Mađarsko-nemačka nastava za prvake

U osnovnoj školi „10. oktobar“ u Subotici 10 mališana je upisano u mađarsko odeljenje, a sedam od njih će od 1. septembra biti uključeno u dvojezičnu mađarsko-nemačku nastavu, navodi Magyar Szo.

Slika

U odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku zasad je evidentirano troje interesenata za dvojezičnu nastavu, koncipiranu tako što će bračni par pedagoga iz Nemačke izvoditi nastavu iz muzičke i likovne umetnosti, odnosno fizičkog vaspitanja. U višim razredima će se predmetima sa nastavom na nemačkom jeziku priključiti i časovi iz geografije. Učiće se i nemački jezik i književnost, i to u okviru učenja drugog stranog jezika, budući da je drugi strani jezik koji učenici uče od petog razreda u ovoj školi upravo nemački. Inače, prema propisima o dvojezičnom obrazovanju, 45 odsto školskih časova može biti na stranom jeziku.

Nekoliko pedagoga iz ove subotičke škole učestvovaće u stručnom usavršavanju kako bi obezbedili certifikate o položenom B1 ispitu iz jezika, kako bi ubuduće nastavni rad sa učenicima na nemačkom jeziku mogli da preuzmu od pedagoga koji su sada angažovani iz Nemačke. Direktorka škole Gizela Romić potvrdila je da je nadležno ministarstvo odobrilo početak dvojezične nastave u ovoj školi, koju podržava i pokrajinski sekretarijat, a dozvola za rad treba ovih dana da stigne u školu, nakon čega će započeti i sakupljanje prijava zainteresovanih polaznika dvojezične nastave.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR