Maglai: Crni pesak ne može u zakup

Problem sa konverzijom zemljišta biće rešen u roku, do 31. marta, potvrdio je u izjavi za „Dnevnik” gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Povodom razlike od nekoliko hiljada hektara u podacima za pripremu ovogodišnjeg Programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i realnog stanja na području Subotice, te najava mogućih problema za Grad, Maglai kaže da je to, uz preterivanje, predstavljeno u pojedinim medijima.

Winterfest 2014 (9) Jene Maglai

– Nije se tih novih 6.000 hektara stvorilo sad. Mi imamo 16.950 hektara poljoprivrednog zemljišta, a razliku do 18.000, koliko je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, čine putevi, građevinsko zemljište, kao i zemlja lošeg kvaliteta, koja ne može da se izdaje u zakup. Grad programom izdaje 12.000 hektara u zakup, oko 2.000 hektara čini crni pesak, zemlja treće klase, koja se ne može izdavati u zakup – rekao je Jene Maglai.

Za čak 25.000 parcela treba da se utvrdi u koju kategoriju spadaju, odnosno da se konvertuje, ali, Maglai podseća da da veliki problem čine imovinski odnosi, da li je reč o zemljištu ili kući, građevinskom zemljištu i kategoriji ukoliko se radi o poljoprivrednom. To je veliki posao, a krivicu snose vlasnici koji nisu legalizovali objekte, pa se zemljište i dalje vodi kao poljoprivredno.

Gradska uprava je tražila uputstvo i objašnjenje od nadležnih republičkih organa, ali odgovor još nije stigao.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR