Male tajne Vikend naselja

Ovo neobično naselje na Paliću, već 15 godina zarasta u šiblje i polako pada u zaborav. Kako vreme prolazi, ono izgleda sve čudnije. Od svoje „arhitekture“ do toga ko je vlasnik ili naslednik, budi znatiželju retkih prolaznika.

Slika

Da li je moguće da niko od ajkula i kolekcionara subotičkih nekretnina, nije bacio oko na ovu atraktivnu lokaciju ? Divno parče pošumljenog palićkog priobalja, danas je groblje socijalističkih ideala, da radnici mogu imati na raspolaganju male vikendice iznad istočne obale i tu se u tišini odmarati od buke fabričkih pogona.

 

Na početku
Slika

i na kraju
Slika

Većina objekata je od laganog materijala i vrlo malena. Za Snežanu i sedam patuljaka. Valjda zbog toga, nisu potpali pod nekakve građevinske propise. Tako su tvorci dali mašti na volju i kreirali niz zanimljivih baraka – kućica. Do današnjeg dana njima bi svakako prošao vek ali je zbog nečega, to naselje uvedeno u hibernaciju.

Slika

Izdaje se samcu (zaposlenom)
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Nije Weekend naselje jedino koje je izgubljeno u vremenu i prostoru. Nedostatak kontinuiteta u društvenim odnosima, doveo je čestih građevinskih apsurda, da se u susedstvu vila nalaze sirotinjski kućerci. I nova praksa ne sledi logiku formiranja celina – aleja, ulica, naselja… već se reprezentativni objekti često skrivaju između vinogradarskih baraka, seoskih nabijenica ili nedovršenih vikendica (vidi npr Palville), dok u tkivu ekskluzivne zone opstaju nekakve ruine.

 

Podno vile Konen
SlikaKOMENTARI

  1. glibavi kaže:

    Nekad bilo radničko vikend naselje, a sad nema radnika nema ni vikend naselja.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: