Mart mesec podsećanja na maligne bolesti

Maligne bolesti su druge u svetu i našoj zemlji prema broju obolelih i umrlih ljudi. Mart je period godine tokom kojeg smo "obavezniji" da podsećamo na ove činjenice, kaže doktorka Zorica Dragaš.
– Razlog je jednostavan: svaka osoba svojim ponašanjem i navikama tokom života značajno utiče na povećavanje ili smanjivanje rizika (verovatnoće) da oboli ili prevremeno umre od neke bolesti iz ove velike grupe. Uvek je najbolji način borbe protiv neke bolesti sprečiti nastanak!
Uzroci nastanka maligne bolesti, različitih lokalizacija i karakteristika, su brojni (multikauzalna etiologija) i dolaze iz spoljašnje sredine ili se nalaze unutar genetskog nasleđa (genotipa) i ličnih karakteristika osobe, a neke od njih je sa ovim bolestima moguće povezati direktno, dok druge indirektno – ističe doktorka Dragaš.
Mere opšte i specifične primarne prevencije malignih bolesti postoje i to je najvažnije naglasiti, jer je moguće smanjivati mogućnost oboljevanja i umiranja od ovih bolesti ukoliko ih u svakodnevnom životu primenjujemo.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 12 = 15

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: