Mađarska i Kina parafirale sporazum o pruzi Beograd-Budimpešta

Predstavnici Mađarske i Kine su u Pekingu parafirali međuvladin sporazum koji otvara put ka obnovi pruge Beograd-Budimpešta. Potpisivanje ugovora se očekuje sledeće sedmice na samitu Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope – izjavio je Peter Sijarto (Szijjártó Péter) za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI a prenosi portal Vajdasagi Ma.

szerbkiadas_Madjarska-i-Kina-parafirale-sporazum-o-pruzi-BG-BP

Nakon toga sledi ratifikacija sporazuma u mađarskom parlamentu, a mađarska vlada će obaviti potrebna usaglašavanja sa Evropskom komisijom.

Na mađarskom delu pruge u dužini od 166 km će se izvršiti elektrifikacija, pruga će biti opremljena modernim sigurnosnim uređajima, a pored postojećeg koloseka će biti izgrađen drugi, kojim će saobraćati teretne kompozicije duge 740 m.

Putnički vozovi će od jednog do drugog glavnog grada stizati za 2,5h – rekao je Sijarto na kraju dvodnevne posete Kini.

Troškovi će na mađarskom delu pruge biti veći od 470 milijardi forinti. Mađarska vlada će uzeti kredit i to 85% od Kine.

Nakon što je dopisnik MTI rekao da ima informaciju da bi Kina želela da vidi kineske lokomotive i kineske kompozicije na pruzi, Sijarto je rekao da to može da se desi, ako Kinezi otvore proizvodne kapacitete u mađarskoj, tj. ako budu stvorili radna mesta.KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Dobro, i sta sad? Ovo sto su Madjari potpisali odnosi se na MADJARSKI deo pruge, a sta sa delom Granica – Subotica – Beograd?

 2. djomla kaže:

  Do granicemo možemo i peške… 🙂

 3. stormwatch kaže:

  @Djomla

  Mene daleko vise brine to sto se Srbija slizava bas onako posteno sa UAE, a oni tamo i sami znaju da su u roku od 10 godina bankrot, em sto nafta gubi na ceni, em sto rezerve nisu bezgranicne, em sto je skandal sa VW za samo mesec i po nesluceno ubrzao uvodjenje hibridnih i elektricnih vozila i oznacio u neko dogledno vreme potpuni raskid sa fosilnim gorivima. Druga stvar je to sto je Kina ubedljivo prva ekonomija i prvi tehnicko naucni centar sveta ma kako to cudno bilo kome danas izgledalo, i odrzavati dobre veze sa Kinom i njenim partnerima su i preduslov da mala i na zalost manje vise nebitna zemlja kao Srbija ugrabi bar delic tog kolaca.

  Medjutim, interesuje me sto Vucic vec nije bio pozvan na to parafiravanje sporazuma kada se vec pominje pruga Budimpesta – Beograd. Mogao je gospodin fino da se odveze svojim diskretno zatamnjenim drzavnickim Audijem S8+ ili sta vec vozi do Budimpeste i Kineskom predstavniku ponudi kapacitete u Srbiji za proizvodnju kineskih Vagona i Lokomotiva – Bratsvo, Gosa……

 4. Mislilac kaže:

  Mogao je AVucic mnogo toga ali nije. Pitanje je samo da li ce od ove pruge biti necega u nasem delu atara.

 5. cabai tunde kaže:

  bit ce, samo mi to ne cemo doziveti. Peske dalje

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: