Március 15.-e

1848. március 15-én tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, aznap olvasták fel a Nemzeti dalt a pesti tömegek buzdítására. Fontos dátum tehát Magyarország és az egész magyarság számára, hisz megpróbálták felsza -badítani az országot a Habsburg-uralom alól. A szabadságharc jogosságát bizonyítja az is, hogy nemcsak a magyarok, hanem a lengyelek, románok, csehek, szlovákok is beálltak a szabadság kivívásáért folytatott harcba. Európa népei a saját felszabadításukért küzdöttek. Bár a szabadságharc elveszett, a remény mindenkiben tovább élt, hogy majd legközelebb sikerülni fog.

 

Érdekességek március 15-ről Kokárda


A háromszínű zászlót, trikolórt Európában a francia forradalom tette “divatossá”.

 

A párizsi események ihlették meg Szendrey Júliát, Petőfi feleségét is, amikor 1848. március 15-én megvarrta és Petőfi mellére tűzte a ma ismert kokárdák első példányát. A kokárdában a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezi

 

A kokárdák alapanyaga hamar elfogyott: három nappal a forradalom után Pesten nem lehetett trikolórt kapni

 

 

 

Névváltoztatás,


A forradalom leggyorsabb vívmányaiként Petőfi indítványára a Pilvax kávéház felvette a Szabadság-csarnok nevet, a Hatvani utcából Szabadsajtó utca, az Egyetem térből Március tizenötödike tér, a Városház térből pedig Szabadság tér lett. Sokan megváltoztatták a nevüket a forradalom során. A legtöbben a legegyszerűbb megoldást választották: nevük végén az “y” betűt “i”-re cserélték (pl. Jókai, Gyulai), Vachott Imre pedig felvette a Vahot nevet. Ő volt a forradalom nyelvi magyarosításának legfőbb úttörője is egyben: komoly propagandát folytatott a sajtóban azért, hogy a hivatalba lépő tisztviselők a “minister” szó helyett valamilyen magyar megjelölést kapjanak.

(Múlt-kor)KOMENTARI

 1. tomislav matkovic kaže:

  Petofi Sandor nemzeti dala, ami a francia le marseillaise alapjan let irva….

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_dal

  menyire latszik hogy a francia forradalom volt a magyar foradalom peldakepe.

  egalite, liberte fraternite 🙂

  1800as evek forradalmai nagyon is hianyoztak a volt jugoszlavia reszein. igazi polgari orszagok ezek a forradalmak utan keletkeztek.

 2. Iby P. kaže:

  Tisztelt Tomislav Koszonom 🙂

 3. Dorozsmai Jòzsef kaže:

  Nem eggyezem az elöttem lévö komentel  az igazi polgàriasodàs és gazdaàgi elörehaladàs a monarhia idején volt a vasuti hàlozat kiépitése  Ferenc Jozsef csatorna megépitése a dunai hajòzàs beinditàsa a villamos közlekedés beinditàsa Szabadkàn Ùjvidéken  ovodàk nyitàsa stb  az életszinvonal  magassab volt mint egyes nyugati orszàgokban csak sajnos avad és vak nacionalizmus mindezt tônkretette és még teszi ma is

OSTAVITE KOMENTAR