Masonski simboli u Subotici

Gradska kuća, u centru Subotice, po čemu je ovaj grad prepoznatljiv, obiluje simbolima i znakovima, a malo je poznato da su ih ostavili graditelji pripadnici tajnog društva – Masona. Na fasadi Gradske kuće, na srednjem prozoru, iznad glavnog ulaza, graditelji Marcel Komor (1868-1944) i Deže Jakob (1864-1932) ostavili su tipičan masonski znak – “Solomonove stubove”.

.
Solomonov hram, koji se pominje u Bibliji, za masone je najznačajnija građevina kako zbog spiritualnosti i religioznog karaktera tako i zbog uzvišene lepote. “Solomonovi stubovi” simboli su Sunca i Meseca, muškog i ženskog, aktivnog i pasivnog, borba konstruktivnih i destruktivnih snaga u vasioni.

.
Pored “Solomonovih stubova” (koji su obavezni na svakoj masonskoj građevini), subotička Gradska kuća je u unutrašnjosti obeležena brojnim trouglovima (univerzalni masonski znak), simbolima raznih zanimanja, zodijačkim i drugim znacima, a u osnovi svih je masonski znak. U unutrašnjosti i spoljašnjosti Gradske kuće ima nekoliko stotina raznih znakova.

 .

Vidi ceo članak: LinkKOMENTARI

 1. Petar kaže:

  To je bas dobro.

 2. f1 kaže:

  zaboli mi… dupe… ciji je znak… puno je lepsi nego.. BETONSKI KOSTURI… 🙂

 3. Nino kaže:

  Nista novo. Cela Srbija je masonerija, a sto se tice Solomona bio je Boziji covek i Biblija je istinita puna dobrih saveta samo sto su ovi zloupotrebili i izokretali kao ko zna kako vec haha

 4. Iby P. kaže:

  Tema simbola na ogjektima podstakla me je da podelim sa Vama jedno moje iskustvo ili dozivljaj:

  Na ovogodisnjem „krstarenju“ po USA, posetili smo Mitchell u Juznoj Dakoti, i jedinstveni Corn Palace „Kukuruzni Zamak“. Izvorni Kkururuzni Zamak je osnovan 1892 godine. Ona je izvanredna struktura koji stoji kao pocast poljoprivredne bastine Juzne Dakote. Prvi doseljenici su koristeci motive iz pradavne indianske i svoje kulture u umetnicko-gradjevinskoj formi prikazivali plodove svoje zetve na fasadi „gradske kuce“ – kako bi dokazali plodnost tla Juzne Dakote.

  Zgrada (tzv kostur) je tokom vremena menjala velicinu i oblik, ali obicaj da se vanjski ukrasi poptuno ogole i nove zidine grade svake godine je ostalo.
  Vanjski ukrasi su potpuno ogoljeni nove zidne su stvarane svake godine. Evo fotka slike zgrade 1907 godine. Simbol na zgradi ce mnoge iznenaditi – (1907 jos fasizam i II svetski rat nije bio nigde) krst je drevni indianski simbol srece.

  Znaci sve zavisi od toga sta, kako i u koje vreme tumacimo:)  Mozda bi Jakab i Komor mogli da nam kazu zasto su stavili Mosonske stubove – i verovatno bi odgovor bio sasvim drugaciji od onog sto mi predpostavljamo:)
  Evo zgrade 1903 (Takodjer obratite paznje na detalje)

  I evo zgrade ove godine (Sledece ce naravno vec sasvim drugacije izgledati)

 5. Lenin kaže:

  Zanima me da li će ovi da ugrade svoj logo recimo u zgradu žutog bazena na Prozivci?! 🙂

 6. Marković kaže:

  Masoni su izmislili bunjevačku naciju.

 7. Petar kaže:

  Hahahaha verovatno!  😆  😆  😆 jako mi se svidja tvoj komentar.

 8. A ha kaže:

  Na ulazu, s desne strane, jedne privatne poliklinike

 9. Marković kaže:

  Jel to „Kuća zdravlja“?

 10. A ha kaže:

  Ne,ova se nalazi u Arsenija Carnojevica 🙂

OSTAVITE KOMENTAR