Manji izvoz, veći uvoz

I pored pada vrednosti izvoza i povećanja uvoza, region severa Bačke i Potisja i dalje beleži trend pozitivnog spoljnotrgovinskog poslovanja.

narodnopozoriste
Kako je saopštila regionalna privredna komora Subotica, ovaj region je u periodu januar – april 2017. godine ostvario ukupnu robnu razmenu sa inostranstvom u iznosu od 632,1 miliona dolara, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje za 1,1 odsto.

Ostvaren je izvoz u vrednosti od 326,9 miliona dolara, što je za 9,3 odsto manje, dok je uvoz iznosio 305,2 miliona dolara, što je za 15,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Suficit u robnoj razmeni Regiona je iznosio 21,7 miliona dolara, i manji je za 77,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nastavljen je trend pozitivnog spoljnotrgovinskog poslovanja Regiona. Pokrivenost uvoza izvozom Regiona u posmatranom periodu tekuće godine je iznosio 107,1 odsto. Pokrivenosti uvoza izvozom Republike Srbije je 77,7 odsto” – ocenjuju u komori.

Najveći deo razmene, čak 83,9 odsto, Region je ostvario sa zemljama članicama EU, uz pokrivenost izvoza uvozom od 104,4 odsto. Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri regiona su Nemačka, Austrija, Mađarska, Italija i Francuska.

Najznačajniji izvozni proizvodi su Generatori naizmenične struje kojih je izvezeno u vrednosti od 93,2 miliona dolara. Slede setovi provodnika za vozila sa 18,2; cevi i creva sa 17,6; delovi i pribor za motorna vozila sa 16,0 i duvan sa 9,8 miliona dolara.

Što se uvoza tiče, dominiraju delovi električnih mašina sa 80,9 miliona dolara. Slede polovni automobili sa 9,8 miliona, setovi provodnika za vozila sa 4,3 miliona, izolacioni delovi sa 4 miliona i delovi i pribor za motorna vozila sa 3,9 miliona.

RTVKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    O suficitu smo do pre 10 g mogli samo da sanjamo..a vidi se da izvozi i uvozi uglavnom slobodna zona i Japan Tobaco. Ostali su sve sitna boranija..

  2. zona sumraka kaže:

    @Anonimus, ti sigurno radis u javnoj upravi! Ajde molim te ostvari izvoz u vrednosti od 50 000 evra na godisnjem nivou pa onda ceni ko je buranija a ko nije.

OSTAVITE KOMENTAR