Mađarski stručnjaci za spas crkve Svete Tereze u Subotici

Mađarska vlada će finansirati istražne radove kako bi se tačno utvrdilo zašto tone rimokatolička crkva Svete Tereze Avilske u Subotici i predložile mere sanacije tla – saopštio je državni sekretar u Ministarstvu za inovacije i tehnologiju Tamaš Šanda.

Posao je poveren jednoj firmi koja posluje pod okriljem pomenutog resora, ispitivanje terena bi trebalo da traje oko tri meseca, a vrednost radova je procenjena na 79 miliona forinti, odnosno 240.000 evra.

“Crkva je izgrađena u drugoj polovini 18. veka u kasnobaroknom stilu na močvarnom terenu i od tada neprekidno tone. Tornjevi su se međusobno udaljili, pa postoji opasnost da se vremenom sruše“, dodao je visoki funkcioner na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Prema njegovim rečima bilo je više pokušaja da se tle ojača i spreči dalje tonjenje hrama, ali bez uspeha. Mađarski stručnjaci će, pak, kako se očekuje, ponuditi rešenje uz primenu najsavremenije tehnologije.

Crkva Svete Tereze Avilske je građena između 1773. i 1797. godine i predstavlja zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja ne samo za katoličke vernike, već i širu zajednicu.

 

RTVKOMENTARI

 1. baćo kaže:

  I katedrala tone tj.plače za onima koji su odavde iz različitih razloga morali otići.

 2. Megatron kaže:

  I kada ce krenuti da ruse tornjeve ?

 3. Trovach kaže:

  U Pizi su toranj uspeli malo ispraviti i spreciti dalje krivljenje. Mozda bi trebalo primeniti to resenje.

 4. Croat kaže:

  Megatron , neznam da li se salis ali mozda to na kraju bude jedina opcija?

 5. punisher kaže:

  mozda bi bilo bolje da se srusi ovaj i da se izgradi drugi.
  Sanirati ovo je nemoguce

 6. Poz... iz EU kaže:

  Mađarska finansira jer ovi Srpski politički stručmjaci za to nisu sposobni. A posle će doći onaj nasilnik da se slika, kao on je nesto uradio! Da jeste uradio, samo se slika i hvali tuđim delima i preti.
  Pohvala za Mađarsku vlast!

 7. Istina... kaže:

  Zar još sumnjate u Novu Atlantidu? Katedrala tone, Gradska kuća tone, Pozorište tone, Prozivka tone… “Grad” tone u svakom smislu.

  “Državni sekretar” (nestručni stranački birokrata) je lupio, da, lupio, da se nada “da će se nakon ovih ispitivanja pronaći tehnologija 21. veka za saniranje ovog objekta”.

  Ne postoji “tehnologija” (kakvog li prosipanja “mudrosti”) koja će ispraviti brljotinu u vidu odluke da se katedrala gradi na nepodobnom zemljištu. Živeti u sistemu “pametnjakovića”, Antisistemu, je velika kazna.

 8. Megatron kaže:

  @Croat Uopste se ne salim. Delimicno ili skroz srusiti tornjeve, ojacati temelje, i ponovo sagraditi tornjeve spolja identicne kao nekada, koristeci lakse i jace materijale da teret opterecenje bude manje.

 9. Brane kaže:

  @Megatron, posao rušenja tornjeva poveriti Dulić gradnji.
  Što je starije i istorijski vrednije, to oni bolje i detaljnije ruše.

 10. Akwinsky kaže:

  Koliko ce kostati ulaznica kad je oprave ?

 11. Arh..2 kaže:

  Da li će neko objaviti koliko su dosad sredstava isplatili raznim ‘stručnjacima ‘-konzultantima i izvođačima koji su više štete uradili nego koristi. Svakom laiku je jasno da je jedina stručna i konzetvatorska intervencija je trebala biti ,rušenje statički nesigurne delove Katedrala sa prehodnom izradom tehničke dokumentacije o originalnom izgledu postojećeg stanja kao i analizu korištenog građevinskog materijal ( projekat za rušenje oštećenih delova Katedrale )
  Nakon toga na osnovu geomeničkog elaborata izraditi nove temeljne stopa ispod porušenih delova . Novoizgrađene delove spojiti sa ostatkom Katedrale . Ali čini se da je tu bila druga namera da se potroši više novaca za izmišljene jalave sanacije ,da se ‘operu’ što više novca, a na kraju da se urade na jedini stručan i logičan način, a to je da se obezbediti adekvatan noseći temelj ispod oštećenih delova crkve. Sva ostala mudrovanja samo je daljni ‘novcožder ‘ i lov u mutnome…Jer ono što se dosada radilo na katedrali najmanje liči na stručne intervencije,te postavlja se pitanje o stručnosti pa i nameru osoba koji u tome učestvovali…

 12. Janoš.. kaže:

  Dobro se snalaze ta dva ‘nasilnika’ jer ih ima i sa mađarske strane Dobru oni sarađujeu zednje vreme…novac ih je ‘ujedinio’…

 13. Kvazimodo kaže:

  Kao neko ko je pukotinu na crkvi video uzivo pre vise od 50 godina, mogu reci da ona danas na fotografiji izgleda vise nego stravicno. Ja nisam nikakav gradjevinac, ali sumnjam da se tu bilo sta moze pomoci nekakvim plombiranjem ili provizornim krpljenjem. Bojim se da je jedina metoda potpuna restauracija i to od temelja pa na vise.
  Prekrasna barokna crkva Frauenkirche u Drezdenu, koja je u ratu srusena do temelja restaurisana je za nekih 10 godina, od preostalog materijala (svaki jos upotrebljivi kamen je vracen na staro mesto) i naravno novog, prema starim i sacuvanim planovima. Troskovi izgradnje su bili basnoslovnih 182,6 miliona € . Ta suma se je mogla jedino tako sakupiti da je osnovano zaduzbinarsko udruzenje koje je delovalo planetarno i zahvaljujuci prilozima vernika iz celog sveta, crkva je obnovljena. Suboticka katedrala ne bi sigurno toliko kostala, ali bi mogla jedino biti obnovljena novcanim srestvima same crkve, drzavnih institucija za kulturu, i priloga vernika i postovalaca objekta iz zemlje i dijaspore.

 14. Trovach kaže:

  @Megatron…Naravno, tako ce se napraviti bolji i stariji tornjevi.
  Nego, da li je nekome poznata prica, ili legenda da je jedan komandant (ili komandir) za opkladu pucao iz topa izmedju tornjeva, a da nijedan ne osteti? Koliko znam, opkladu je dobio, samo ne znam da li je pucao od Male Bosne, ili Crvenog Sela.

 15. Biljana Krčalić kaže:

  Triba ih samo dobro potpačit.

 16. Croat kaže:

  Imam ja jednu ideju, ajd srusite tornjeve i zapocnite gradnju neke stakleno betonske kocke umesto njih! Nemojte ni slucajno zavrsiti! Sa tri strane postavite ogromne lcd ekrane gde cete celo vreme pustati slike Krivoustog, Pastora i Orbana ! Mene za gradinacelnika!

 17. Niđža kaže:

  Dokle če mađarska vlada da finansira razne projekte po subotičkoj opstini?? Kada ce vec ova vlast jednom da odreši kesu i sama iz svog buđžeta da uradi nešto bez ičije pomoči – kako ih nije sramota da se kite tuđim perijem.

 18. Zdenko kaže:

  Ako su u subotičkoj biskupiji najbrojniji katolici Hrvati i Mađari onda bi bio red da se u projekat sanacije katedrale uključi i Hrvatska(financijski i stručno),a ne da sav teret padne na Mađarsku.Danas je građevinska tehnologija dovoljno napredovala da se ovaj problem može rešiti na zadovoljavajući način.

 19. Janoš.. kaže:

  @ Niđža : Pa naš ‘vožd’ onomad dao bre milionče eura za Notrdam-Makron je novce kasirao a sada nam je ‘metnuo’. Vučić treba da traži nazad te narodne novce…

 20. (ba)laban kaže:

  Previše “zajedničkog” (namerno neću da kažem ni društvenog, ni državnog) novca i energije trošimo na stalna obnavljanja i održavanja svega i svačega, a sa druge strane taj “zajednički” novac bi mnogo više pomogao masi gladnih ili beskućnika, za koje ovo pokvareno društvo nema ni malo sluha.

  Na stranu to što nisam vernik i što ne mogu da prihvatim da postoji neko “gore” ko sve nas nadgleda i odlučuje šta će se “dole” dogoditi. Ako kojim ludim slučajem taj neko i postoji, što se ne pobrine za bolji život sirotinje, pogodi munjom i gromovima one koji se protivzakonito i protivno svim životnim normama bogate preko grbače pomenute sirotinje, jednom rečju SRPSKE POLITIČARE.

  Pošto taj neko “gornji” decenijama i vekovima ne reaguje na lopovluk i kriminal pomenutih, besmisleno je i pričati o njegovom postojanju.

  Nemam ništa protiv onih koji u tako nešto veruju, ali neka to rade o sopstvenom trošku, a ne iz ZAJEDNIČKE KASE, bez obzira bili oni pravoslavci, katolici, muslimani ili nešto četvrto.

 21. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Nije valjda istina da je neko doshao na ideju da rushi tornjeve ove Crkve? To je Presveta Crkva, simbol vremena nasih prapraroditelja, praroditelja, roditelja, nas i buducih generacija. Ja bih prvo uredno pozvao na razgovor i istragu one koji su svojim projektovanjem doveli da ta Crkva posle njihove “rekonstrukcije” bude u daleko gorem stanju nego kada je rekonstrukcija pocela. Subotichka Katedrala a ne gradska kuca je ono shto odrzhava Suboticu. Bez Katedrale nema ni Subotice, to treba da bude jasno svakom ko je bilo koje nacije, vere ili politicke opredeljenosti.

 22. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  @balaban

  Bog ne mozhe biti kriv zato shto ljudi sami odlucuju da budu gramzivi, sebichni, neposteni, prepotentni, samozhivi, lazhovi, lopovi, egocentrici, silovatelji, ratni huskachi (mnogi to rade u Ime Hristovo i cak veruju da je to Njegov nauk, a taj nauk veze sa Hristom nema!), ubice, pijanice, propaliteti ….Bog je dao svakome apsolutnu slobodu da za zhivota bude ono shto on sam izabere….da li je izbor bio pravi ili ne….vidish…primecujes zanimljivo da Bog navodno ne reaguje na lopovluk i kriminal….ali upravo se na kraju tog zhivotnog izbora pri susretu sa Bogom utvrdjuje da li On zaiste reaguje ili ne…. 😀

 23. Barut kaže:

  Istina…
  Da te podsetim zaboravio si spomenuti i Talmud! Moras se malo trznuti, opustas se covece.

 24. (ba)laban kaže:

  @Dr sc. tro. Stormwatch

  Ne namećem nikom svoje mišljenje. Štaviše odobravam i drugačije. Izneo sam svoje i za mene je ono pravo, a ako neko misli da ima nekog još višeg i značajnijeg od Boga Aleksandra Vučića, slažem se, ali samo sa tim da ima pravo da tako misli.

  Naravno ovo za žvalavog je bila šala, ali moje mišljenje ne menjam, a to je: da postoji neko ili nešto “prvorođeni” i “najpametniji” bi već goreo u paklu. Al’ nema Boga, nema pravde. Opet, kažem, to je moje mišljenje.

 25. Gideon kaže:

  Imaju popovi para. Pogotovo što im je preko reda restitucijom vraćeno obradivo zemljište. Obični vernici se muče i obilaze šaltere, večito im fali jedan papir. Ali popovima je ekspresno vraćeno. Pa neka ulože sada…

 26. ludak kaže:

  Meni se ova suboticka katedrala uopste ne svidja. Podseca me na stil provoslavne crkve:-)

 27. pista kaže:

  Fazon je u tome sto ce ispitivanja raditi madjarska non-profit organizacija za novce gore navedene pa vi vidte da li se muva ili ne muva.

 28. Guardian Angel kaže:

  Naravno da tone katolicka crkva, kao i sva ostala znamenja katolicizma. Koliko su zla covecanstvu naneli kroz istoriju bilo je i vreme, pravda je spora ali dostizna. Ovo je dobar primer za to.

 29. Vjeka kaže:

  @Niđža a zašto bi ova vlast odrešila kesu i učestvovala u sanaciji crkve? Mađari, sigurna sam, imaju mnogo koristi od toga što će uložiti u istu! Razmislite malo o tome u čega ulažu… Sigurno se ne trpaju da ulažu u neku pravoslavnu svetinju! Osim toga, i sveštenici imaju dovoljno novca, da pomognu pri sanaciji!!!

 30. Anonimni kaže:

  @ Vjeka
  Da ne mislis mozda je mnogobrojne Srpske crkve po Madjarskoj odrzavala i resaurisala Srpska vlast ili oni malobrojni Srbi, njih oko 5000 koji zive u Madjarskoj?

 31. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  @Guardian Angel

  Veoma opasne izjave kada se zna da su upravo zdanja Katolicizma najbolje ocuvana sirom sveta i da vec 2000 i kusur godina svako pokushava da rasturi upravo tu Crkvu….ali svako ko je probao kroz istoriju da unishti Svetu Rimo Katolichku Crkvu naishao je na kamen o koji se razbio, i on i njegovo potomstvo i njegova drzhava….isto beshe i sa svima onima koji su se drznuli da krenu na Izrael i Sveti Jevrejski narod.

 32. suboticanka kaže:

  Mislim da se ta crkva treba i mora sacuvati i nadam se da ce biti donacija za nju-kao i da ce se deo za popravku naplatiti onome ko je svojevremeno bacio kasikaru na nju devedesetih godina!

 33. matori kaže:

  Da,bombu su bacili i na vrata franjevačke crkve devedesetih…

 34. Petar kaže:

  @Subotičanka, zar nije neko bio bacio bombu na Franjevačku crkvu devedesetih?

 35. taxi kaže:

  Da li je neko video nesto na nebu prema severu veceras oko 18 i30?

 36. Stevo kaže:

  Uzrok nikada nece utvrdi. Uvek ce biti neka pogresna pretpostavka za uzrok jer je to Bozije delo. Problem tonjenja i pucanje crkve ce nestati kada nestane uzrok zbog kojeg Bog upozorava. Ocekujte slicne pojave i na nekim drugim crkvama u ovom gradu. Previse je greha u tim svetim mestima. Apelujem na svestenstvo da ozbiljno shvate ovo Bozije upozorenje i urade nesto pre nego sto se sve simbolicno urusi.

OSTAVITE KOMENTAR