Manja izloženost duvanskom dimu

Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu već se godinu dana primenjuje u Srbiji, tačno od 11. novembra prošle godine. Gotovo svi punoletni građani Srbije (97%) su upoznati da je taj zakon na snazi. Istraživanja koja su sprovedena 3 i 6 meseci nakon stupanja Zakona na snagu, na reprezentativnom uzorku stanovnika Srbije starijih od 18 godina, pokazala su da građani daju veliku podršku ovom Zakonu i da podrška stalno raste (sa 77% na 84%). Devet od deset punoletnih stanovnika Srbije su svesni da je duvanski dim štetan i za nepušače i smatraju da je konzumiranje cigareta značajan uzročnik različitih oboljenja.
.

– Osnovni cilj donošenja ovog Zakona je zaštita stanovništva od zdravstvenih posledica koje nastaju zbog izloženosti štetnim materijama iz duvanskog dima. Dosledna primena ovog Zakona je dovela do značajnog smanjenja izloženosti stanovništva duvanskom dimu na radnim mestima (sa 45% na 35%) i u obrazovnim institucijama (sa 44% na 24%), i time doprinosi poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva. Od stupanja Zakona na snagu porasla je podrška zabrani pušenja: u javnom prevozu i u čekaonicama javnog prevoza, u otvorenom prostoru u kom se održavaju predstave, u zdravstvenim ustanovama, u školama, u državnim i ustanovama kulture i sporta – navodi Nada Kosić Bibić iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

.

Ona dodaje da izloženost duvanskom dimu u sopstvenom domu smeta više od polovini građana (60%). Stoga se povećava broj onih koji ograničavaju pušenje u samo nekim prostorijama svoga doma (sa 32% na 37%) i ne dozvoljavaju pušenje u svim prostorijama (sa 48% na 43%). Zbog ograničenja koje donosi Zakon 21% pušača je smanjilo broj cigareta koji popuše u toku dana, dok 10% „ozbiljno“ razmišlja da u potpunosti prekine sa pušenjem.

.

– U periodu od 11. novembra 2010. do 30. septembra ove godine inspekcijske službe su sprovele 88 393 nadzora, od toga sanitarna inspekcija 44 536 nadzora, tržišna 14 685, zdravstvena  8 502… Poštovanje Zakona je prema ispitivanju inspekcijskih službi prisutno kod 88 046 sprovedenih nadzora (99%). U 330 slučajeva nije poštovana zabrana pušenja, a izrečene su 52 mandatne kazne zbog pušenja fizičkog lica – rekla je Nada Kosić Bibić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 4 = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: