Margit za porez – 100 000 evra

Da državi za porez duguje 100.000 evra Margit Savović je saznala dok je bila u Mađarskoj.

 

„Na znam ništa. Bila sam u Mađarskoj kad su mi javili za taj spisak i ništa ne znam dok ne proverim“, kaže za Danas Margit Savović, koja se na spisku najvećih poreskih dužnika među fizičkim licima našla na 92. mestu.

 

Poreska uprava je objavivši spisak poreskih dužnika pred Božić podigla prašinu, a dosta onih koji su se našli na njemu, uključujući javna i privatna preduzeća, ali i preduzetnike, negirali su te podatke. Jedni tvrde da cifre nisu tačne, drugi nemaju pojma da uopšte duguju.

 

Ratko Butorović, koji državi duguje 10,6 miliona dinara, za Danas kaže da je to što je PU objavila apsolutno netačno.

 

„Obučili su nas da moramo da kažemo da je sve što država radi ispravno, ali sada nije tako. Apsolutno nije tačno to što je objavljeno. Zašto me niko nije obavestio da sam dužan, zašto nisu objavili od kada je taj dug“, pita se Butorović.

 

Njega zanima i zašto Poreska uprava nije navela kolika je osnovica tog duga, a kolika kamata.

 

„Proverio sam danas i jedino što je bilo sporno jeste dug koji je ostao prilikom neke prodaje lokala, jer, znate, imao sam tržni centar. Međutim, to je sve završeno pre godinu i po dana, a to što gospoda nisu proknjižila je njihova stvar“, ističe Butorović.

 

Njih dvoje nisu među najvećim dužnicima; među fizičkim licima „najbolje“ rangiran je izvesni Novica Jovanović iz okoline Leskovca, koji državi duguje 300.000 evra, ali su najveći dužnici ustvari davno propala preduzeća ili ona koja se nalaze u restrukturiranju. Deset najvećih duguju za porez državi više od dve milijarde evra, ali niko od njih uključujući i šest narednih na tom spisku nisu među aktivnima.KOMENTARI

 1. jojo kaže:

  I treba! Radikalka! Neka joj Seselj plati!

 2. kifla kaže:

  Apsolutno je tacno da poreska uopste ne knjizi uplate. Meni je stigao navodni dug od 600.000 dinara da bi se ispostavilo tek nakon moje zalbe da ni jednu uplatu nisu proknjizili u toku 2 godine i da je dug vise nego 6 puta manji. Jednostavno idu na varijantu APP (ako prodje prodje) pa koliko ucare. SRAMOTA..NERADNICI

 3. Iby P. kaže:

  Ehhh danas je nesto popularna pravna tema 🙂

  U pravno regulisanim zemljama  – sto je Srbija na zalost samo na papiru – jednostavnija je orijentacija u poreskim i eknomskim vodama.

  Poreske uprave nigde u svetu nisu humane, i njihov posao je da izvuku sto vise od pravnih i privatnih lica – znaci u tom pogledu nista  specijalno ili gore!    

  Poreski obveznici traze i nalaze nacine da plate sto manje drzavi – a mnogi naravno i da utaje sto vise – znaci ni u tom pogledu nista specijalno ili gore nego ma gde u svetu.!

  Razlika je u tome da je u mnogim zemljama utaja poreza donekle vece krivno delo od ubistva. Ubistvo moze biti iz nehata itd.itd. (ne ulazim u detalje). ali utaja poreza je uvek namerna.

  Bas iz tog razloga zakonm se pokusavaju regulisati obaveze poreznika prema drzavi, njihovo udovoljavanje, kao i izvrsenje sankcija u slucaju ako je ta mera neophodna.

  Da bi se to sprovelo, potreban je striktni poslovni pravilnik poreske uprave i disciplina rada ciji su osnovi precizni zakoni.

  U regulisanim zemljama pravno lice mesecno salje finansijski izvestaj poreskoj upravi. (U Srbiji knjigovodje isto koriste kompjuterske programe, znaci nismo u 19. veku!!) To zahvaljujuci informatici danas nije tesko. Na osnovu toga tacno se zna kolik aje poreska obaveza obveznika svakog meseca. Svaka tri meseca obveznik ima obavezu placanja poreza. U slucaju ako ga ne plati drava ima pravo da u roku od 30 dana naplati dug sa svim mogucim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju – to podrazumeva i konfiskaciju. Na kraju svake godine, drzava vrsi reviziju uplacenog poreza, i poslovanja i ako smatra da je obveznik uplatio vise poreza, ili da mu pripadaju olaksice onda ce to isto da izvrsi u roku od 30 dana.  Ima primire za to da drzava vraca a isto tako i da konfiskuje.

  Kod privatnih poreznih obveznika, obicnih radnika – to funkcionise tako, da preduzece gde radi, obracunava i skida porez sa dohotka shodno poreskoj skali u koju radnik spada po primanjima. Na kraju godine svaki radnik je duzan da izvrsi svoju licnu poresku prijavu. Ako npr. supruga ne radi. ili ima maloletnu decu, to drzava tj. poreska uprava uzima u obzir, pogleda visinu prihoda i uplacenog poreza i ako smatra da je porezniku skinuto vise poreza nego sto je trebalo u tom slucaju ispostavlja cek (tj. vraca porez) u roku od 30. dana. Ako smatra da je skinuto manje poreza, ili da je poreznik npr. privatno radio i od toga imao prihoda, onda mu ispostavlja uplatnicu na iznos koji duguje.
  Posto su mere naplate rigorozne, i drzava ima pravo fakticki da uradi sta god hoce da bi doslo do “svoje parce torte” svako se trudi da se pridrzava pravila “igre”.
  Znaci u pravno regulisanim zemljama nije absolutno pitanje da li ce neko platiti porez – jer mora platiti porez – jer ako ga neplati, ode mu i firma i kuca. 

  A ona dobra stara “pa nisam znao, znala” je prica za malu decu. Svako ko posluje i te kako dobro zna da mora da plati, ali poto im niko ne stane na vrat vuku dok mogu. Neka se razumemo ni drzava nije zlato – koje ce gledati isljucivo interese svojih drzavljana – znaci nema absolutnog krivca a ni absolutne zrtve!!

 4. BJ kaže:

  Iby,

  sto se tice teorije, Vi ste u pravu, ali praksa je sasvim drugacija i na Zapadu. Posto sam imao i u Kanadi i u USA preduzeca, mogu van reci da nista vise nije cisto ni ovde kao sto je to i u Srbiji, jer je teorija jedno a praksa nesto sasvim drugacije i ovde na Zapadu. IRS u USA moze isto tako da vam demantuje ono sto ste vec platili ili nikada niste ni dugovali, i taman i posle audita, kad nista nije bilo nepropisano nadjeno,oni mogu GODINAMA da vas huskaju za sta ste vec nekoliko puta sve sredili racune… pa cak i da vam stave i bisnis pod stecaj, naravno greskom jer ni oni ne znaju sta se desava iz kancelarije do kancelarije…. nije sve tako lepo ni ovde sto se tice drzave… a pogotovo kao sto cujem sada, kad svugde radna snaga se reducira… Ipak uzivam u Vasim napisima, kad tad, kad se vratim na ovaj site…

OSTAVITE KOMENTAR