Martin Mačković prvi put osvojio i titulu državnog prvaka na Paliću

Proteklog vikenda na jezeru Palić kod Subotice održano je Prvenstvo Srbije u veslanju za seniore/ke, juniore/ke i kadete/kinje u svim veslačkim disciplinama. Snage je odmerilo 150 posada iz 15 veslačkih klubova iz Srbije. Partizan je najbolji sa 6,25 zlatnih medalja i to sve u muškoj konkurenciji te mu je pripao i pehar organizatora Prvenstva Srbije na Paliću. Crvena Zvezda je na drugom mestu sa samo zlatom manje (5,25), a sva prva mesta Crvena Zvezda je uzela u ženskoj konkurenciji.

U trodnevnom takmičarskom programu snage je odmerilo 150 posada iz 15 veslačkih klubova iz Srbije. Posebnu pažnju svakako su izazvala seniorska nadmetanja u kojima su učestvovali članovi veslačke reprezentacija Srbije koji su na državnom prvenstvu osvajali bodove i medalje za svoje matične klubove. Subotičani, poklonici veslanja, tako su imali priliku da u trci dvojaca vide svog sugrađanina Martina Mačkovića, člana Palića, koji se s partnerom iz državnog tima Milošem Vasićem iz Partizana prvi put u svojoj karijeri osvojio i titulu državnog prvaka na Paliću. Prethodno su njih dvojica bili finalisti prva dva takmičenja za Svetski kup ove sezone (Plovdiv, Poznanj) i Evropskog prvenstva u Lucernu. Subotičani su pružili veliku podršku i četvercu u čijoj posadi su bili Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Nenad Beđik (svi iz Partizana) i Viktor Pivač (Grafičar), a koji su takođe osvojili šampionsko mesto na državnom prvenstvu na Paliću. Braća Beđik, članovi ovog četverca, su takođe rođeni u Subotici, a ponikli su iz škole veslanja na Paliću, zbog čega imaju veliku podršku Subotičana.

Inače, prvog finalnog dana na Paliću najviše medalja je osvojio Veslački klub “Smederevo” koji je odneo pobede u dubl skulu za kadete (Dušan Popović, Veljko Vukašinović), skifu za kadete (Vuk Marković), četverac skulu za kadete (Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović, Veljko Vukašinović), četverac skulu za kadetkinje (Milica Pejović, Jovana Vučić, Milka Zdjelar, Teodora Stevanovska) i skifu za seniore (Aleksandar Filipović). Dominantan je bio i Miloš Stanojević (Tamiš) u skifu za lake veslače, kao i Jovana Arsić (Crvena Zvezda) u skifu. U dubl skulu prvo mesto je pripalo Igoru Đeriću i Milošu Vasiću iz Partizana.

Pored već pomenutog zlatnog dvojca (Mačković, Vasić), Veslački klub “Palić” osvojio prvog finalnog dana državnog prvenstva i dve bronzane medalje. Prvu u disciplini četverac skul za seniorke u čijoj posadi su bile Ana Miković, Milica Stanbolija i Iva Zubelić (Palić) i Ivana Filipović (Crvena Zvezda). Bolje od njih bile su kombinacije posada Crvena Zvezda – Grafičar – Zreneks – Čurug (1. mesto) i Crvena Zvezda – Grafičar (2. mesto). Drugu bronzanu medalju Veslački klub “Palić” je osvojio u disciplini dubl skul i to zahvaljujući kombinovanoj posadi u kojoj su bile juniorke Nikolina Đorđević (Palić) i Anđa Simić (Galeb), a koje su veslale u kategoriji seniorki. Od njih su bile bolje seniorke – članice reprezentacije Srbije Jovana Arsić i Milica Slijepčević iz Crvene Zvezde (1. mesto) i Andrijana Mijailović i Milica Vodogaz iz Grafičara (2. mesto). Seniorka Veslačkog kluba “Palić” Ana Miković veslala je skif i u finalnoj trci zauzela je 5. mesto. Bolje od nje bile su seniorke Crvene Zvezde (Jovana Arsić), Čuruga (Ljiljana Jošić), Danubiusa 1885 (Jana Tarabić) i Partizana (Anđela Nišević). Senioru “Palića” Marku Milodanoviću je vrlo malo falilo da se plasira u finale. U kvalifikacijama u disciplini skif u njegovoj grupi bolji su bili reprezentativci Srbije Aleksandar Aleksandrov (Partizan), Petar Zelić (Galeb) i Vukašin Pivač (Grafičar), te je veslač Palića (Marko Milodanović) zauzeo 4. mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi i tako završio takmičenje pre finala.

