Manji broj pregleda u kovid ambulantama

Pritisak na kovid ambulante Doma zdravlja nešto je manji, čemu u prilog govori i poluprazna čekaonica u Harambašićevoj. Kako koordinatorka, dr Vrana pojašnjava, tokom jučerašnjeg dana zbog sumnje na korona virus javilo se oko 200 pacijenata, a od 100 testiranih njih 60 bilo je pozitivno. Iako manji broj pregleda deluje ohrabrujuće, neke stvari se i dalje nisu promenile — procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih još uvek se kreće od 50 do 60 odsto, a broj pacijenata koji se upućuju u bolnicu ne pada.

Kako sagovornica dodaje, klinička slika pacijenata dosta je šarolika, a u odnosu na letnji period sada se češće javljaju simptomi nalik na prehladu, poput curenja nosa, kašlja i povišene temperature.

U kovid ambulanti se prilikom dijagnostike koriste tri vrste testa, u zavisnosti od toga koliko dugo traju simptomi, a najčešće je u upotrebi antigenski.

U kovid ambulanti u Harambašićevoj u jednoj smeni rade četiri lekara, dok ih je u Kumičićevoj troje, a kako dr Vrana ističe, svi oni apeluju na sugrađane da tokom predstojećih praznika poštuju mere u borbi protiv virusa.

TV SuboticaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR