Martin goes to USA

Martin Mačković (19), jedan od najboljih srpskih veslača, nema trenera, a čamac koji mu je grad obećao prošle godine još nije kupljen.

 

Martin je đak subotičke gimnazije „Deže Kostolanji“, a veslanjem se bavi 10 godina. Pet sezona je u potpunosti posvećen sportu, ali u VK „Palić“ nema trenera.

 

 – Na Paliću veslam u skifu (sam). U dublu se takmičim s Viktorom Pivačem iz Beograda, odličan smo dvojac. Ostvario sam normu prošle godine za skif na Svetskom i Evropskom prvenstvu, ali je selektor reprezentacije odlučio da budem u osmercu. Osvojili smo evropsko zlato, na Balkanijadi srebro, a na Svetskom prvenstvu bronzu, kada smo izgubili u finalu od Italijana i Nemaca za 0,23 stotinke – kaže veslač.
 

Mačković organizuje sam sebi treninge, pretražuje internet i uz pomoć preporuka vežba. Osim što na Palićkom jezeru vesla, on trči, vozi bicikl i do 100 kilometara, ide u teretanu, ali ne često jer je u klubu prostor mali i ne želi da se povredi.
 

– Vežbam i na ergometru, to je simulacija veslanja. Poslednji rezultat na toj spravi pokazuje da sam prvi u kategoriji mog godišta, ostvario sam jedan od najboljih rezultata u svetu, 6,01 minut na 2.000 metara. Imam loš čamac. Trebalo je od grada da dobijem novi u oktobru, ali nikako da stigne. Sa starim sam u skifu postigao odlične rezultate, a da sam imao bolji čamac, uspeh bi bio veći – kaže Martin.
 

Na Svetskom prvenstvu u Litvaniji dobio je ponudu da nastavi školovanje i sportsku karijeru u Americi. Odlučio je da prihvati uslove Univerziteta Vašington u Sijetlu, koji već četiri godine ima najbolji veslački tim u SAD.

martin mackovic

 

Norma za Olimpijadu


Potpisao sam ugovor i za šest meseci bi trebalo da otputujem. Planiram da dolazim u Srbiju i veslam za reprezentaciju na evropskim i svetskim susretima, a cilj mi je da postignem normu za Olimpijadu 2016. u Brazilu. U svom gradu nemam dobre uslove, ali ću se jednog dana vratiti i biću trener mladim veslačima jer dobro znam šta znači biti prepušten sam sebi – kaže Martin Mačković.

 

 

BLICKOMENTARI

  1. ivan kaže:

    Mani se ti sine velikih ideala u vezi Srbije, izgleda da si dobio neponovljivu sansu da se profesionalno bavis onim sto volis. Uhvati to sa dve ruke i nedaj, tamo gde ides tvoj trud i sposobnost ce se ceniti. Plus posle par godina imaces i diplomu. Iskreno ti zelim sve najbolje ,cak se i radujem tvom uspehu i necu ti zameriti cak i ako budes ubuduce takmicio u reprezentaciji SAD-a

OSTAVITE KOMENTAR