Manjih gabarita bazen i Pozorište

Bazen će se graditi na Prozivci, a projekat Narodnog pozorišta preprojektovati, tako da bude jeftiniji, odlučili su odbornici gradske Skupštine na 9. vanrednoj sednici lokalnoj parlamenta. Opozicija je bila protiv bazena smatrajući da treba da se preprojektuje postojeći projekat, dok za pozorište nisu imali većih primedbi.

 .

Predsednik Komisije za planove grada Subotice Nebojša Janić je objasnio da je parcela na  Prozivci najpogodnija za gradnju bazena jer je opremljena infrastrukturom. U planu je gradnja zatvorenog bazena gde bi projektom trebalo predvideti izgradnju objekta od 4000 metara kvadratnih neto površine, sa jednim bazenom dimenzija 33 puta 25 metara i manji bazen za obuku neplivača.  Programom podrške građevinskoj industriji je obezbeđeno 536 miliona dinara, a grad bi trebalo samo da konzervira postojeći bazen u Dudovoj šumi. Rasprava između pozicije i opozicvije je bila žuštra, tekla u pravcu optuživanja i prebacivanja lopte za odgovornost, iako se dobro zna ko je u vlasti u gradu bio 1995. godine kada je započet projekt gradnje kompleksa SRC „Dudova šuma“, a da novac nije obezbeđen.

.

Sa druge strane, pod palicom novoformirane Direkcije za izgradnju grada projekat je preprojektovan 2008. godine, da bi onda grad preuzeo vođenje projekta gradnje bazena. Niko nije predao specifikaciju koliko je novca potrošeno do sada na gradnju bazena. Zaključak je usvojen sa 31 glasom za 15 protiv i 4 uzdržana, dok  Zaključak o daljem toku izgradnje Narodnog pozorišta sa 46 glasova za, 3 uzdržana, a niko nije bio protiv.KOMENTARI

 1. Realista kaže:

  Pozdravljam što megalomaniju zamenjujemo realnošću.

 2. Danko kaže:

  Napokon da je neko smogao hrabrosti da prizna stanje stvari.

 3. Damjan kaže:

  Sadašnji projekat za pozorište je predimenzioniran. Nismo u Londonu, budimo racionalni.

 4. Miša kaže:

  Na temu doslednosti SVM-a po pitanju bazena: Da li znate da je ovaj isti Pastor koji je danas bio PROTIV ove odluke, pre nekoliko dana kao član Fonda za kapitalna ulaganja bio ZA PRENAMENU ISTIH OVIH sredstava!! Gospodine Pastor, kako ovo objašnjavate?!

 5. Stanko kaže:

  Mislim da je danas na Skupštini svima bilo jasno da su donete ispravne 2 odluke. Oko zgrade Narodnog pozorišta su se čak i odbornici SVM-a složili, a što se tiče bazena tu možemo diskutovati. Biramo između opcije da li će Subotičani imati zatvoreni bazen sledeće zime ili neće. Svim odbornicima koji su bili za drugu varijantu…neka im je na čast.

 6. Lazar kaže:

  Ne moramo se uvek deliti po nacionalnosti. Dovoljna je jedna velika scena za pozorište.

 7. Janos kaže:

  Da li znate da bi održavanje bazena u Dudovoj i pozorišta (onakve kakvim ih je SVM zamislio) koštalo građane preko 400 miliona dinara godišnje?! Dakle radi se samo o održavanju (čišćenje, struja, zaposleni…) A jel znate koliki je budžet Grada? Oko 4 milijarde. Prostom matematikom dolazimo do cifre od oko 10% budžeta koji se izdvaja SAMO ZA ODRŽAVANJE ova dva objekta. I posle nek mi neko kaže da danas donete odluke nisu dobre..

 8. Ivica kaže:

  Jedna lokalna samouprava ne može imati dovoljno sredstava za realizaciju takvih projekta. Isto tako, nerealno je očekivati da će nam Pokrajina i Republika nastaviti finansijski pomagati, jer za pare koje bi uložili u subotički bazen, mogu napraviti po jedan bazen u 3 grada. Stoga mislim da je ovo ispravna odluka i drago mi je da je neko konačno odlučio da se suoči sa realnošću.

 9. Draško kaže:

  Zapanjila me činjenica koju sam čuo pre neki dan. Bazen u Dudovoj je 2. najveći bazen ovakvog tipa u Evropi koji se gradi! Zvuči lepo, međutim treba biti realan. Mi ne spadamo među najrazvijenije zemlje sveta i nemamo novca za takve investicije. Naročito ne u doba ovakve krize.

 10. Kris kaže:

  Konačno da neko u ovom gradu smogne hrabrosti da kaže istinu! Projekti koje je SVM pokretao su megalomanski i nerealni. Bilo je lepo obećavati bazene od preko 10.000 kvadrata i pozorište koje je preveliko čak i za potrebe Beograda. Međutim, sada kada treba obećano i ostvariti SVM se bavi jeftinom demagogijom i okrivljavanjem drugih za svoje neuspehe.

 11. Elvira kaže:

  Za te pare koje su potrebne da se realizuje projekat SVM-a od pre 15 godina, danas mogu da se izgrade 3 nova funkcionalna bazena. Čekanje da se obezbede neophodna sredstva za nastavak radova može trajati jako dugo. Konačno je neko odlučo da građanima kaže istinu!

 12. Kaća kaže:

  Ovo je jedino održivo rešenje, mislim da je odluka ispravna u potpunosti.

 13. samotnik kaže:

  Pa dobro gospodo, ali ajmo onda, posto se obustavljaju radovi. A ocigledno ovom gradu nece trebati 2 pokrivena bazena u dogledno vreme, tu se mozemo sloziti jeli tako? Sklanjajte sut iz dudove sume,. I da napravimo neki drugi sportski sadrzaj.  Dakle nema razloga trositi bez razloga novce na i onako bespotrebnu konzervaciju betonskog skeleta(to nebi bila samo megalomanija, nego bezpotrebno trosenje para od poreskih obveznika). A sa druge strane kako resite ovaj slucaj sa dudovom tako ce mnogi suditi o vasoj brizi o gradu, (a ne samo o prozivci). Pa da se suocimo sa realnoscu.  Jos jedna stvar. Ako je samo jedna politicka opcija kriva za tako „megalomanske“ projekte i bez osnova poceli izgradnju bazena, i srusili jedan kulturno – istorijski spomenik, zasto sada kada su vam dostupni dokazi ne zovete sudiju za prekrsaje. Pa da se pokrene krivicni postupak. Napokon valjda ste uspeli da napravite pravnu drzavu, ili i to smatrate megalomanijom. I zadnje pitanje zasto ste mazali oci gradjanstvu svih ovih godina da ce se ovi projekti zavrsiti?

 14. Šandor kaže:

  Danas su na Skupštini donete dve veoma teške, ali i značajne i ispravne odluke. Konačno se pokreću projekti koji su u skladu sa vremeno i mestom u kome živimo. Raniji projekti pozorišta i bazena su više priličili svetskim mertopolama nego Subotici. Lepo je zvučalo, ali nikakve veze sa realnošću…

 15. Anonimni kaže:

  Ej, ljudi! Smanjite doživljaj sa tim naručenim komentarima. Nije ovo subotica.info i subotica.com.

 16. gost kaže:

  Draško:

  Zapanjila me činjenica koju sam čuo pre neki dan. Bazen u Dudovoj je 2. najveći bazen ovakvog tipa u Evropi koji se gradi! Zvuči lepo, međutim treba biti realan. Mi ne spadamo među najrazvijenije zemlje sveta i nemamo novca za takve investicije. Naročito ne u doba ovakve krize.

  a mene je zapanjilo da verujes u tako nesto! 
  Bio si ti van granica zemlje kada to i gde to?

 17. Realan kaže:

  Bazen u Dudovoj 2. u Evropi, pozorište najveće u Evropi sve je to lepo, samo da li je realno očekivati od jednog gradića u ovakvom vremenu da to radi. SVM je oduvek bio nerealan, sad kad je ta politika ludila gotova idu u apsurd da prvo glasaju za pa onda tu glume da su protiv..

 18. Pozorištance, trotoarčić, semaforčić . . . kaže:

   

  nemamo novca za takve investicije . . .

   

   

  Ovo je pre 14_ 15, odnosno pre 5 -6 trebalo da bude mehanizam da se dovuče lova iz Beograda i Novod Sada ali oni tamo imaju  veće i masnije brkove pa ne daju.

  Pastor je pre neki dan bolje odigrao sa Tadićem nego što je njegov brkati predhodnik dilovao ( čita se : delio) sa Miloševićem. Rekao je : ‘Oćeš da sačuvaš Vladu? Daj lovu Vojvodini i nemoj Mađarima da gledaš koju su uniformu nosili kad budeš počeo da vraćaš imovinu! Moj predsednik je pristao. Tu nije bio kraj nagodbe ali danas  ne treba otkrivati sve karte.

  Ipak Pastor nije svraćao posle razgovora ni u jedan državni magacin niti u carinsko skladište da gepek napuni bakšišem. Kažu da je Kertes nekada bio zadužen da umiljati sagovornici sa Miloševićevog kanabeta budu dodatno zadovoljni.

  No, ideja da se ovde naprave dve preskupe građevine i da se  država i pokrajina uvuku u posao kao  većinski ortaci pa da im se isisava lova je propao.

  Ovi dečaci što su danas pravili “ teatar demokratije“ i ne znaju šta ih je snašlo. Nije ovo za njih. oni su ekipa za trotoarčiće, manje raskrsnice, po neki semafor na dugme, koncerte i tako ta ta zezanja. Taman posla  da dože neka dobra vila i da im preko noći završi sve !!! Iz čijeg bi budžeta  ovi platili po milion evra za održavanje za ta dva objekta.

  Uopšte onda nije čudo što gledaju na sve načine da bazen zatrpaju a poziorište da zatrpaju.

 19. Strumf kaže:

  Pastor je smešan. Živim za trenutak kad će i Pastora biti sramota da i sam glasa za sebe, jer mene je njega sramota u poslednje vreme..

 20. Mishi kaže:

  Mislim da su odluke sasvim realne i pragmaticne. Svi ti neozbiljni projekti koji i kad bi se zavrsili ne znam kako bi ih odrzavali. Ovo je realno vreme i vreme je za realne politicare da bi imali jednu ozbiljnu zemlju.

 21. samotnik kaže:

  Pohvaljujem stil ovih  ovih sto opravdavaju minijaturalizaciju, pozorista, narocito di hvale kulturne potrebe Suboticana. Ispada da nam je i stala dosta, umesto pozorista. I za njih pitanje, biblioteka ostaje il i nju da rusimo?

 22. Erzi kaže:

  A ovo za kameru sto ce biti postavljena je dokaz da mozemo verovati da ce se zavrsiti, voleo bih da to bude praksa i u buducnosti. Svaka cast!

 23. mislilac kaže:

  Umnožavanje komentara je veoma uspešno i to od reči do reči na raznim subotičkim sajtovima. Razmahao se DS, nadajmo se da su to poslednji trzaji!

 24. Bori kaže:

  Pastor glasa za pa glasa protiv? Koja logika, neka neko objasni..

 25. Margita kaže:

  Dosta sam čitala i informisala se. Jako sam čekala taj bazen u Dudovoj ali ako bi stvarnočekala još 5 i više godina, meni je i ovo bolje. Pozorište me boli što je takvo ali nije ova vlast kriva što je tako započeto ali treba da reši što pre, bar nekako.

 26. Bilo nekad kaže:

  Dragi sugrađani čestitam vam treći „LEGALIZOVANI“ betonski kostur!

  Što se tiče pozorišta izabrano je jedino moguće rešenje. Konzervirati i čekati neka bolja vremena koja će (možda) doći za jedno 10-15 godina.

  A šta mislite šta će na kraju biti sa kompleksom bazena u Dudovoj šumi? Hoće li se graditi ili rušiti?

  Da smo 536 miliona, od potrebne milijarde, uložili u nastavak izgradnje sada bi bili bliži cilju za 500 miliona, ali preusmeravanjem novca mi smo praktično  MILIJARDU dalje od njegovog završetka… Sumnjam da će ikada biti dovoljno novca (i dobre volje) da se taj projekat završi, a koliko je do sada progutao para…. ?!???  I niko nije kriv!!!

  Uglavnom, videli ste… DS i SVM su se lako dogovorili oko pozorišta.

  „Znate, možda smo malo pogrešili. Ljudi smo, greške su moguće (ali ne i odgovornost)!

  Kao što rekoh na početku – čestitam nam TREĆE betonsko ruglo u gradu!

 27. Kristijan kaže:

  Pustite da vreme pokaže, ako završe sve ok to im je posao ako ne onda drvlje i kamenje ne sad pre nego sto bilo sta poceto..

 28. sss kaže:

  Djomla ajd majke ti reci je l ovi komentari dolaze sa iste IP adrese? alo bre zuti providni ste

 29. Dosta vise kaže:

  Ako SVM ima nešto protiv ove ideje neka od svojih pozamašnih sredstava finansira izgradnju i održavanje svojih suludih projekata.

 30. Stiv kaže:

  Ako treba da izaberemo između nikada nedovršenih grandioznih i realno izvodljivih projekata, uvek treba da se opredelimo za ovu drugu varijantu.

 31. samotnik kaže:

  @Bilo nekad
  Dakle odgovor na vase pitanje bi bilo: ili da ga ruse ili da ga izgrade.  Status quo je najgora opcija i za njih a i za nas gradjane. Posto ste nam cestitali, ja necu zahvaliti vama. Nego naravno D.S. i njihovim satelitima. Hvala D.S. na jos jednom skeletonu!!!

 32. tomasz kaže:

  ako nastave ovin tempom mi cemo biti grad BETONSKIH KOSTURA

 33. Aleksandar kaže:

  Nadam se da su „nadležni“ smislili šta će sa poluizgrađenim bazenom u Dudovoj Šumi….

 34. Nata kaže:

  Slazem se sa tomasz-om!!Jedino me interesuje da li ce konacno neko odgovarati za Betonske kosture???Ne vidim da je iko pokrenuo ovo pitanje??Sve dok se to ne uradi svaka nova vlast zapocece izgradnju nekog buduceg kostura ,a mi cemo se izgleda mirno navici na te kosture,kao sto vec decenijama gledamo kostur pored univerziteta 🙄

 35. nsabi kaže:

  Ljudi pa zar vam nije jasno da je ovo odrađeno u ovom momentu jer DS hoće da kupi glasove građana sa Prozivke. Nemojte biti naivni i poverovati u sve što kažu, 80% predhodnih komentara je iz njihovih redova. Na kraju krajeva kad su došli na vlast obećali su da će privesti kraju započete radove ali od toga ništa. Potrošili su pare iz budžeta na investicije da bi građanima zamazali oči, te radove su izvodile firme bliske vlasti i tako pokupile kajmak. Busaju se u prsa koliko su radnih mesta otvorili a ne govore koliko je ljudi izgubilo posao, odnos je 1:25. Zemlju koja je posle 2000-te krenula uzbrdo bacili su u provaliju.Ponovo ponavljam nemojte biti naivni i opet poverovati u njihove laži.

 36. Anonimni kaže:

  Treba organizovati proteste,npr. ajmo za vikend da se okupimo kod gradske kuce ,svi na ulicu koji ne podrzavaju izglasane predloge,a ne tu na sajtu da se prepucavamo… SVI NA TRG!!!

 37. tesar kaže:

  a sta ako zavrse do kada su obecali?hocete onda povuci ove komentare? necete jer ste Vi uvek negativni i samo Vas lose zanima,podrska za predlog

 38. dovoljno kaže:

  Novi bazen ce kostati 5.000.000 eura, a koliko je starom u dudovoj sumi potrebno da se zavrsi? Ako je vrednost oko 10.000.000 maraka u to vreme (ok ukrali su i vise na njemu, a sto ne znaci da na novom nece) onda je vise nego dovoljno da se zavrsi.znaci jos jedan lopovluk, jos jedna megalomanija, jos jedan kostur, jos jedan projekat, jos jedna prevara gradjana…….

 39. sima kaže:

  Tebi „dovoljno“ nikada nista nije dobro, ali da lupetas to vrlo dobro znas, npr da smo mi u Danskoj sada ti bi zbog ovog komentara morao da zavrsis na sudu i da tamo dokazujes svoje tvrdnje a ne samo da lupetas i vredjas. Ali zivi bili pa videlisamo nemoj da te nema ako zavrse bazen, vidimo se u kraju…

 40. varoščanin kaže:

  Da smo u Danskoj, ne bi bilo potrebe za takvim komentarima.

 41. Sima kaže:

  Da Danska je poznata po surovosti prema internetu ili karikaturi npr.  😆
  Kritika ili odgovornost političara i sl.
  Skol stručnjak

 42. Sima kaže:

  Na sima se odnosi

 43. sima kaže:

  lupetas kao i obicno,smesda kritikujes i tamo ali si odgovoran za svaku optuzbu i ako te neko tuzi moras da je dokazes a ne da pricas gluposti,blatis ljude itd…ali je tebe potpuno razumem ovo je Srbija pici samo po svima…tako ti je lakse

 44. dovoljno kaže:

  sima:

  Tebi „dovoljno“ nikada nista nije dobro, ali da lupetas to vrlo dobro znas, npr da smo mi u Danskoj sada ti bi zbog ovog komentara morao da zavrsis na sudu i da tamo dokazujes svoje tvrdnje a ne samo da lupetas i vredjas. Ali zivi bili pa videlisamo nemoj da te nema ako zavrse bazen, vidimo se u kraju…

  1.Da smo u Danskoj ovakvih projekata ne bi ni postojalo.

  2.Da smo u Danskoj,ovakvi lopovi ne bi ni pravili projekte

  3.Da smo u Danskoj,ako bi i pravili ovakve projekte bili bi u zatvoru

  4.Da smo u Danskoj ,ti svakako ne bi jos i komentarisao

  Eh da smo u Danskoj ?

 45. dovoljno kaže:

  Eh kad bi ovde neko smeo da pokrene sud u vezi ovih komentara ( bazena ) ? Najzad bi izaslo sve na videlo .

  Ajde frajeri pokrenite sudove ,ali bez potplacenih sudija ,nemojte samo da pretite !

 46. Sima kaže:

  Lupetaš?
  Ajde daj mi primer ovakvih fantzija na čekanju u Danskoj?
  Da nema odgovornosti političara već pohvala za kao rešenja.
  Govorim da neće biti odgovornosti za promašaje već promocije kao nekih uspeha a cena ipak postoji i za započeto i za novo.
  Zamisli da tamo neko poruši Tivoli i ništa! Kao i obično krenu da nešto menjaju ali eto stanu i gotovo. Ostave to tako i krenu sa rešenjem da preoru npr. Rozenhaven (po srpski) i tamo naprave ringišpil.
  Koji Danac bi bio odgovoran za to što bi ih opleo?
  Političari bi skakali sami pored male sirene sa kamenom oko noge.
  Kod nas da tako menjaju cveće kao oni samo bi ambrozija cvetala dok naši okrenu krug, obore tri tendera, promene direktora JP, preleže amneziju od odgovornosti itd.
  Gde baš njih nađe 🙂

 47. samotnik kaže:

  Dakle odgovora nema li nema od D.S.(pa zar tako prema gradjanima?) .Ajde da ponovim pitanja. Koliko ce nas kostati konzerviranje? Zasto uopste konzervirati? Gradu je dovoljan jedan pokriven bazen a i sami tvrdite da treba da se odustane od bazena u dudovoj sumi. Ako je taj kostur bas evidentno nepotreban, kada ce se dudova vratiti u prvobitno stanje, i koliko ce to vracanje kostati poreske obveznike? Zasto se nepokrecu krivicne prijave zbog javasluka i rusenja N. Pozorista? Ko ocenjuje kulturne potrebe Suboticana, pa da znamo koliko ce nam biti pozoristance?

 48. Sasha kaže:

  Meni stvarno nije jasno o kakvom se „megalomanskom“ projektu u Dudovoj šumi raspravlja?!? …ljudi, pa tamo nije predviđen ni običan olimpijski (veliki) bazen, pa o čemu mi uopšte pričamo?!? …kao pravimo komplex zatvorenih bazena, jednom u 1000 godina, govore kako je to sada giga-mega projekat, za koji navodno nema para, a velikog bazena nema nigde…i kakav je to onda projekat!?! Da sve ovo nije toliko jadno i tužno, bilo bi mi smešno…

 49. nsabi kaže:

  A ko će materijalno da odgovara za sve ove promašene i nedovršene investicije? U normalnoj državi se za ovakve stvari ide u zatvor!

 50. adkersu kaže:

  Sasha totalno Ste u pravu. Koji je konj proturio laž da je naš bazen TREĆI (sic!) po veličini koji se trenutno gradi u Evropi?

 51. Bole kaže:

  Uništili su centar,sad će i prozivku.

 52. Lovac kaže:

  “ Opozicija je bila protiv bazena smatrajući da treba da se preprojektuje postojeći projekat, dok za pozorište nisu imali većih primedbi.“ 
  Sve sto je uradjeno u Dudovoj sumi treba zakopati, pa pokrenuti novi projekat, a mi ce mo dotle nosit pare u Madjarsku jer oni imaju bazene.

   . „

 53. Sasha kaže:

  …a čiji je taj plac na Prozivci gde će da se gradi novi bazen??? Da li treba uopšte da pogađamo…???

 54. boki kaže:

  ajde kad su se već odrekli bazena u dudovoj što ne ponude nekom da ga završi sa pravom korištenja bez nadoknade u narednih (npr. 20 godina)

  u tom slučaju bi grad imao 2 bazena ako onaj na prozivci se realizuje.

 55. Lovac kaže:

  boki:

  ajde kad su se već odrekli bazena u dudovoj što ne ponude nekom da ga završi sa pravom korištenja bez nadoknade u narednih (npr. 20 godina)

  u tom slučaju bi grad imao 2 bazena ako onaj na prozivci se realizuje.

  Bravo na razmisljanju, a sta mislite zasto se to ne uradi ?

 56. Realno kaže:

  Lovac:

  boki:

  ajde kad su se već odrekli bazena u dudovoj što ne ponude nekom da ga završi sa pravom korištenja bez nadoknade u narednih (npr. 20 godina)

  u tom slučaju bi grad imao 2 bazena ako onaj na prozivci se realizuje.

  Bravo na razmisljanju, a sta mislite zasto se to ne uradi ?

  Zato što u taj bazen treba da se uloži mlijarda dinara. I pored toga, održavanje će tog imaginarnog zakupca koštati oko 100.000.000 dinara godišnje. Svako ko se iole malo razume u ekonomiju zna da NE POSTOJI ŠANSA da se u Subotici otplati ni samo održavanje bazena od komercijanih prihoda, a kamoli onih milijardu dinara ulaganja.

OSTAVITE KOMENTAR

17 + = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: