Masovno uginuće galebova na Paliću

Pored masovnih uginuća ribljeg fonda u jezeru Palić u prethodnih par godina, prošle nedelje se dogodilo još jedno masovno uništavanje životinjske populacije oko jezera. Ovog puta "najdeblji kraj" su izvukli galebovi, koji su redovni stanovnici Palića od kako jezero postoji.

Kako piše RT Vojvodina, stotinak uginulih ptica pronađeno je prošle srede u blizini Palićkog jezera. Kako taj medij saznaje od Ota Sekereša iz nevladine organizacije "Riparia" reč je o običnim galebovima koji se gnezde na Palićkom jezeru. Sumnja se da su ptice trovane, kaže Sekereš, a šta je tačan uzrok njihovog uginuća znaće se po završetku analiza.

SlikaKOMENTARI

 1. lena kaže:

  U blizini Palićkog jezera pronađeno je preko 60 uginulih galebova. Predsednik Udruženja “Riparia”, Oto Sekereš kaže da su leševe ptica pokupili i odneli u kafileriju u Somboru.

  Ornitolozi smatraju da su ptice otrovane pesticidima koji se koriste u poljoprivredi, jer svake godine dođe do uginuća ptica u okolini zaštićenih prirodnih dobara. Da podsetimo, prošle godine na severu Bačke je došlo do uginuća zaštićenih vrsta ptica, koje su bile otrovane pesticidom furdan.

  Nakon analiza znaće se šta je tačan uzrok uginuća ptica.

 2. nesa kaže:

  Zar taj pesticid nije zabranjen za korišćenje? Na čijoj se zemlji nađe ovaj pesticid, treb da snosi veliku kaznu! Dosta vise maltretiranja prirode zarad licne koristi.

 3. lena kaže:

  Na žalost kod nas se još uvek koriste zabranjeni pesticidi, pretvorili su nas u "deponiju" neželjnih tehnologija. Mašine koje se odavno ne koriste u EU, mi uvozimo kao nešto super. Zakoni postoje, ali ne sprovode kako bi trebalo. Treba da se kazne i prodavci i kupci proizvoda koji "zabranjeni" pa možda bude bilo reda. Ja sam optimista uvek bila.

 4. Viktus kaže:

  Furadan jeste zabranjen u Srbiji, ali je drzava dozvolila proizvodjacu da proda sve sto ima na lageru… Pa to je nesto najsmesnije 🙂 i ujedno najtuznije 🙁

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: