Manjak inženjera i slab pritisak vode

Nedovoljna količina i kvalitet vode i manjak kvalitetne radne snage, neki su od glavnih problema koje su potencirali predstavnici stranih investitora u Subotici na sastanku s gradonačelnikom Subotice Jeneom Magaijem. Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, voda u privrednoj zoni Mali Bajmok nije za piće, niti ima odgovarajući pritisak, a pojedine firme nisu uspele da zaposle ni jednog inženjera nakon raspisanih oglasa, jer ih u Subotici – nema. Gradonačelnik Maglai je istakao da, pored ovih, postoji mnogo problema na koje se žale kako strani, tako i domaći privrednici, i koje će morati da rešavaju u saradnji sa nadležnim institucijama, kako na gradskom, tako i na višim nivoima.

 

Dunkermotoren, jedna je od fabrika u Privrednoj zoni Mali Bajmok, koja se suočava sa jednim od problema koji je iznet na današnjem sastanku gradonačelnika Subotice sa stranim investitorima. Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, voda u privrednoj zoni nema potreban pritisak, niti je za piće. Direktor Dunkermotorena Čaba Šel kaže da su po pitanju nedovoljne količine vode problem protivpožarni sistemi. U momentu izgradnje njihove hale, kaže Šel, vode je bilo dovoljno, ali se širenjem zone javlja potreba za većom količinom vode, tako da trenutni dotok vode u slučaju požara ne može da zadovolji potrebe za gašenjem.

 

Član Gradskog veća zadužen za privredu Milan Vučković kaže da u Privrednoj zoni Mali Bajmok voda nije za piće. On je dodao da lokalna samouprava treba da nađe način da poboljša i kvalitet i kapacitete vodovodne mreže. Problemi sa pritiskom vode i njenim kvalitetom javljaju svega nekoliko godina nakon izgradnje magistralnog vodovoda.

mali bajmok

U Vodovodu kažu da se Privredna zona Mali Bajmok snabdeva vodovodom direktno sa Vodzahvata 1, odakle im se isporučuje voda zakonskog kvaliteta. Po pitanju pristiska i kvaliteta, u ovom preduzeću kažu da ne bi trebalo da ima problema, niti im se neko tim povodom obraćao. Iako privrednici tvrde da trenutne količine ne zadovoljavaju njihove potrebe, u Vodovodu kažu da za sada nema potrebe za realizacijom već postojećeg projekta izgradnje još par stotina metara vodovodne mreže od Sombroskog puta do Privredne zone, u vrednosti od par miliona dinara, kojom bi se pojačalo vodosnabdevanje.

 

Vodosnabdevanje je samo jedan od problema koji je iznet da današnjem sastanku stranih investitora i gradonačelnika. Osim toga potenciran je i problem nedostatka kvalifikovane radne snage, pogotovo mašinskih i prehrambenih inženjeri, koje pojedini privrednici nisu mogli da nađu preko konkursa i oglasa. Zbog toga je Maglai najavio da će biti iniciran sastanak s nadležnima kako bi se ovaj problem počeo rešavati.

 

YUECOKOMENTARI

 1. prozivka kaže:

  Kakve je SVM "stručnjake" pozapošljavao, budite srećni što uopšte imate vode! Tehnički direktor, čovek koji bi trebao da ima u "malom prstu" svu problematiku, ima godinu dana radnog iskustva u Vodovodu…

 2. Bohrer kaže:

  P " Dunkelmotor"nek investira za svoje potrebe snadbevanje vodom,nije dovoljno da su građani Subotice poreski obveznici investirali izgradnju infrastrukturu dotičnog Dunkelmotora sada još treba da im grad Subotica obezbedi dodatni pritisak vode i nove pumpne stanice. Nije dovoljno da nam svojom kanalizacijom zagađuju prirodu jer interni prečistač u krugu industrijskog parka nemaju.Da li poreska i komunalna inspekcija vrši kontrole o plačanju poreza kao i ko vrši ispitivanje kakvoču otpdnih voda koji se ulivaju u stare neispravne kanalizacije na koju je kompleks Privredna zona mali bajmok priključen? Uostalom ko je vršio kontrolu i nadzor nad radovima oko infrastrukture? Godinama je blizu gradilišt stajala ploča grba grada Subotice i EU -a kao investitora…

 3. Neša kaže:

  Zanimljivo je da je kod nas sve u redu sve dok neko spolja ne utvrdi da nije. Ovo je sistem u kome je bitna FORMA a ne SUŠTINA! Formalno, sve je kako treba a suštinski sve je jedno ogromno sranje!

  Ovo je posledica višedecenijskog vođenja svih segmenata društva od strane neadekvatnih i nestručnih ljudi. 

  Srbija je Zona sumraka u kojoj je sve naopako: pogrešni ljudi pogrešnih moralnih kvaliteta i pogrešne stručnosti na pogrešnim mestima donose pogrešne odluke i povlače pogrešne poteze u pogrešne svrhe i sa pogrešnim ciljevima.

  A onda maestralno i geniozno odvale da nam SAMO oni mogu doneti prosperitet!

  Ajde sad neka kažu stranim stručnjacima kako nemaju pojma jer to redovno rade domaćim!

  U toku su izbori, pazite kome dajete glas!

   

 4. Boni kaže:

  Ma kakvi stranci u Dunkelmotoru Čaba Šel,pa Sekula Ištvani svi neki banačani i ko zna odakle skupljeni turbo inžinjeri ,koji samo klimaju glavom a ništa drugo neznaju, J..o ih Nemci kada bolje nisu našli,već ovaj škart …

 5. zorandjala kaže:

  Caba odseci granu sa koje si juce sisao da te neko neotera nazad na granu.

 6. nekoime kaže:

  zanimljivo, u subotici nema inz. … cemu nam onda visoka tehnicka i gradjevinski fax sluze?

  cemu onda ftn,pmf… iz ns?

   

  kakim ti se u drzavu

 7. Šandorčanin kaže:

  Prvo, neka ponude adekvatnu zaradu (min. 60.000,00 neto) i bolje uslove od propisanog minimuma u Zakonu o radu, pa sa time da privuku dipl.inžinjere, koji se nevraćaju u SU, posle studija, jer bolje poslove, plate, uslove, nalaze u većim mestima NS, BG, KG.

  Ovako, gospoda iz Dunkermotoren-a, bi hteli jare, pare i vuk da je sit(maksimalni profit), na uštrb zaposlenih.

 8. Mad Max kaže:

  Da,i kada sam onomad bio u jednoj od tih famoznih firmi,i kada sam rekao da sam mašinski tehničar sa velikim iskustvom.Da mi daju bilo kakav probni zadatak.Onda su mi rekli da im ne treba osoba sa 4. stepenom,nego sa trećim.Onda sam im rekao da ću raditi bilo šta,ali im očigledno nisam bio potreban.A imam ogromno iskustvo,znanje i volju za rad.I šta sad?A da ne spominjem prvo pitanje.KOLIKO IMATE GODINA?

 9. pajo kaže:

  Pa nije istina da nije bilo zalbe na pritisak vode!Bilo je !Ali je problem u internim instalacijama preduzeca!Jeste da tehnicar Odrzavanja iz vodovoda nije se udostojio da proveri ugrambenu!A sada vec i sam vodovod nepravi vece prikljucke od 50mm za PREDUZECA I ZGRADE PA CE VREMENOM BITI I VECIH problema!

 10. zorandjala kaže:

  odnesite cvece majci onoga sto vam je rekao da u srbiji plata inzinjeranije veca od 30000din a radnika 15000 .i kazite mu neka vam dovede te radnike iz nigerije i te necete naci po toj plati.

 11. pajo kaže:

  @Prozivka

  U pravu si ali ima pomocnika!Koga je prehodni Teh direktor obucio!No ni predhoni nije bas imao sve u malom prstu!

 12. STeve kaže:

  Csaba Schell je ziv primer nedostatka kvalitetne radne snage.

 13. Pametnjaković kaže:

  Interesantno je da je slab pritisak i loš kvalitet vode u njihovom internom vodovodu  njihov problem na koji se žale.

  To ih neposredno pogađa što se tiče proizvodnje, pa traže da se to pobojša, što je i normalno..

  Ali je  još interesantnije da se niko od njih ne žali na kanalizaciju i zatrovane vode koje će odatle eventualno da ispuštaju, jer to neće biti njihov, već naš problem. Šta ćemo mi posle sa tim vodama, to ih verovatno uopšte ne interesuje.

  I o tome treba inspekcije da razmišljaju i da savesno rade svoj posao.

  Ukoliko i ovde inspektori zataje i zažmure, znak je da nam nema spasa, plivaćemo još više u g****ma.

  Palić ni ovako više ne može da izdrži ovo zagađenje, dobro bi bilo kada bi se počelo razmišljati o jednom ozbiljnom prečistaču i odvođenju te vode u Tisu preko onog kanala , potoka, koji prolazi pored Azotare.

  I Azotaru su između ostalog gradili upravo na tom mestu zbog postojanja te rečice pored.

  Znam da se stanovnici naselja kroz koje protiče reka Čik ne bi radovali ovim vodama, ali je to za Suboticu jedino rešenje da se oslobodi ovih voda, naravno uz jako ozbiljno i redovno prečišćavanje tih voda po kriterijumima zemalja iz kojih potiču firme-korisnici Privredne zone Crveno Selo.

 14. Boni kaže:

   

  zorandjala:

  Caba odseci granu sa koje si juce sisao da te neko neotera nazad na granu.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Pa možda sa grane će da se vrati u pećinu…

 15. Bohrer kaže:

   

  STeve: Csaba Schell je ziv primer nedostatka kvalitetne radne snage.  

    To mora da su neki lažnjaci poput onih iz NNS-ai njihove vođe.

 16. Vanja kaže:

  Inžinjeri rade u pogonima u Norma grupi i ko zna gde još. 

 17. Lucky kaže:

  neznam čemu ova laž za inžinjere.Subotica ima puno kvalitetnih inžinjera ali to ovim firmama ne odgovara.ne odgovara zbog toga jer dovlače inžinjere sa juga Srbije.zbog čega?zbog toga jer ovdašnji inžinjeri imaju svoj rodni grad,porodicu i obaveze kod kuće.A ove koje povlače sa juga nemaju ni kučeta ni mačeta,žive u iznajmljenim stanovima i normalno ostaju na poslovima od 12 sati radnog vremena čak i više.i normalno oni se ne bune jer nemaju gde da odu posle posla jer naravno ni kučeta ni mačeta nemaju,a to ovim firmama itekako odgovara.

 18. pajo kaže:

  @Pametnjakovic

  Ako je pritisak vode odgovarajuci po profilu cevi na mernom mestu !Ako se na prvom hidrantu pusti sav protok a pritisak na sledecem i dalje dovoljan onda nema sta da se zale!A sto njihove cevi po projektu pametnih inzinjera nisu dovoljne to je vec problem njihov!A kvalitet vode jedino onda nije ok kada nema potrosnje,tu ima!E sad koliki ce biti pritisak kada se ostvari zuti plan da se sa Zorke isporucuje voda za Bajmok????????A koje preduzece ispusta kontrolisanu otpadnu vodu >>?????Sranje!!!

 19. Don Kihot kaže:

  Nigde  u svetu se pritisak gradske vodovodne mreze ne koristi za hidransku mrezu berz pumpi za povisenje pritiska vode.Pogotovu ako je to voda za pice.Neka sebi iskopaju bunare sa tehnickom vodom i nameste pritisak kakav im treba.Verujte mi tehhnicki direktor ima veliko znanje samo to nekome smeta i zato ga pljuje,voleo bih da imamo vise takvih strucnjaka.

 20. Bence kaže:

  Nemojte se žaliti na niska primanja i na prekovremene sati koji se ne plačaju. SVM kada je ugovarao ovo ulaganje sa Nemcima obečao im je sledeće: stručnu ,disciplinovanu .jeftinu radnu snagu, sa vovođanskim radnim navikama ( radnike ,robove ,koji čute ,ne bune se ,i rade za "šaku" piriča).Ovi su bili glavni razlozi za ulaganje i izgradnju privrednog parka Mali Balmok.Investitori sad traže da se  dogovori i dalje da se poštuju,bez obzira što su ugovarači sa subotičke strane svi utekli u politiku ili na dobra državna radna mesta.. A radnici ?,svi koji su mogli otišli u države EU i Nemačku gde rade za platu 2000.00-3000,00 evra…Još samo da napišem imena i prezimena onih koji su ove robovske nadnice ugovarali ??,mučnite glavom tu su oko vas ,i još uvek dobro žive na državnim jaslima,dakako u Dunkelmotor ni u snu ne razmišljalju da se zaposle,kao radnici. Dobro im je u raznim zavodima, prosveti, opštinama, gradskim kućama, carinama itd.,

 21. Bohrer kaže:

   

  Don Kihot:

  Nigde  u svetu se pritisak gradske vodovodne mreze ne koristi za hidransku mrezu berz pumpi za povisenje pritiska vode.Pogotovu ako je to voda za pice.Neka sebi iskopaju bunare sa tehnickom vodom i nameste pritisak kakav im treba.Verujte mi tehhnicki direktor ima veliko znanje samo to nekome smeta i zato ga pljuje,voleo bih da imamo vise takvih strucnjaka.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Da u pravu si u ovakvim slučajevima moraju imati vodenu-pumpnu stanicu sa rezervoarima projektovane količine vode za tu namenu. Zbog sigurnosti nije dovoljno samo priključak na javnu vodovodnu mrežu ,jer ista ne može u svakom trenutku garantovati propisanu količinu vode za protupožarne potrebe.Malo je čudno da gospodin pregovarač iz Dunkelmotora koji je išao u opštinu sve ovo nije znao. A još je čudnije kako je Dunkelmotor sa ovakvim velikim nedostacima dobio radnu dozvolu ,i kako su ovi nedostaci prošli prošli na tehničkom pregledu objekata?

OSTAVITE KOMENTAR