U nedelju, poslednjeg dana državnog šampionata u svim disciplinama u tri starosne kategorije, na Palićkom jezeru su se nadmetali juniori i juniorke. Crvenoj Zvezdi su najsjajnija odličja doneli četverac skul Minja Vizi, Iva Lazić, Maša Bezbradica i Maja Mišljenović, a Vizi i Lazićeva i u dvojcu i u dubl skulu. Novosadski Danubius 1885 su obradovali skifista Dušan Stefanović, dubl skul Rastko Ratajac i Ivan Katić i četverac skul u kojem su sva trojica bili s Brankom Miloševićem. Pobedu je odneo i Danubijusov studentski osmerac u trci s Partizanovim. Prva mesta su osvojili i dvojac Andrija Jevtić i Nikola Soldatović (Smederevo), skifistkinja Andrijana Mijailović (Grafičar) i takmičari “crno-belih” i u četvercu i u osmercu.

Poslednjeg dana državnog prvenstva Veslački klub “Palić” imao je dve posade koje nisu uspele da osvoje medalje u finalnim trkama. Nikolini Đorđević (Palić) je falilo šest sekundi boljeg vremena za treće mesto u disciplini skif u juniorskoj kategoriji. Od nje su bile bolje skifistkinje Grafičara (Andrijana Mijailović), Partizana (Maša Bugarski) i Danubiusa 1885 (Jana Tarabić). Veslač “Palića”, Milutin Bilbija bio je poslednji (6. mesto) u finalnoj trci juniora u skifu. Ispred njega bile su posade Danubiusa 1885, Smedereva, Tamiša, Save i Crvene Zvezde. Prethodno je Bilbija uspeo da se plasira u finale jer je u kvalifikacionoj trci zauzeo treće mesto s vremenom 8:50.7 (odmah iza Danubiusa 1885 iz Novog sada i Save iz Beograda) i tada imao bolje vreme za skoro ceo minut u odnosu na vreme u finalu 9:17.3. Ono što je svakako zanimljivo jeste da je posada u kombinaciji VK Palić (juniorka Nikolina Đorđević) i VK Galeb (juniorka Anđa Simić) koja se prvog dana takmičila u dubl skulu u seniorskoj kategoriji imala bolji rezultat 8:11.57 od prvoplasirane posade juniorki Crvene Zvezde (Minja Vizi, Iva Lazić) takođe u dubl skulu drugog finalnog dana (8:13.36). To znači da Palićanka (Nikolina Đorđević, VK Palić) i Zemunka (Anđa Simić, VK Galeb) imaju šansu da budu predstavnice Srbije na Balkanskom prvenstvu koje će se 14. i 15. septembra ove godine održati u Beogradu, ukoliko istu iskoriste odnosno ukoliko tako dobar rezultat pokažu sredinom avgusta na test regati Veslačkog saveza Srbije i nakon toga na kontrolnom testu tokom Internacionalne veslačke regate “Vojvodina Open” koja će se od 23. do 25. avgusta održati na jezeru Palić kod Subotice.

Ukupni ekipni pobednik Prvenstva Srbije u veslanju biće poznat posle pionirskog šampionata koji će se održati 21. septembra u Beogradu.

Prvenstvo Srbije u veslanju vraćeno je na Palić posle tačno jedne decenije pauze jer je poslednji put državno prvenstvo u ovom sportu na jezeru kraj Subotice održano 2009. godine. Državni šampionat proteklog vikenda na jezeru Palić zajednički su organizovali Veslački savez Srbije i Veslački klub “Palić” uz podršku Grada Subotice, Sportskog saveza grada Subotice, Parka Palić, J.P. Palić – Ludaš, Spasilaštva na vodi Crvenog krsta Subotice, Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Subotica, Vatrogasne jedinice iz Subotice i Radio kluba Subotica “YU7DVW”.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. rower kaže:

    sport je zdrav za decu, veslanje pogotovo a otvara i put za studiranje u USA.

  2. croat kaže:

    Cestitam!

OSTAVITE KOMENTAR