Mađarski pokret: Da se stane uz Tibora Varadija

Predsedništvo Mađarskog pokreta, političke organizacije u Vojvodini, izdalo je saopštenje povodom namere novih vlasti u Mađarskoj da se nakon parlamentarnih izbora 8. aprila kao prvi zadatak usvoji paket zakona “Stop Šoroš”. Mađarski pokret smatra da će ovaj paket zakona biti zapravo zakonska pozadina isključivanja pojedinaca iz javnog života.

Naime, u nedeljniku “Fiđelo” (Figyelő) objavljen je spisak ličnosti koji su povezani da američkim milijarderom mađarskog porekla Đerđom Šorošom. Na listi su profesori, civilni aktivisti, novinari, javni ličnosti Mađarske, među njima i dr. Tibor Varadi, međunarodno priznati profesor prava, odgovorni urednik mađarskog literarnog časopisa u Vojvodini „Uj Simposion“ od 1969. do 1971. – podseća se u saopštenju Predsedništva Mađarskog pokreta, naglašavajući da je Tibor Varadi bio i član Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji, bavio sa piitanjima autonomije manjina, osnivač je programa za stipendiranje studentata i studenata postdiplomskih studija „Varadi“, a sredstva je obezbedio iz privatne imovine.

Imajući u vidu ove informacije, Mađarski pokret javno poziva predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da kao strateški partner vladajućeg partijskog saveza u Mađarskoj Fidesz-KDNP odlučno odbije svaku vrstu sastavljanja lista i da zauzme stav protiv blaćenja Tibora Varadija. Takođe poziva i predsednika Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Jeneja Hajnala da stane uz Tibora Varadija, ceneći između ostalih njegov rad u osnivanju programa stipendiranja u Vojvodini.

 

vajma.infoKOMENTARI

 1. Alan Ford kaže:

  Nema kraja denunciranju vrhunskih stručnjaka i kvalitetnih ljudi ni sa ove ni sa one strane granice ako ne podržavaju naci stranke svojih država. Gospodina Vardija bi trebala da brani prvenstveno naša vlast s obzirom na sve zasluge koje ima kao dugogodišnji branilac Srbije pred međunarodnim sudovima.

 2. avet kaže:

  Sad da li je još uvek dobar stručnjak ili nije, pitanje je sad, nekada je sigurno to bio.
  Tako je to kada je neko zreo za penziju, ali to ne želi da shvati, pregazilo ga vreme, trenutno su drugi vetrovi i strujanja u Evropi.
  Čuvati unuke, praunuke, pecati, šetati u parku, povući se u miran život, to su zakoni života, bez obzira koliko se koprcamo.

 3. Simic kaže:

  @avet: dakle, po vama, to sto je covek star, znaci da vise nije funkcionalan i da mogu fasisti da ga razvlace po medijima kako hoce, i da mu crtaju metu na celo?!

 4. Alan Ford kaže:

  @avet, o čemu vi to? Da stavim na stranu vaše nipodaštavanje gospodina Varadija, vrsnog intelektualca, filantropa, pisca i pravnika evropskog formata, šta budalite sa tim vetrovima i strujama? Zašto nas pred evropskim sudovima do pre par godina nije branio čuveni Toma Fila, tek dve godine mlađi od Varadija? Sigurno ne zato što je Mađar iz stare građanske porodice.Ti “vetrovi” koje pominjete su bolesne fantazmonije ovdašnjih fašista koji jačanje desnice u Evropi shvataju kao opravdanje za svoj primitivni nacionalizam. Džabe vam mladost ako ste budala.

 5. Iuris prudens kaže:

  @ avet,
  Ja ne znam sta ste vi po zanimanju (ali bi me to zivo zanimalo) u svakom slucaju niste intelektualac, nego ocito teski fizikalac sa ili bez zanatske skole. Vi polazite od sebe i sebi slicnih. To je u principu pravilno razmisljanje. Poslati coveka od 60-65 godina da se pentra po krovovima, da menja crepove i popravlja oluke je besmisleno i na kraju krajeva nehumano, isto i da razvlaci tecni asvalt u drvenim cabrovima po cesti. To su recimo neka od zanimanja koja imaju za svoje radnike ograniceni rok trajanja. Kada taj rok istekne, sleduje penzija i onda pravac na pecanje, ili pak u najblizu bolnicu na dugotrajno lecenje. Kod intelektualaca je to malo drugacije. Sa godinama, sto je covek stariji time ima vise iskustva i znanja, u isto vreme i neophodnu smirenost koju duge godine zivota donose same po sebi. Uz sve to ide i prednost starog coveka koji je prosao sito i reseto i nema vise ni velikih nada ni bilo kakvog velikog straha. Za njega rec buducnost ima sasvim drugo znacenje nego sto ga ima za mladog coveka. Sto se prava i advokature tice, kada bih vodio neku parnicu pred sudom, odabrao bih sebi za branioca i pravnog zastupnika, tamo nekog starog prevejanog sudskog pacova, premazanog svim mastima, pre nego sto bi izabrao nekog mladog savremnog skolovanog pravnika, koji je koliko tek juce zavrsio studije prava, i sve ispite polozio sa cistim desetkama. Uostalom i aktuelni predsednik Srbije je zavrsio pravo sa desetkama. Nazalost drzava kojoj je predsednik nije za desetku.

 6. pista kaže:

  Ajde gospodo iz SVM i Madjarskog Nacionalnog Saveta…. nemojte biti p..de…. taj covek je i za vas puno ucinio. Izgleda da vam se vise isplati biti dobar sa Orbanom nego sa svetski priznatim profesorom medjunarodnog prava koji se uvek nasao pri ruci kada je trebalo Srbiju predstavljati na medjunarodnim sudovima. Kako ste jadni, fukare jedne…. dusu bi djavolu prodali za dinar.

 7. zis kaže:

  @ Iuris prudens slažem se sa svim što ste napisali sem ovog za predsednika . Tu ste malo podlegli naprednjačkoj propagandi .Malo više istine o njegovim studujama ima na DM .istražite pa će te videti da je tek jedan prosečan student koji je čak ako se ne varam i duže studurao nego neki “prosečan ” student a o desetkama da ne pričamo..

OSTAVITE KOMENTAR