Materijal koji dokazuje vlasništvo Prve kasarne

Po zahtevu gradonačelnika, Služba za imovinsko pravne odnose je izvršila identifikaciju vlasnika parcela 17762 k.o. Donji grad po starom predmetu.

 

Krenulo se od 1917. godine i momenta kada je Subotica postala sastavni deo Kraljevina SHS.

 

Marta 1917. godine se vrši preparcelizacija i parcele 15347/2 i 15347/3 prelaze u ZKUL 37837 kao vlasništvo grada.

Međutim po rapoloživim katastarskim podacima koji su sačuvani tek od 1950. godine ove parcele se vode kao posed Jugoslovenske armije. Na osnovu sačuvanog posedovnog lista JNA iz 1952. godine, Konjička kasarna Radanovac pripada vojsci, ali se na osnovu ovog dokumenta ne može utvrditi osnov po kom je ta nekretnina prešla u vlasništvo JNA. Treba napomenuti da u katastru nisu sačuvani listovi gazdinstava iz perioda 0d 1945 do 1950. godine.

 

Vraćanje u prošlost

 

Po popisu gradskih zgrada Grada Subotice od 29. septembra 1925. godine, Konjička kasarna na Palićkom putu na parcelama 15347/2 i 15347/3 je u vlasništvu grada.

 

U Komisijskom zapisniku od 17. aprila 1929. godine prilikom procene zemljišta i na njemu postojećih zgrada 3. Konjičkog puka u Subotici navodi se da je zemljište gradsko vlasništvo i da su svi postojeći objekti izgrađeni od strane grada 1902. godine.

 

U dokumentu Gradskog načelstva Subotice (br. 167/1934 sen od 07.02.1934.godine) po predmetu: Podaci o kasarnama s obzirom na Zakon o nastanjivanju vojske i mornarice, takođe se navodi da su sve kasarne i svi objekti koje koristi vojska na teritoriji Subotice “originalna i lična svojina grada Subotica, jer ih je ona iz vlastitih sredstava podigla“.

 

Takođe navodi se da je bivša Austro-ugarska monarhija, plaćala gradu godišnju kiriju za upotrebu ovih zgrada u iznosu od 73418 kruna.

 

Ceo dokument 167/1934 sen od 07.02.1934.godine u skeniranoj varijanti možete da pogledate na sledećim linkovima:

 

167/1934 slika 1

167/1934 slika 2

 KOMENTARI

 1. Tankosava kaže:

  Bravo Dulicu!

 2. tankosav kaže:

  Bravo, bravo! Kad su nečiji interesi u pitanju onda ima dokumentacija i iz 1878 godine kao dokaz čije je vlasništvo. A kada su nečiji interesi u pitanju da se nezna čije je vlasništvo onda nema dokumentacije ni od pre 15-20 godina kada je 5-6 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora u Subotici iz državnog vlasništva prešlo u privatne ruke bez naknade.

 3. Loš Đak kaže:

  Bravo lokalna samupravo. Pokazali ste da postoji dokumentacija o svakoj transakciji. Hajde sada lepo da vidimo gde su svi opštinski poslovni prostori, ko su im, kada i po kojoj ceni postali novi vlasnici.

 4. Anonimni kaže:

  bla, bla, bla …

  koliko vidim nisu ni trebali da se pomuce. Boljeda da su iskesirali vojsci i cao zdravo.

 5. emanuel kaže:

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=05&nav_category=12&nav_id=684037

  “Taj prostor može biti jako bitan za dalji razvoj grada. Tako možemo u perspektivi izgraditi univerzitetski kampus, stambeno naselje, sportsku infrastrukturu. Jednostavno, dobijamo jedan lep prostor za širenje grada prema Paliću, uz mogućnost komercijalizacije, što znači da možemo dobro prodati neke delove”, rekao je tada Dulić. 

 6. Iceberg kaže:

  Freelanceru ziv si? hehe

 7. udruzenje SPAS kaže:

  ….nastavak dela i nedela DSa ….gde se gasite?

 8. Zebica82 kaže:

  Zanimljivo…A zasto se nije zalagao kada je bio ministar nego sad kada kada se radi o njegovoj glavi..Sad treba da se krive drine ispravljaju?! Zalosno..
   

 9. mesab kaže:

  Ima jedna stara izreka: “Zemlja, žena i puška čija li je, čija biti neće”! Ajdmo malo zaviriti i u periode od pre nekoliko vekova, ako naravno postoje kakva dokumenta?

 10. zorandjala kaže:

  moze li se saznati kako je nestala imovina ruske pravoslavne crkve koju su srusili saveznici .i ko sada uziva na tudjoj imovini.a ko je uzeo pare od stranog investitora.

 11. djomla kaže:

  zorandjala:

  moze li se saznati kako je nestala imovina ruske pravoslavne crkve koju su srusili saveznici

  Iskreno prvi put čujem da je uopšte i postojala ta crkva.

  Može li više detalja? 

 12. zorandjala kaže:

  pored sadasnje crkve u centru a gde je novi hotel je bila ruska pravoslavna crkva koju su srusili saveznici kada su bombardovali suboticu. verovatno su mislili da se nemci tu kriju. neznam zasto je svima u gradu bolje da se to nezna.

 13. Kertvaros kaže:

  O direktnom postojanju Ruskog sakralnog objekta nije mi nista poznato, niti se ne mogu setiti da je neko nesto takvo ikada spomenuo. Cinjenica je medjutim da je nakon Oktobarske revolucije jedan pravac Ruske emigracije prema zapadu i jugozapadu, isao i preko Subotice. Neki od emigranata su tu i ostali, osnovali sebi egzistenciju i nadalje ziveli u Subotici. Bili su to uglavnom pripadnici inteligencije, lekari, inzenjeri, svestenici. Mislim i da je prof. Boris Strutinski koji je predavao matematiku u Tehnickoj skoli pripadao tom krugu. Bilo bi sasvim logicno da su pripadnici Ruske emigracije imali svoj objekat gde su se satajali, negovali tradicije iz domovine i naravno i svoje religiozne obrede i obicaje. Neke od njih sam uslovno receno poznavao, s obzirom da sam ja bio klinac a oni vec ljudi u poodmaklim godinama, pa o nekakvom poznanstvu tu ne moze biti govora. Licno verujem da u Subotici jos uvek zivi neko od njihovih potomaka i oni bi sigurno mogli reci nesto o ovoj jako malo poznatoj i jos manje istrazenoj temi.

 14. Realan kaže:

  mesab:

  Ima jedna stara izreka: „Zemlja, žena i puška čija li je, čija biti neće“! Ajdmo malo zaviriti i u periode od pre nekoliko vekova, ako naravno postoje kakva dokumenta?

  Misliš da zavirimo pre nekoliko vekova u kasarnu koja je izgrađena 1902. godine? Bistro, bistro, nema šta.

OSTAVITE KOMENTAR