Manje trgovaca na pijacama

Mesečni računi za zakup pijačnog mesta gotovo da su ispraznili zelene tržnice u Srbiji. Cene tezgi povećane su od pet do 10 odsto u skoro svim većim gradovima, pa se trgovcima ne isplati da svoju robu nude tokom zime. Krcate su još jedino pijace u Beogradu i Novom Sadu, gde je promet uobičajeno najveći.

 

Tako su tržnice širom Subotice, gde se prodaje voće i povrće, potpuno prazne. Prodavci kao razlog navode visoke cene zakupnina, a u JKP „Subotičke pijace“ tvrde da se više prodavaca očekuje početkom marta.

 

– Za prazne tezge nema drugog krivca do visokih cena zakupa – kaže trgovac Miodrag T. – Ljudima se ne isplati da na ovaj način prodaju svoje proizvode, jer kada plate sve namete ništa im ne ostane. Promet na subotičkim pijacama davno nije bio slabiji. Cene namirnica otišle su gore zahvaljujući suši i mrazu koje su desetkovale rod voća i povrća.

 

Na mlečnoj pijaci zakup tezge sa vitrinom za mlečne proizvode mesečno košta 7.657, za živinsko meso je 10.540, obična tezga je 5.736, mesto za prodaju jaja 3.697 a ribe 6.602 dinara. Boks za bostan košta od 23.796 do čak 28.436 dinara u zavisnosti od pijace, prodaja robe sezonskog karaktera sa kamiona je 19.827, a obeleženi prostor za prodaju sadnica je 4.495 dinara. Skuplji je i zakup poslovnog prostora.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. miXa kaže:

  Mislim da bi se svima isplatilo da cene zakupnina variraju tokom godine. Recimo u zimskim mesecima zakupnina je dosta manja dok je u letnjim visoka.  Tako bi preko cele godine bilo ponude na pijacama a i valsnici pijaca (grad) bi imali stalan priliv novaca.

 2. freelancer kaže:

  miXa:

  Mislim da bi se svima isplatilo da cene zakupnina variraju tokom godine. Recimo u zimskim mesecima zakupnina je dosta manja dok je u letnjim visoka.  Tako bi preko cele godine bilo ponude na pijacama a i valsnici pijaca (grad) bi imali stalan priliv novaca.

  Odlično razmišljanje… Postoje artikli hrane koji imaju “prodju” tokom cele godine, a i oni drugi… Na žalost, uredjenost odnosa zakupodavac-zakupac na pijaci ne prati te relacije… Medjutim, veću zabrinutost, padom prometa, izaziva vest da se to dogadja na ZELENOJ pijaci. Ne na bljuvaku. Ok, i ljudi na buvljaku se bore za egzistenciju, RESPECT. Ali, zelena pijaca… Zar smo dotle došli? Šta? Vadićemo krompire po TUDJIM njivama? Hvatati leteću “živinu” zarad mesa? Hm, hm… AKO NA ZELENOJ, MLEČNOJ, Teskinoj pijaci pada promet… vreme je za prst na čelo!

 3. ? kaže:

  Glavni problem su cene,ali zato sto su to sve nakupci,a ne proizvodjaci.Treba zabraniti onima koji nemaju registrovano poljoprivredno imanje da prodaju. Dopustanjem prodaje kineskog belog luka,turskog paradajza unistavaju se domaci proizvodjaci.

OSTAVITE KOMENTAR