuje me da li,ako jedan roditelj ima mađarsko državljanstvo, maloletna deca automatski mogu dobiti mađarsko državljanstvo? Unapred hvala!

 10. Eleonora kaže:

  Do koliko godina deca ne moraju da znaju madjarski da bi dobili madjarski pasos?Unapred hvala.

 11. zorica bar kaže:

  Da li se moze predati zahtev i u Podgorici u Madjarskoj ambasadi,i dali postoji dvojno drzavljanstvo?

 12. Pepic kaže:

  Kako mogu proverit dal imam zabranu za ulazak u madjarsku

 13. Julkica kaže:

  Kako mogu proveriti posto mi je majka madjarica dali mogu dobiti papire ili pasos Nase poreklo je iz Novog sada ona je Novot Gvozdenac jovanka

 14. Bela lentner kaže:

  Vas dali imam pravo da dobijem madzasko pasos moja baba je devacko prezime brigita kis evo moj broj telefona 062300520 javite mi sta da radim ja neznam madzaski

 15. Sremac kaže:

  Po ovoj logici bi svi starosedeoci Srema trebali dobiti hrvatsko državljanstvo.

 16. Mali muftija kaže:

  @ Sremac

  Koja logika ? kakva logika? Nema tu nikakve logike. postoje samo zakoni o drzavljanstvu i nista drugo. Suverene drzave ne donose svoje zakone prema nekakvim logikama nego samo i iskljucivo prema vlastitim interesima i konkretnim vlastitim potrebama. U Turskoj zivi prema procenama i nesigurnim Turskim statistikama, oko 9 miliona Srba. Zasto R. Srbija tim ljudima ne dodeljuje drzavljanstvo? Naprosto zato sto joj to nije u interesu jer bi time tobila dobila 9 miliona Srba-muslimana. Sa onim muslimanima koji vec danas zive u u zemlji, Srbija bi postala najveca muslimanska zemlja Evrope i to sa solidnom muslimanskom vecinom.

 17. DANIELA kaže:

  DA LI MOZE DA ISTEKNE ROK TRAJANJA PAPIRA ZA PODNOSENJE MADJARSKOG DRZAVLJANSTVA

 18. Dragan kaže:

  Otac mi je rodjen 1933 god u Bačkoj da li imam pravo na madjarskoj drzavljanstvo

 19. Vesna Fiker kaže:

  Imam jedno pitanje za vas? Iz Vojvodine sam pa me interesuje dali bi možda moj sin mogao da dobije. Mađarsko državljanstvo zna mađarski čak je i radio u Mađarskoj dve ipo godine. Moj suprug i deca imaju mađarsko državljanstvo ja nemam. Inače stariji sin nije od ovog supruga ali od 4 godine živi sa nama. Ja sam 1975god.a moja mama 1949.i obe smo iz vojvodine.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: