Nakit Marijane Gligović: Priroda daje oblike, ja dodajem boju

Odvajkada čovek ima potrebu da se poveže s prirodom, bilo da u njoj i njenom uređenom haosu traži relaksirajuće vibracije, bilo da uživa u njenoj udobnosti ili vizuelnoj lepoti koju nudi.

Iz tog nastojanja ljudi svakodnevno na razne načine stapaju prirodne elemente s ljudskom delatnošću i time stvaraju opipljivu, fizički prisutnu sponu između čoveka i prirode.

Jedna od takvih jeste diplomirana nastavnica likovne kulture Marijana Gligović iz Subotice, koja je pronašla originalan način da iskoristi resurse prirode za stvaranje nakita. Marijana je tokom studija na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu razvila tehniku pravljenja nakita od raznih osušenih biljaka, bobica, grančica, povrća, koje, nakon sušenja, ručno oslikava i ulepšava tehnikom akvarela, za koju smatra da je pogodna za predstavljanje osećaja da ništa nije jednoznačno niti jasno izdvojeno, već da se sve pretapa jedno u drugo, čime se stvara neverovatna celina.

„Izbor materijala su biljke jer je ishrana prvi korak za skupljanje energije, a da bi to bilo potpuno, moramo da ih poštujemo, da budemo zahvalni da bi njihova energija mogla da uđe u naše telo“, objašnjava naša sagovornica.

Njen izbor je da nakit koji napravi izlaže i prodaje na ulici jer, kako kaže, bitno joj je da dođe u lični odnos sa svakom ženom koja odluči da ponese neku njenu rukotvorinu. Tako Novosađanke mogu da ga pogledaju i kupe u centru grada, na početku Zmaj Jovine ulice.

„Svaka žena je posebna i svaka mi donese pozitivnu vibraciju i inspiraciju, lični odnos s njima mi omogućava da formiram dizajn iz skulpture u nakit“, rekla je Marijana.

„Kada ne bi bilo lično, to bi bio samo još jedan proizvod u nizu, pri čemu bih ja bila zanatlija, a ne umetnik. Velika mi je čast kada moja umetnost ukrasi nečije posebne trenutke u životu.“

Osim toga, umetnica smatra da njen nakit od biljaka zahteva da bude dostupan pod vedrim nebom, vetrovima, na visokim ili niskim temepraturama, prateći prirodu. Verujući u savršenost zakona prirode, svoju umetnost temelji na dočaravnju saznanja o njoj, a zajedno s modnim delom, na nju gleda kao na način komunikacije i vizuelno sporazumevanje.

Tekst: V. Došen/Dnevnik 

Foto: FacebookKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR