Master plan

Krajem 2006. godine Zagrebačka konsalting grupa Horwath i Hrowath, pred čelnike grada Subotice spusta dokument koji treba da uvede Palić kao turističku destinaciju u novu eru razvoja. Dokument pod nazivom “Projekat razvoja turističkog kompleksa Palić“, se među gradskim ocima i građanima odomaćuje pod nazivom Master plan.

Slika

Kao većina drugih projekata i planova, i ovaj projekta ni uspeo da okupi sve ljude u gradu da zajedničkim naporima postave Palić na jedan viši nivo turističke ponude. Političarima (čast izuzecima) dokument služi za politiku i međusobno prepucavanje i ucene, iako većina od njih dokument nije ni pročitala. Sa druge strane, većina građani koji takođe nisu pročitali dokument pod uticajem političara često donose pogrešne stavove, i sve to dovodi do situacije da se u gradu stvori potpuno pogrešna slika o već navedenom dokumentu.

 

Na ovoj temi će biti isparćen razvoj i izgradnja Palića, i za razliku od teme “Narodno pozorište“, nadam se da ova tema nikada neće otići u arhivu. Pored posla JP Park Palić kome je povereno sprovođenje Master plana, na ovoj temi će se mnogo požnje posvetiti i privatnim investicijama sa ciljem da se u što većoj meri isprati izgradnja Palića.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Master planom je predviđeno pet temtskih zona (A,B,C,D,E) koje su raspoređene po obodu jezera i međusobno povezane šetalištem. Zone se međusobno razlikuju po ponudi, tj. ciljnoj grupi.

  U nastavku teksta će se ukratko objasniti svaka zona, osvrćući se na sliku u prethodnom postu.

  Zona A – MICE / Golf / Vodeni sportovi

  Zona se nalazi na površini od oko 80ha uz zapadnu obalu jezera i čine ga celine.

  A1- golf teren sa 18 rupa uz samu obalu jezera na površini od oko 73 ha. Veliki nedostatak ove ideje je taj što je tek oko 30 ha zemlje u državnom vlasništvu. Većina zemlje je privatna svojina što dodatno poskupljuje realizaciju ove zamisli. Po ličnom mišljenju, mala je verovatnoća da će ideja biti realizovana.

  A2 – Palić Golf i Conference Hotel sa 4+ ili 5 zvezdica, je prirodni nastavak golf terena i nalazi se na njegovoj severnoj strani. Predviđen je da sadrži 168 soba i modernu konferencijusku salu, koja bi uz Veliku terasu trebalo da predstavlja osnov za kongresni turizam, sa ciljnom grupom u vidu poslovnog čoveka.
  A3 – Palić Golf Klub
  A4 – Palić vile. Ukupno oko 50 vila predložene da se nalaze uz golf terena na zapadnoj strani.
  A5 – Marina
  A6 – Centar za vodene sportive

 2. djomla kaže:

  B1 – Velika terasa. Centralni objekat turističke ponude u kome se planira kongresna dvorana na spratu, koja bi pored konferencija služila i kao bioskop za vreme Filmskog festivala, ali i za muzičke i druge sadržaje tokom godine.

  B2 – Ženski štrand. Po planu mu sleduje temeljna rekonstrukcija i pretvaranje u moderan klub koji niukom slučaju nebi trebao da predstavlja mesto masovnog okupljanja, pa se iz tog razloga ne planira njegovo preuređenje u veliko kupalište.

  B3 – Koncertna terasa na jezeru. Potpouno nov objekat koji po ličnom ubeđenju može lako da se realizuje (poredeći gas a golf terenom). Objekat od drveta na kome bi se tokom večeri održavale revije, koncerti ozbiljne muzike, ili neki drugi sadržaj koji po pravilu ne stvara veliku buku.

  B4, B5, B6, B7 – Smeštajni kapaciteti. Predstavljaju tri postojeća objekat (Park, Jezero i Mala gostiona) i jedan nov Apart hotel. Iako Mala gostiona ne predstavlja smeštajni objekat ona po preporuci to treba da postane izgradnjom dodatnog objekta malog kapaciteta (20 smeštajnih jedinica). Takođe se planira i potpuno nov Apart hotel sa 50 smeštajnih jedinica u pozadini Ženskog štranda. Iako nisu velikih kapaciteta lično mislim da novi smeštajni objekti nebi trebalo da se nađu u ovoj zoni iz prostog razloga što je trenutni pristup tim hotelima slab, pa je predviđeno da se naprave dodatni parking prostori u ovoj zoni i to prvenstveno na uštrb zelenih površina.

  B8 – Esplanada. “Predlaže se rekonstrukcija i nov način prezentacije fokalnog dela Park 1840 zone, između Ženskog štranda i koncertne terase na jezeru. Pretpostavlja se vrhunski pejsažni dizajn, rasveta, otvaranje esplanade prema jezeru uklanjanjem današnjeg zidića.”

  B9 – Šoping arkada / mesto sastajanja. Trebalo bi da se prostire od Ženskog štranda do Marine. Taj deo treba da zameni kioske koji se trenutno nalaze na ovom prosotru.

  B10 – Promenada. Deo na kome se ne planira gradnja već uređenje za potrebe pešaka i biciklista.

 3. Dreamgirl kaže:

  Od svih sadržaja u B zoni najviše mi se sviđa koncertna dvorana jer je najoriginalnija. Objekat će biti polifunkcionalan jer će u toku dana biti predeo za sunčanje a uveče mesto za kulturna dešavanja. Ukoliko se tehnički dobro odradi, naravno u "Palićkom stilu" ovo može biti veliki plus za Palić i možda još jedan objekat po kojem će biti prepoznatljiv.
  Samo da napomenem da će se šetalište prostirati kao i do sada, uz veći deo severne i severoistočne obale. Po projektnoj slici Master plana promenada je označena kao zona B10, ona je izdvojena iz razloga što se u njoj neće ništa graditi.
  Zona A je predviđena za elitnije goste s obzirom da će tamo odlaziti poslovni ljudi i ljubitelji golfa koji je skup sport. Koncept Master plana je dobro odrađen pošto je turistički deo podeljen na različite sfere i za različite aktivnosti i tipove gostiju.

 4. djomla kaže:

  Zona C – Porodice /Spa / Velnes zona

  Kao što Dreamgirl reče u predhodnom postu, svaka zona ima svoju ciljnu grupu. U zoni C je predviđen sadržaj koji treba da opravda Palić kao banju.

  C1, C6 – Spa – vodeni svet sa trgovinama i punktovima hrane i pića. Predstavlja vodeni centar, ili akva park, koji u svom sklopu treba da sarži i restorane i barove.
  C2, C3 – Palić Family Hotel i Aneks (Apart Hotel). Predstavlja hotel sa 4 zvezdice, čija je ciljna grupa porodica sa decom do sedam godina starosti.
  C4 – Palić Velnes Hotel
  C5 – Zemlja užitaka – zabavni park. Kako bi se upotpunio sadržaj za decu, pored vodenog sveta i hotela, planira se i yabavni pak koj bi se oslanjao na objekat vodenih sportova.

 5. Lansky kaže:

  Akva park je možda i najznačajnija stavka.Kao što se na moru svaki dan kupa,na planini skija,obični turista na Paliću mora da ima glavnu zanimaciju (main event),što je nekad bila banja, da bi mu bilo zanimljivo da provede letovanje tu.Sve ostalo su dodatni sadržaji.Kongresni turizam,vikend turisti,švaleri i sl. ,malo dana provedu tu.Banje nema a o kupanju u jezeru nema govora.Palić je ograničen i prostorom (od Jahtinga do vikend naselja) pa tek sa Suboticom skupa čini kompletnu turističku ponudu.Do god Subotičani budu išli u mađarsko pogranično selo Moroholom na bazene i banju,dotle Paliću nešto debelo fali.Dovođenjem prosečnih turista preko leta,angažovali bi se kapaciteti privatnog smeštaja i sve što donosi turištički dinar.

 6. Ма дај kaže:

  @ djomla

  Знам да је овај текст доста стар, да Мастер план данас можда и није актуелан као тада и да нико не зна шта ће се од свега овога реализовати, али би да те замолим – јел можеш да пронађеш и да објавиш овде који су комплекси били предвиђени за зоне Д и Е? Или да овде окачиш линк да скинем тај Мастер план за Палић. Хвала унапред.

 7. djomla kaže:

  D1, D2 – Palic Sport Hotel sa sportskom halom

  Predlaže se izgradnja savremenog Sport hotela kapaciteta 96 soba posebno uredjenih za potrebe sportista, dvoranama sa sadržajima za seminare, fitnes i medicinske preglede za sportiste. Radi karakteristika sportskog tržišta u produžetku hotela se predlaže kao aneks multifunkcionalna sportska hala. Uz sportski centar na otvorenom izgradnjom sportske hale se dobija mogucnost celogodišnjeg poslovanja objekta.

  D3 – Tenis tereni

  U pozadini sportskog hotela se predlaže izgradnja tzv. centralnog terena sa malim tribinama, sa cetiri pomocna terena. Razlog predloga jeste da se nadogradi dugogodišnja tradicija tenisa na Palicu. Uz izgradnju terena predlažemo i osnivanje meunarodnog teniskog turnira na Palicu (challenger) koji ce pojacati opšti imidž Palica kao turisticke destinacije.

  D4 – Apartmanski objekti

  Predlaže se izgradnja dva apartmanska krila i to svaki od po 30 apartmana velicine 60 i 80 m2, a za slobodno tržište. Oni predstavljaju podršku sportskom kompleksu Palic na nacin da ce vlasnici apartmana koristiti terene i usluge sportskog kompleksa, kao i usluge samog hotela (prehrana). Predlažemo da se ovi apartmanski objekti izrade u režiji Razvojnog preduzeca Palic, a kako bi se višak keša refinansirao u druge elemente vrednosnog lanca buduceg resorta Palic.

  D5, D6, D7, D8 – Lido; termalni centar otvorenog tipa;
  kabine svlacionice, paviljoni Konverzija muškog štranda u moderni otvoreni termalni vodeni centar u spoju sa plažnim prostorom nekadašnjeg štranda (lido) u duhu tradicije Palica a koji je namenjen stanovništvu regije kao slobodna zona. Kreira se osecaj ladanjskog imidža Palica za lokalno stanovništvo koje ce imati mogucnosti dugorocnog najma kabina, svlacionica i paviljona na principu Kluba prijatelja Palica ili slicno. Iz prihoda najma bi se održavali sadržaji ovog dela.

 8. djomla kaže:

  E zona – Vikend naselje 

  Zona neplanirane i divlje gradnje, za koju predlažemo izradu detaljnog plana regulacije sa strogim pravilima koje ce na srednji rok sanirati postojecu situaciju i logicki uklopiti ovu zonu u ukupni sistem doživljaja.

  Predlažemo vrlo striktnu regulaciju, pre svega sa stajališta komunalnih prikljucaka i dodatne urbanizacije, a bez cega ce teško biti ostvariti ambiciozni projekt Palic.

  Kao moguca opcija za razmišljanje jeste ideja o preformulisanju vikend naselja u neku vrstu turistickog naselja.

 9. Ма дај kaže:

  @ djomla

  Хвала још једном за додатне текстове.

OSTAVITE KOMENTAR