Мala pobeda građana Jasibare

Više deceniја se građani Jasibare suočavaju sa problemima pri obilnim padavinama, izlivanjem gradske kanalizacije, izlivanjem otvorenih kanala, od kojih jedan nikada nije bio čišćen, u ulicama dela Karađorđevog puta ispred apoteke i ambulante, sa povezanim ulicama Požarevačka, Travnička, Praška, Svetozara Miletića, Stipe Grgića, Doža Đerđa i Gal Lasla.

U ulici Svetozara Miletića, koja se nalazi niže od ostalih i u kojoj stanuje više stotina građana, najviše je ugroženo javno zdravlje, u toj meri da u gorepomenutim slučajevima može da dođe do epidemije zbog višednevnog stajanja izlivene vode i mulja iz gradske kanalizacije i otvorenih kanala, gde ulaze septičke jame sa fekalnom vodom. To je u tim slučajevima leglo komaraca i pacova. Zbog isparavanja i smrada, ali i opasnosti od zaraza, ugrožena su deca i građani u toj okolini.

Ovakvo stanje koje se po pravilu javlja posle kiše, može da izazove pojavu raznih bolesti i zaraza, a to smatraju građani Jasibare većim problemom od materijalne štete načinjenom nad kućama u privatnom vlasništvu kao npr. više statičkih ulaganja u popravku objekata, pucanja zidova, češća krečenja i upotreba dezinfekcionih sredstava.

Građani, stanari pomenutih ulica su se organizovali tokom jula, skupili dvestotinak potpisa i predali zahteve nadležnim gradskim službama i to: Direkciji za izgradnju grada, JP za upravljanje putevima, JKP Vodovodu i kanalizaciji, kao i kabinetu gradonačelnika, sa zahtevima da se :

Očiste kanali u koje bi trebala da se sliva atmosferska voda,

Da se očiste postojeći slivnici od nagomilane prljavštine kako bi i tamo otekla atmosferska voda,

Da se u slučaju ponavljanja obilnih kiša, nakon povlačenja vode obezbede adekvatne sanitarno higijenske mere i dezinfikuje oblast na kojem se zadržala voda.

 

Nakon predaje zahteva 08.07.2019., u roku od dve nedelje je stigao odgovor. U odgovoru se navelo da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ pristupiti čišćenju kanala i kanalizacionih slivnika. Nakon nekoliko dana od odgovora, građani Jasibare su izvestili da su radnici viđeni na terenu kako izvršavaju pranje i čišćenje kanalizacionih slivnika i okolnih kanala i da su saznali da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ izvršiti i pranje ulica narednih dana.

Poslovi koji su urađeni kao odgovor na zahteve građana, spadaju u redovne aktivnosti pomenutog Javnog preduzeća i trebali bi biti kontinuirani na teritoriji čitavog grada, naročito posle obilnih padavina. Ipak, pomenuti slučaj je primer kako građani mogu da na pravno utemeljen način izvrše pritisak na gradsku vlast da im reši probleme i na taj način aktivno koriste svoja prava.

Pozivamo zato građane da se informišu o svojim pravima, da se aktiviraju, organizuju u svom kraju ukoliko imaju slične probleme i obrate gradskim vlastima, traže svoja prava i rešavanje problema. Oni su izabrani od strane nas građana da rade u našem interesu, trebali bi da budu tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Podsećajmo ih na to.

 KOMENTARI

 1. bac Vranje kaže:

  HMMMM…citiram : “U odgovoru se navelo da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ pristupiti čišćenju kanala i kanalizacionih slivnika” ..ajde sad zar nismo platili milione nekoj fantomskoj beogradskoj firmi da cisti slivnike??? Zasto cisti nas “Vododvod ” kad je placeno beogradjanima??? Zasto ne ciste oni koji su digli novce?? Mislite o tome drugi put …

 2. Ica kaže:

  Naseliš se u naselju čije ime sadrži reč bara. I posle ti đavo kriv što imaš problema sa vodom.

 3. Jogobella kaže:

  Draga Ico, sta da kazu stanovnici doline lopova, ili grad koji ima takvo naselje…

 4. Indijanac kaže:

  @Ica
  Umrla moja baba, ne sada, davno.
  Sahranili mi moju babu u Kerskom groblju.
  Poslali smo poruku, telegram, daljim rođacima u Nemačkoj, a koji nisu mogli doći na sahranu zbog velike udaljenosti, vreme njene smrti i kada i gde smo je sahranili.
  Ovi su nam izjavili saučešće, uz opasku da su zgroženi što smo je sahranili u kerskom groblju, ipak bi ljudsko groblje bilo prikladnije i primerenije za njenu sahranu.

 5. Ica kaže:

  @Jogobella, upravo tako, u dolini lopova je najveća koncentracija najrazličitijih lopuža koje su se bogatile u Slobinom režimu, pa u režimu onih što su posle došli, pa se bogate i pod ovima sadašnjima i stvar je jasna. Pošten čovek tu ne gradi i ne kupuje kuću.
  Jasibara je izgrađena na nekadašnjoj bari, logično je da ima problema sa podzemnim vodama i vlagom. Ni tu nije baš najbolje za građenje i kupovinu kuće.
  A @Indijanac, ime groblja je došlo od imena naselja Ker, što je izmenjen oblik mađarske reči za kolo. Nema veze sa kucama, ali je dobar fazon.

OSTAVITE KOMENTAR