Novi plan predviđa rušenje kuća u zaštićenoj zoni u centru Subotice

Nacrt Plana detaljne regulacije centra Subotice, koji je na javnom uvidu do 9. marta, otvara mogućnost rušenja više od polovine objekata u pet ulica u zaštićenom gradskom jezgru, piše portal Magločistač.

Reč je o objektima koji su građeni krajem 19. i početkom 20. veka u delu zaštićenog gradskog jezgra, proglašenog za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju.

Javna garaža kod Drapšinove

Prema predloženom Planu, tzv. PDR-u, najveće radikalne izmene doživeće ulice Petra Drapšina, Endrea Bajči Žilinskog, Bledska, kao i deo ulice Maksima Gorkog – od Galerije „Dr Vinko Perčić“ do ugla sa ulicom Matije Gupca. Naime, u ovom delu grada otvara se mogućnost rušenja oko 90 odsto objekata, a na njihovom mestu bi se gradili objekti koji bi po svojoj funkciji bili poslovni i poslovno-stambeni. Objekti bi imali prizemlje, dva ili tri sprata i jedan uvučeni sprat u potkrovlju iako, prema mišljenju arhitekata, višespratnicama nije mesto u zaštićenoj zoni.

Planom se predviđa i izgradnja javne centralne garaže sa oko 100 parking mesta, koja bi bila smeštena na delu prostora između ulica Endrea Bajči Žilinskog, Bledske i Maksima Gorkog. U planu je i otvaranje nove ulice u ovom delu, koja bi se prostirala od Endrea Bajči Žilinskog preko Petra Drapšina a izlazila bi na ulicu Matije Gupca.

Arhitekta Atila Pešti rekao je da je jezgro grada vrednost koja se ne sme menjati, već se mora očuvati.

“Protivim se nabijanju višespratnica u centar grada. Ovo nije samo nepotrebno, već i neukusno. U gradu ima toliko prostora za višespratnice, nemojte graditi kliše zgrade u unikatnom centru”, upozorio je Pešti.

Bivši gradski arhitekta Žombor Sabo ocenio je da je duh Subotice već odavno promenjen i podsetio da je na glavnom gradskom trgu nedavno srušena stara Zelena fontana od pečujske Žolnai keramike i izgrađena nova parterna fontana od milion evra, koja, kako je rekao, izgleda “kao neko korito za pranje veša”, piše Magločistač.

“Ako je vlast pre 14 godina srušila Narodno pozorište, nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za grad i Republiku, onda je moguće sve srušiti osim Gradske kuće i Sinagoge. Za sad”, upozorio je Sabo.KOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  Taj deo grada je stvarno u očajnom stanju.

 2. Boris kaže:

  Dinastija P…… iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture razara Suboticu i u sledećoj generaciji.
  Ko je mislio da se grad spasio kada je tata otišao u penziju prevario se grdno.
  Taticini sinovi su nasledili očev specifičan način šurovanja sa građevinskom mafijom.
  Za očekivati je i da udvostruče pozamašan stambeni fond nasleđen od oca. Recept vrlo prost i jednostavan. Ti meni stan za bagatelu, ja tebi skinem zaštitu sa čega god hoćeš. Ruši i Gradsku kuću ako imaš da platiš P…..

 3. Rusii novo gradi kaže:

  Maglo sinteri pa pogledajte kako izgleda deo grada.sve su porušili
  Uvreme kase i bande zute.
  Cakanj banda kupovala i rusila.
  E zato treba srediti sve staro ili napraviti novo.

 4. MILENIJA kaže:

  Zavod za zaštitu spomenika, postao je Zavod za promovisanje neukusa i kiča. Za neku godinu, kada ipak budu prozvani zbog uništenja ovog jedinstvenog grada, reći će:
  “Morali smo, takva je bila vlast, izgubili bi posao da smo se suprotstavili!!”

 5. Andrej kaže:

  Da ste pametni ne bi rusili to tamo nego bi mogli da naprave pesacku zonu sa kaficima i raznim drugim sadrzajima pa da bude kao stari grad, al ne oni bi da ruse lepe stare kuce i grade ruzna nova jeftina sranja.

 6. 2021 kaže:

  Stari, memljivi objekti koje ničemu ne služe moraju se rušiti. Mnogi se bune što se sve češće kombinuje stari i novi stil gradnje kao što je slučaj sa Žutom kućom, ali ko je god putovao po evropskim metropolama zna da je to već duže vreme tako.

 7. Adrijana kaže:

  Nepotrebno, pogotovo ne u centru grada. Restaurirati, obnoviti, sačuvati duh i stil Subotice kao prvo.I ovako se gradi previše nepotrebnih zgrada.

 8. Rax kaže:

  Rade sta hoce sve dok im ne stanemo na put. Gradjani samo kukaju preko www i uglavnom je politika i politicari tema razgovora prilikom druzenja, skoro niko nije spreman cak ni da proseta gradom, da pokaze da se ne slaze sa sadasnjim stanjem. Nikog ne interesu kako mu prolazi zivot, nikog ne interesuje kakav zivot ce imati njegovo dete, unuce. Rekla bih, zbog subotice, jer je multietnicka, ali nije, cak ni taj vecinski narod sto se stalno kiti time kako su uvek bili na pravoj strani ne preduzima nista.

 9. Oki kaže:

  U toj užoj zoni gradskog jezgra, potrebno je od stručnjaka (građevinari, istoričari, arhitekte, i investitori koji su zainteresovani) da se napravi komisija. I da se krene zgradu po zgradu, ispitati da li je u stanju za restauraciju i ulaganje ili za rušenje. Da se dogovore sa investitorima za koje namene, u kom stilu i u kojim gabaritima se može graditi.
  Ako su kuće za rušenje vlasničke, sa istima napraviti ugovore i završiti stvar. Ovde grad mora odigrati odlučnu ulogu da se ne dozvoli ucenjivanje od strane vlasnika.
  Kuće koje nisu za rušenje, takođe sa vlasnicima sesti, za svaku zgradu posebno, i odrediti vlasnicima da iste moraju u dogledno vreme da srede fasadu uz podršku grada.
  Investitorima strogo odrediti šta, gde, kako i koliko se može graditi.
  Onog momenta kad grad i zavod za urbanizam čvrsto stanu na svoje pozicije i ne dozvole da svako radi šta hoće, ovaj grad će imati perspektivu.
  Subotica i Sombor su jedini gradovi na severu Srbije koji imaju tu autentičnu dušu, starog secesioničkog stila gradnje.
  Od tog treba praviti turizam.
  I ne treba se oslanjati na Palić i taj vid turističke saradnje jel onda dolazi do razvodnjavanja ponude.
  Najbliži sličan grad nam su Sremski Karlovci, koji pored te autentične gradnje, pogotovo tog jezgra, imaju i vinske podrume koji im daju prednost u odnosu na Suboticu.
  Dok Sombor odnosi prednost u zelenilu.

 10. Amelia kaže:

  Taj deo i jeste samo da se srusi.

 11. Jovan kaže:

  Ma neka ruse i neka grade sta hocete sa rusevinama ? Ima grad dosta starih lepih objekta ..mani te leglo za pacove ….treba da idemo napred a ne unazad

 12. Anonimni kaže:

  I gracku srusiti ruglo i napraviti moderno nesto a ne ko konjima kadsmo isli

 13. Nikola kaže:

  Mene samo interesuje da li je iko od vas koji ste protiv rusenja u zadnjih 5 godina prosetao tom ulicom, i ako jeste, sta je lepo i dragoceno tamo video?

 14. Vlada kaže:

  Ne mora se nista rusiti, isto kao sto se ni pozoriste nije moralo srusiti. Problem je pohlepa, nista drugo. Pozoriste je druga prica, pljacka i glupost gradskih celnika.

  Sto se tice drugih objekata, moze se doneti zakon koji ce obavezati vlasnike da odrzavaju gradjevine u zasticenom jezgru grada. Ukoliko ne mogu, neka prodaju. Nemojte se zgrazavati tako necega, razmislite zasto je to dobro. Ne znaci da ce neko morati prodati kucu u bescenje. Stvar je u tome da se svi vlasnici pismeno obaveste, pravila se jasno postave i promena zakona pocinje nakon 5 godina. To daje dovoljno vremena za sve, pa i trzisnu utakmicu da prodavci dobiju fer cenu. “Fer” je kljucna rec, jer dosta ljudi misli da ako ima par kvadrata rusevine u centru, da za to treba da dobije 3 trosobna stana, ili tako nesto. Ajte molim vas.

  Vazno je da centar grada izgleda uredno i da se objekti koriste. Zapravo, vazno je da ceo grad izgleda uredno, ali zasticeno jezgro bi moralo.

 15. ... kaže:

  Nije pitanje rušiti ili ne rušiti već: šta rušiti, šta sačuvati i šta graditi.
  Prvi deo ulice sa starim kućama i radnjama zaslužuje da se sačuva jer ima svoj ambijent starog grada.
  Drugi deo je već dobrim delom porušen a i ono što je ostalo ne preostaje mu ništa drugo.
  Nikako ne graditi stambene zgrade “stiroporuše” već prizemne, eventualno sprat-dva i to za pretežno poslovnu namenu.
  Toliko ima lepih primera bilo da odete u susednu Mađarsku ili gledate slične gradove na internetu. Od tog bloka treba napraviti deo centra grada a ne još jednu spavaonicu.
  Setite se ove ideje: https://gradsubotica.co.rs/uz-samo-malo-volje-subotica-bi-bila/
  https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2021/02/pjaceta-2.jpg

  https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2020/07/pjaceta-1.jpg

 16. Anonimni kaže:

  U francuskoj u parizu je postojao zakon po kome sve izgradjene zgrade moraju bitibiti u. IstojDa visini krovova i ne vislje od vec postopostojecih

OSTAVITE KOMENTAR