Mašinci na praksi u fabrici

Kada su pre pet godina čuvena nemačka kompanija “Simens” i Srednja tehnička škola “Ivan Sarić” iz Subotice počele da sarađuju i da đaci koji pohađaju smer bravar-zavarivač odlaze na praksu u fabriku vetrogeneratora, to je bio jedan od prvih primera dualnog obrazovanja u našoj zemlji. 

Dobra praksa nastaviće se i ubuduće tako da će učenici sa smera mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, pored profila koji su već uključeni u dualno obrazovanje, od sledeće školske godine krenuti sa praksom u “Simens” fabriku.

Tim povodom školu “Ivan Sarić” u petak je posetio Franses Espiriju Kabedo, direktor “Simensove” fabrike u Subotici.

– Na inicijativu kompanije “Simens” i zbog povećanog obima proizvodnje u fabrici vetrogeneratora, u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” 2014. godine uveden je novi obrazovni profil bravar-zavarivač u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu. Projekat je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – podsećaju u “Simensu”.

Prilikom posete organizovan je obilazak škole, a učenici su predstavili svoje radove urađene na CNC mašinama, a dok su đaci prve godine smera bravar-zavarivač pokazali simulaciju zavarivanja na simulatoru koji koriste u nastavi.

DONACIJA

Kompanija “Simens” donirala je IT opremu – 16 “lajfbuk” računara i štampač i na taj način nastavio da pruža podršku obrazovnom sistemu u sredini u kojoj već godinama posluje.

 

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR